Γεωργία Καραχάλιου: «Ανθεκτικότερα και ποιοτικότερα τα σταφύλια χάρη στη χρήση βιοδιεγερτών»

Με σκοπό την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της παραγωγής επιτραπέζιων σταφυλιών μέσω της ανάπτυξης ενός σύγχρονου εξατομικευμένου προγράμματος φυτοπροστασίας της αμπέλου βασιζόμενου σε βιοδιεγέρτες, πραγματοποιήθηκε η πιλοτική εφαρμογή του έργου της επιχειρησιακής ομάδας BIO-CRIMSON στις αμπελοκομικές εκμεταλλεύσεις των παραγωγών-μελών του Πήγασος Αγροδιατροφή ΑΣ. Για την επίδραση που είχε η χρήση των βιοδεγερτών στα φυτά και στην παραγωγή της επιτραπέζιας ποικιλίας Crimson μιλά στην «ΥΧ» η Γεωργία Καραχάλιου, παραγωγός του ΑΣ Πήγασος από την ΕΟ BIO-CRIMSON.
Πόσο καιρό χρησιμοποιήσατε τους βιοδιεγέρτες μέσω του προγράμματος;
Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις αρχές του 2023. Άμεσα καταστρώθηκε το πλάνο για τη χρήση των βιοδιεγερτών. Έγινε χρήση τριών διαφορετικών σκευασμάτων στην καλλιέργεια του Crimson σε τρία διαφορετικά φαινολογικά στάδια. Παρόλο που το πρόγραμμα ολοκληρωνόταν το 2025, αποφασίσαμε να κάνουμε χρήση των σκευασμάτων και φέτος σε μια πιο ευνοϊκή χρονιά από άποψη καιρικών συνθηκών, για να εξετάσουμε εκ νέου τον αντίκτυπο που έχει στην παραγωγή μας.
Χρησιμοποιήσατε συγκεκριμένα σκευάσματα; Και αν ναι, ποια;
Τα σκευάσματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τρεις διαφορετικές κατηγορίες βιοδιεγερτών. Αρχικά, η λαμιναρίνη αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί εξαιτίας των αναγκών που παρουσιάστηκαν για ενίσχυση της ποιότητας των σταφυλιών. Το προϊόν που επιλέξαμε ήταν το Vacciplant. O επόμενος βιοδιεγέρτης ήταν τα χουμικά και φουλβικά οξέα για τη βελτίωση της φυλλικής επιφάνειας και την αύξηση της παραγωγής. Η χρήση του έγινε διαφυλλικά, όπως και της λαμιναρίνης. Τέλος, έγινε χρήση φυκιών ascophyllum nodosum για βελτιστοποίηση της ποιότητας του καρπού.
Πώς γνωρίζατε πότε και πώς πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε;
Η χρήση των σκευασμάτων έγινε σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο γεωπόνο σε συνάρτηση πάντα με τις ανάγκες του προγράμματος. Οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν πριν από την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου και προσαρμόστηκαν στις προκλήσεις τόσο των καιρικών συνθηκών όσο και της ασυνήθιστης πρωιμότητας.
Είδατε διαφορές στην παραγωγή σας; Ποια ήταν η επίδραση που είχε η χρήση βιοδιεγερτών στα φυτά και στην παραγωγή;
Τις διαφορές μπορούμε να τις τοποθετήσουμε σε τρεις άξονες. Στον αντίκτυπο που έχουν στην παραγωγή, στα φυτά, αλλά και στην ποιότητα του καρπού. Αρχικά, φαίνεται να αυξήθηκε το βάρος του τσαμπιού, αλλά ταυτόχρονα επετεύχθη και μεγαλύτερη ομοιομορφία των ραγών πάνω στο τσαμπί, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη εμπορευματική δύναμη.
Όσον αφορά το φυτό, παρατηρήθηκε μείωση του στρες από υψηλές θερμοκρασίες και εντονότερο πράσινο χρώμα στο φύλλωμα, δεδομένων των συνθηκών και της λειψυδρίας που υπάρχει. Τέλος, η ποιότητα του καρπού βελτιώθηκε, με το ομοιόμορφο χρώμα να κυριαρχεί και τα σκασίματα να έχουν μειωθεί αισθητά. Συμπερασματικά, τα σταφύλια έγιναν ανθεκτικότερα και ποιοτικότερα, πράγμα που οδήγησε σε επίτευξη καλύτερης ποιότητας και τιμής.
Θα συνεχίσετε τη χρήση των βιοδιεγερτών στην καλλιέργειά σας;
Ναι, θα συνεχίσω τη χρήση βιοδιεγερτών στην καλλιέργειά μου, γιατί είδα ότι είχαν θετική επίδραση τόσο στην ποιότητα όσο και στη σταθερότητα της παραγωγής. Συγκεκριμένα, παρατήρησα πιο ομοιόμορφο και έντονο χρώμα στις ρώγες, μεγαλύτερο μέσο μέγεθος καρπού και, γενικά, καλύτερη εμπορική ποιότητα, στοιχεία που τελικά βοήθησαν να πωληθεί το προϊόν σε καλύτερη τιμή.
Παράλληλα, τα φυτά έδειξαν μεγαλύτερη αντοχή σε περιόδους έντονου θερμικού ή υδατικού στρες, κάτι που τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο σημαντικό λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών. Από οικονομική άποψη, το κόστος αγοράς και εφαρμογής των βιοδιεγερτών καλύφθηκε από την καλύτερη τιμή και την υψηλότερη ποιότητα της παραγωγής. Γι’ αυτόν τον λόγο, θεωρώ ότι αξίζει να παραμείνουν στο πρόγραμμα λίπανσης και θρέψης που εφαρμόζω ως ένα χρήσιμο εργαλείο που ενισχύει τη φυσική αντοχή του φυτού και βελτιώνει το τελικό αποτέλεσμα.
Κ. Αλιφέρης, επίκουρος καθηγητής Γεωργικής Φαρμακολογίας, ΓΠΑ:«“Κλειδί” για τη βιωσιμότητα της παραγωγής και την ενίσχυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της ποικιλίας Crimson οι βιοδιεγέρτες»
06/07/2025 6' διάβασμα