«Γεωργία με Ευφυΐα»: Μια τεχνολογική υποδομή ευφυούς γεωργίας έτοιμη να τεθεί στην υπηρεσία του αγρότη

Η υποδομή του έργου καλύπτει το 70% των γεωργικών εκτάσεων
21/03/2025
4' διάβασμα
georgia-me-effyia-mia-technologiki-ypodomi-effyous-georgias-etoimi-na-tethei-stin-ypiresia-tou-agroti-349072
Ο Δ. Τσεσμελής, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας στο Παν. Πατρών και επιστημονικός σύμβουλος σε θέματα ευφυούς γεωργίας στη NEUROPUBLIC.

Ενημερωτικές εκδηλώσεις σε επιλεγμένες πόλεις της χώρας, προκειμένου να γίνουν γνωστά θέματα σχετικά με το έργο «Γεωργία με Ευφυΐα» – Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα, αλλά και θέματα που αφορούν την ευφυή γεωργία και τα πλεονεκτήματά της για τους παραγωγούς και όλους τους εμπλεκoμένους στον πρωτογενή τομέα, πραγματοποιούν στελέχη και επιστημονικοί συνεργάτες της NEUROPUBLIC. Η εταιρεία Πληροφορικής μαζί με τον Όμιλο ΟΤΕ και τη διαφημιστική ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ αποτελούν τους αναδόχους του οραματικού αυτού έργου.

Το έργο χωρίζεται σε δύο τύπους αγρομετεωρολογικών σταθμών: Αυτούς που μπαίνουν μέσα στην καλλιέργεια που είναι 3.000 υποστηρικτικοί σταθμοί και σε 50 σταθμούς συλλογής δεδομένων, έξω από καλλιέργειες

Από τα Γιάννενα έως την Κρήτη

Με πρώτο σταθμό τα Ιωάννινα (13/3) και τελευταίο το Ηράκλειο της Κρήτης (11/4), πραγματοποιούνται ειδικές ημερίδες όπου παρουσιάζεται η πανελλαδική τεχνολογική υποδομή ευφυούς γεωργίας, η οποία ανοίγει τον δρόμο για ένα νέο, πρωτοποριακό μοντέλο διαχείρισης για τον αγροτικό τομέα.

Ενδιάμεσος σταθμός των πολυάριθμων δράσεων ενημέρωσης ήταν και η Θεσσαλονίκη (17/3), όπου ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και επιστημονικός σύμβουλος σε θέματα ευφυούς γεωργίας στην εταιρεία NEUROPUBLIC, Δημήτρης Τσεσμελής, ενημέρωσε παραγωγούς, εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών, αλλά και αγροτικών φορέων για το έργο που είναι μοναδικό σε όλη την ΕΕ και το οποίο συνδυάζει δεδομένα πεδίου, αγρονομικά και δεδομένα από δορυφόρο. «Το έργο χωρίζεται σε δύο τύπους αγρομετεωρολογικών σταθμών: Αυτούς που μπαίνουν μέσα στην καλλιέργεια που είναι 3.000 υποστηρικτικοί σταθμοί συλλογής δεδομένων εντός μικροκλιματικής ζώνης εντός 58 διαφορετικών καλλιεργειών και σε 50 σταθμούς συλλογής δεδομένων, έξω από καλλιέργειες, που μετρούν και υπολογίζουν την εξατμισοδιανομή αναφοράς. Οι σταθμοί αυτοί είναι αναγκαίοι και για τη βελτιστοποίηση των προγνώσεων για έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Παίρνουμε, ταυτόχρονα, δεδομένα από πολλές πηγές, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε αποφάσεις και σε εργαλεία που θα μας δώσουν τη γνώση, ώστε να μπορούμε να επέμβουμε γρήγορα και αποτελεσματικά», ανέφερε ο κ. Τσεσμελής.

Όπως είπε, για να υποστηριχθεί το συγκεκριμένο έργο, δημιουργήθηκαν 15 Κέντρα Διανομής και Υποστήριξης με πέντε διαφορετικούς παρόχους δορυφορικών δεδομένων υψηλής ακρίβειας. Δεδομένα συλλέγονται από 50 πειραματικά αγροτεμάχια, όπου έγιναν πειράματα θρέψης, φυτοπροστασίας, άρδευσης, με αντίστοιχα σε αριθμό συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).

Δεδομένα από 21 καλλιέργειες

Στη διάρκεια του έργου συλλέχθηκαν δεδομένα από 21 κύριες καλλιέργειες, όπως αμπέλι, ελιά, ροδάκινο, πατάτα, μανταρίνι, ακτινίδιο, μηδική, βαμβάκι, αραβόσιτος, κεράσι, μήλο κ.ά.

«Όλα τα δεδομένα και ο συνδυασμός τους συλλέγονται και επεξεργάζονται σε 13 υποσυστήματα σε ενιαία πλατφόρμα λογισμικών ευφυούς γεωργίας, τα οποία “αγκαλιάζουν” όλη την επιστήμη της γεωπονίας και της γεωργίας ακριβείας», σημείωσε ο κ. Τσεσμελής. Η υποδομή του έργου καλύπτει το 70% των γεωργικών εκτάσεων και υλοποιείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αναμενόμενα αποτελέσματα

Από τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι, μεταξύ άλλων, η αξιοποίηση των δεδομένων από την πλειονότητα των γεωργικών συμβούλων, η έξυπνη και στοχευμένη ανάλυση, ο σχεδιασμός και η παρακολούθηση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, η βελτίωση της αποδοτικότητας, η βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, η νέα διάσταση στην επιστημονική έρευνα και η ανάπτυξη λύσεων στον γεωργικό τομέα και η αποτελεσματική και βέλτιστη αναλογία εισροών-εκροών. Το πρόγραμμα των ημερίδων που ακολουθούν παρατίθεται στον σχετικό πίνακα.