Γαλοπούλα: Πετάει… μέχρι τα 5,5 ευρώ το κιλό η τιμή παραγωγού

Ο μειωμένος αριθμός γαλόπουλων, στον οποίο αναγκαστικά οδηγήθηκε μεγάλη μερίδα εκτροφέων εξαιτίας των μη βιώσιμων τιμών των τελευταίων ετών, σε συνδυασμό με την αύξηση στην τιμή άλλων πρωτεϊνών που παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση τις ημέρες των γιορτών, όπως το αρνί και το χοιρινό, έφερε ανατιμήσεις στη γαλοπούλα που βρίσκεται ήδη στα τσιγκέλια των κρεοπωλείων.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο Γιώργος Μίντζας, με πολυετή εμπειρία στην αναπαραγωγή και εμπορία νεοσσών και στην εκτροφή γαλοπούλας στη Φαρκαδόνα Τρικάλων, «όταν πέρσι από τη Θεσσαλία και από 2-3 μονάδες στις Σέρρες μπήκαν στην αγορά περίπου 55.000 παραδοσιακές γαλοπούλες και φέτος δεν είναι περισσότερες από 43.000, γίνεται αντιληπτό ότι δεν θα μπορούσε και η τιμή να μείνει ανεπηρέαστη».

Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, δημιούργησε αυξημένο ενδιαφέρον από την πλευρά της εμπορίας, διαμορφώνοντας τις τιμές πάνω από 5 ευρώ μέχρι και 5,5 ευρώ το κιλό, περίπου 1 ευρώ πιο πάνω από πέρσι, όταν η τιμή σταθεροποιήθηκε στα 4,3-4,6 ευρώ το κιλό. Όπως σχολίασε ο κ. Μίντζας, «η φετινή είναι μια τιμή που καθιστά βιώσιμη την εκτροφή και οι παραγωγοί έχουν κίνητρο να βάλουν και του χρόνου γαλόπουλα για την ετήσια κατανάλωση των Χριστουγέννων».

Στα 5 ευρώ, ως επί το πλείστον, περίπου 50-60 λεπτά πιο πάνω από πέρσι, κινείται η τιμή της γαλοπούλας, μας είπε από την πλευρά του ο Τάσος Τσιμπουχτσίδης, που διατηρεί εκτροφείο γαλοπούλας ελευθέρας βοσκής στις Σέρρες, εκτιμώντας ότι η αύξηση της τιμής και σε άλλα κρέατα που παρουσιάζουν ιδιαίτερη κινητικότητα αυτές τις μέρες, όπως είναι το χοιρινό και το αρνί, έδωσαν ώθηση και στην τιμή της γαλοπούλας.