Γέμισε σπανάκι η αγορά

Πιέζεται σημαντικά η τιμή του

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή του σπανακιού σε πολλές περιοχές της χώρας. Μπορεί οι γιορτές που έρχονται να δίνουν έναν τόνο αισιοδοξίας, αλλά η εικόνα της αγοράς, έτσι όπως παρουσιάζεται την παρούσα περίοδο, δεν είναι και στα καλύτερά της. Περιγράφοντας την κατάσταση στην παραγωγή, αλλά και στη διακίνηση του σπανακιού, οι άνθρωποι του χώρου δίνουν τη δική τους ερμηνεία για την εξέλιξη της παραγωγής στην παρούσα καλλιεργητική περίοδο.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Κώττα, παραγωγό κηπευτικών από τον Ορχομενό Βοιωτίας, «το προϊόν παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες το τελευταίο διάστημα. Η ζήτηση από την αγορά βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα. Εμείς, στην περιοχή μας, κλείνουμε την καλλιέργεια του σπανακιού με το στρέμμα και όχι με το κιλό.

Από εκεί και πέρα, είναι θέμα εμπόρου ή πωλητή λαϊκών αγορών να αποφασίσει αυτός για την αγορά του προϊόντος. Ζητάμε από 200 μέχρι 300 ευρώ το στρέμμα, αλλά οι τιμές που το θέλουν είναι κάτω από 150 ευρώ. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις και με αυξημένο το κόστος παραγωγής, δεν μας συμφέρει η καλλιέργειά του».

Το σπανάκι σηκώνει τις ΜΑΕ

Δίνοντας μία άλλη διάσταση για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα αυτόν, ο κ. Κώττας κάνει ειδική αναφορά στα προγράμματα των νέων αγροτών, λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν από την πλευρά της πολιτείας να αναγνωρίζει αιτήματα αγροτών για ένταξή τους στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών ή ακόμη και στα Σχέδια Βελτίωσης, στα οποία τα σπανάκια παίζουν τον ρυθμιστή της βιωσιμότητας στις εκμεταλλεύσεις.

Για να πάρουν περισσότερα μόρια, δηλώνουν το σπανάκι ως καλλιέργεια που απαιτεί περισσότερες ώρες εργασίας σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες. Ως αποτέλεσμα, οι Μονάδες Ανθρώπινης Εργασίας (ΜΑΕ) παρουσιάζονται αυξημένες σε χιλιάδες στρέμματα σπανακιού και η παραγωγή πουλημένη αντί πινακίου φακής, διατηρώντας μια παθογένεια και στην εμπορία του προϊόντος».

Χαμηλές τιμές και εισαγωγές από την Ιταλία

Ο Γιώργος Παπαβασίλης, πρώην πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κηπευτικών Μεγάρων, κάνει λόγο για καλή παραγωγή, αλλά χαμηλές τιμές στην αγορά. Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι τιμές, αυτή την περίοδο, κυμαίνονται στα 45 με 50 λεπτά, όταν πριν από έναν μήνα είχαν φτάσει στα 70 λεπτά. Η αγορά δείχνει ότι έχει μεγάλες ποσότητες, κάτι το οποίο επηρεάζει και τη δική μας παραγωγή. Εγώ, πριν από λίγες μέρες, χάλασα ένα χωράφι, γιατί δεν μπορούσα να πουλήσω το προϊόν».

Στο ερώτημά μας, γιατί βρίσκουμε στην αγορά ιταλικό σπανάκι και εμείς δεν μπορούμε να πάμε το προϊόν μας στις ξένες αγορές και ειδικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Παπαβασίλης ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός: «Υστερούμε σημαντικά στην οργάνωση της παραγωγής μας και στον τρόπο διαχείρισής της. Ένα μέρος της ευθύνης αναλογεί και σε εμάς, αλλά σημαντικό ποσοστό του βάρους πέφτει στην πολιτεία. Υποστηρικτικοί μηχανισμοί δεν υπάρχουν στον βαθμό που θα θέλαμε, η πολιτεία ασχολείται μόνο με τα επιδοτούμενα προϊόντα και το πώς θα μοιράσουμε τις επιδοτήσεις, ενώ τα δικά μας προϊόντα μένουν απούλητα και οι παραγωγοί τα εγκαταλείπουν».

Υποστηρίζοντας ακόμη περισσότερο την άποψή του, ο κ. Παπαβασίλης φέρνει ένα παράδειγμα για τη χρήση των φυτοφαρμάκων. «Ενώ εφαρμόζουμε όλα τα πρωτόκολλα της πιστοποίησης, έτσι όπως αυτά ορίζονται μέσα από τη νομοθεσία, μένουμε ακάλυπτοι σε μεγάλο ποσοστό από δραστικές ουσίες, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν περισσότερο τη δουλειά μας. Πώς θα μπορέσω να καταπολεμήσω τις ασθένειες που προκαλούνται από την υπερβολική υγρασία και τις βροχές, έτσι όπως αυτές εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα, χωρίς επιστημονική και ερευνητική καθοδήγηση».

Πολλά τα εργατικά και με σημαντικές ελλείψεις

Για χαμηλές τιμές κάνει λόγο και ο Άγγελος Γεωργόπουλος, έμπορος κηπευτικών από την Πάτρα. «Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται αυτή την περίοδο στα 50 λεπτά. Αυτό που βλέπω εγώ είναι οι γερασμένοι παραγωγοί που φέρνουν το προϊόν τους για να τους το πουλήσω, η έλλειψη των εργατών γης, αλλά και το αυξημένο κόστος παραγωγής. Αυτά θα τα μετακυλήσω στους καταναλωτές, θα τα χρεωθώ εγώ ή οι παραγωγοί;», καταλήγει προβληματισμένος ο κ. Γεωργόπουλος.