geabit: Οι μετρήσεις έδειξαν αύξηση της παραγωγής κατά 30% (video)

Ο 19χρονος από τα Τρίκαλα που έβαλε την τεχνητή νοημοσύνη στο χωράφι, εξηγεί στην «ΥΧ» τι είναι το geabit και τι μπορεί να προσφέρει στον Έλληνα παραγωγό

geabit-trikala
Αύξηση της παραγωγής κατά 30% από τη start up που κέρδισε τη δεύτερη θέση στη ΔΕΘ

Έβαλε την τεχνητή νοημοσύνη στο χωράφι των Ελλήνων αγροτών και το όνομά του στη λίστα των 19 start ups, που αλλάζουν τον κόσμο. Ο λόγος για τον 19χρονο ιδρυτή της νεοφυούς επιχείρησης geabit, Βαγγέλη Καραθάνο, ο οποίος αποδεικνύει πως η Ελλάδα έχει τις γνώσεις και την όρεξη να δημιουργήσει τεχνολογικά προηγμένα συστήματα που θα βοηθήσουν την αγροτική παραγωγή και θα κερδίσουν το ενδιαφέρον διεθνώς. Ο Βαγγέλης, που πρόσφατα ταξίδεψε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ήταν εκείνος που κέρδισε το δεύτερο βραβείο μεταξύ 128 επιχειρήσεων, κάνοντας σαφές πως ο αγροτικός τομέας μπαίνει στο τρένο της ψηφιακής αναβάθμισης. Γεννημένος στα Τρίκαλα, σπουδάζει στην Πάτρα, στο Tμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Τεχνολογίας Υπολογιστών. Το geabit το διαχειρίζεται μαζί με ακόμα ένα άτομο, με την αρωγή ερευνητών του Πανεπιστημίου.

Ποια είναι η εντύπωσή σου από τη φετινή ΔΕΘ;

Η έκθεση ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για εμάς για να έρθουμε σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο, ο οποίος έδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον του. Ήταν η πρώτη φορά που πήγαιναν start ups στην έκθεση, γεγονός πολύ θετικό για το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, αλλά και συγκεκριμένα για τον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς ένας σημαντικός αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων προέρχονταν από εκεί. Ο αυξημένος αυτός αριθμός αποδεικνύει πως έχουν γίνει βήματα προς την ψηφιακή αναβάθμιση του αγροτικού τομέα και ότι ως χώρα πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας προς αυτή την κατεύθυνση.

«οι μετρήσεις έδειξαν κατά μέσο όρο 30% αύξηση στη σοδειά»

Μπορείς να μας εξηγήσεις τι είναι το geabit και τι μπορεί να προσφέρει στον Έλληνα παραγωγό;

Το geabit είναι η τεχνολογία που μπορεί να ξεκλειδώσει όλη τη δυναμική της καλλιέργειας ενός αγρότη. Συγκεκριμένα, βάζουμε αισθητήρες μέσα στην καλλιέργεια, μετράμε την υγεία των φυτών, την υγεία του εδάφους, αλλά και άλλες κλιματολογικές συνθήκες και όλα αυτά τα στοιχεία τα αναλύουμε με τεχνητή νοημοσύνη για να μπορέσουμε να προβλέψουμε τον καιρό, τις ασθένειες και τους εχθρούς με πολύ μεγάλη ακρίβεια και να πούμε στον αγρότη πότε και πόσο πρέπει να ποτίσει, ώστε να έχει την ιδανική ανάπτυξη το φυτό και να μην στρεσάρεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της σοδειάς και τη μείωση των εξόδων του. Συγκεκριμένα, το σύστημα χρησιμοποιείται σε καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι, το αμπέλι, το βαμβάκι ακόμα και σε αλόη βέρα και ιπποφαές και οι μετρήσεις έδειξαν κατά μέσο όρο 30% αύξηση στη σοδειά.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτήν τη στιγμή; Μπορεί ένας αγρότης να το εγκαταστήσει;

Αυτήν τη στιγμή, το σύστημα βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο και συνεργαζόμαστε με παραγωγούς στην Ελλάδα, ενώ σύντομα θα εγκατασταθεί σε εκτάσεις στο Ισραήλ και την Ολλανδία, ώστε να γίνουν και εκεί μετρήσεις στις αποδόσεις. Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται σε εμάς, καθώς θέλουμε να συνεργαστούμε με αγρότες από διαφορετικές περιοχές, ώστε να καταγράψουμε πώς λειτουργεί το σύστημα σε διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες.

Πώς προέκυψε η ιδέα;

Ο παππούς μου διέθετε κατάστημα με αγροεφόδια, το οποίο έχει περάσει στην επόμενη γενιά. Αν και δεν έχω αγροτικό υπόβαθρο, μεγαλώνοντας, μπορούσα να γνωρίζω τι προβλήματα έχει ένας αγρότης και πώς μπορούμε να τα λύσουμε εμείς μέσω της τεχνολογίας.

Πόσο καιρό σου πήρε να αναπτύξεις το σύστημα; Σε έχουν προσεγγίσει επενδυτές που ενδιαφέρονται;

Χρειαστήκαμε δύο χρόνια για να αναπτύξουμε το σύστημα στη μορφή που βρίσκεται σήμερα, ενώ φέτος έλαβε μεγάλη ώθηση, καθώς προσθέσαμε κάποια διπλώματα ευρεσιτεχνίας για να το τελειοποιήσουμε. Η διαδικασία αυτή μας έφερε στη λίστα της εταιρείας Nissan με τις 19 start ups, που αλλάζουν τον κόσμο. Επίσης, αυτήν τη στιγμή, συνεργαζόμαστε με συμβούλους του πανεπιστημίου Wageningen στην Ολλανδία, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του συστήματος και εκεί. Τέλος, είμαστε σε επαφή με κάποια επενδυτικά funds στο Ισραήλ, τα οποία μας έχουν προσεγγίσει.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια του geabit;

Θέλουμε να αναπτύξουμε το σύστημα ακόμη περισσότερο, να βγει εμπορικά στην αγορά και να μπορούν να το πάρουν οι αγρότες και γιατί όχι να φτιάξουμε και άλλα εργαλεία που θα βοηθήσουν τον αγροτικό τομέα.