Η Γενιά Ζ, η οποία γεννήθηκε στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του 1990 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2010 και είναι η νεότερη φουρνιά αγροτών στην ύπαιθρο, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή –λόγω της αντιφατικότητάς της– πραγματικότητα:

Από τη μια πλευρά, είναι μια συναρπαστική στιγμή να είναι κανείς αγρότης, με πολλές ευκαιρίες να διανοίγονται από την καινοτομία. Από την άλλη, η ζωή ενός αγρότη δεν ήταν ποτέ τόσο περίπλοκη.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής του πανεπιστημίου του Βαγκενίνγκεν και κορυφαία ειδικό στον κλάδο των τροφίμων Louise Fresco, η πτυχή που θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη σφυρηλάτηση των αγροτών της Γενιάς Ζ είναι η ανανεωμένη κεντρική σημασία που θα αναλάβει ο πρωτογενής τομέας στον οικονομικό ιστό τα επόμενα χρόνια.

«Χωρίς υπερβολή, μπορούμε να πούμε ότι ο αγροτικός τομέας είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς κλάδους του μέλλοντος λόγω των πετροχημικών που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και παράγονται από τη γεωργία, λόγω των τροφίμων, λόγω της διαχείρισης του τοπίου και επίσης λόγω του ρόλου του σε μια κυκλική οικονομία», τονίζει η ίδια.

Ταυτόχρονα, ένα ευρύ φάσμα απαιτήσεων για τους αγρότες απορρέει από τη φιλόδοξη Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, η οποία αυξάνει την πολυπλοκότητα της εργασίας τους, και κατ’ επέκταση την αβεβαιότητα για τους εμπλεκόμενους στον τομέα της γεωργίας.

«Μερικές φορές νομίζω ότι ζητείται από τον πρωτογενή τομέα να λύσει όλα τα προβλήματα», επισημαίνει η Fresco, προσθέτοντας ότι, παρ’ όλα αυτά, οι συγκεκριμένες απαιτήσεις περί βιωσιμότητας των τροφίμων και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος θεωρούνται πλέον προφανείς και απαραίτητες.

Σύμφωνα με την ίδια, οι νέοι αγρότες πρέπει να βοηθήσουν για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε αυτόν τον ρόλο. «Είναι απαράδεκτο να βρίσκεσαι σε έναν τομέα όπου οι άνθρωποι αισθάνονται ότι εγγενώς δεν μπορούν να κάνουν το σωστό», εξηγεί. «Έτσι, η αποκατάσταση της υπερηφάνειας στον αγροτικό τομέα, ειδικά στην κτηνοτροφία, θα είναι πραγματικά μια πρόκληση».

www.euractiv.com