Γεωργία με Ευφυΐα: Στη Λαμία ο ψηφιακός μετασχηματισμός στη γεωργία

Περισσότεροι από 300 σταθμοί συλλογής δεδομένων στη Στερεά Ελλάδα
04/04/2025
6' διάβασμα
georgia-me-effyia-sti-lamia-o-psifiakos-metaschimatismos-sti-georgia-350121

Την Παρασκευή 28 Μαρτίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση για το Έργο «Γεωργία με Ευφυΐα» – Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, αγρότες, γεωπόνοι, στελέχη εταιρειών και άλλων φορέων. Η παρουσίαση του νέου ψηφιακού χάρτη στη Στερεά Ελλάδα, αλλά και στη χώρα γενικότερα έγινε από στελέχη της NEUROPUBLIC ΑΕ σε συνεργασία με τον ΟΤΕ και την εταιρεία Σκαρμούτσος Γ., με την υποστήριξη των συνεργατών του Κέντρου Διανομής και Υποστήριξης Λαμίας.

O Κώστας Αποστολόπουλος.

Στους χαιρετισμούς που ακολούθησαν, οι ομιλητές έδωσαν το δικό τους αποτύπωμα, εστιάζοντας στον χρόνο εφαρμογής και τα αποτελέσματα του έργου. Την έναρξη των ομιλιών έκανε ο Κώστας Αποστολόπουλος, θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε την αναγκαιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού στον αγροτικό τομέα ως ένα σύγχρονο εργαλείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας της ελληνικής γεωργίας.

Υποστήριξε, ακόμη, ότι η περιφέρεια στηρίζει έμπρακτα προσπάθειες που συμβάλλουν στη μετάβαση του γεωργικού τομέα σε μια νέα εποχή, στην οποία η γνώση και η τεχνολογία γίνονται οι πιο ισχυροί σύμμαχοι του παραγωγού. Μέσα από έργα όπως αυτό, η ελληνική γεωργία γίνεται πιο έξυπνη, πιο αποδοτική και πιο ανθεκτική στις προκλήσεις του μέλλοντος.

H Κατερίνα Καρκάνη.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε η προϊσταμένη της ΔΑΟΚ Φθιώτιδας, Κατερίνα Καρκάνη, η οποία αναφέρθηκε στον ρόλο των γεωτεχνικών στη νέα εποχή.

Ο Χρήστος Πετρόπουλος, γεωπόνος και αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Δομοκού, υποστήριξε ότι η νέα τεχνολογία στον αγροτικό τομέα μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη, με τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά πολύ περισσότερο με την προστασία του περιβάλλοντος.

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των χαιρετισμών, ο Βαγγέλης Μόσχος, πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, αναφέρθηκε στον ρόλο της γεωπονικής επιστήμης. Όπως αναδείχθηκε, η ψηφιακή τεχνολογία στον αγροτικό τομέα έρχεται να πρωταγωνιστήσει στην παραγωγή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον, ο ρόλος των γεωτεχνικών αποκτά βαρύνουσα σημασία και μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη διάδοση και στην εφαρμογή της νέας τεχνολογίας.

Τεράστιο αποτύπωμα στην ελληνική ύπαιθρο

O Μηνάς Πελεκάνος.

 Ως κεντρικός ομιλητής, ο Μηνάς Πελεκάνος, γεωπόνος και μέλος της ομάδας διαχείρισης του έργου στην εταιρεία NEUROPUBLIC, αναφέρθηκε στο έργο «Γεωργία με Ευφυΐα», κυρίως στη Στερεά Ελλάδα (με 308 σταθμούς), αλλά και στη χώρα γενικότερα. Υποστήριξε ότι το αντικείμενο του έργου αφορά τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης τεχνολογικής υποδομής, η οποία θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για το αναγκαίο ψηφιακό άλμα του αγροτικού τομέα στη χώρα μας.

Δήλωσε, επίσης, ότι τα υποσυστήματα της πλατφόρμας λογισμικών ευφυούς γεωργίας εγγυώνται τη βιωσιμότητα της τεχνολογικής υποδομής, η οποία θα εξυπηρετεί δυνητικά το σύνολο της καλλιεργήσιμης έκτασης της χώρας, ανεξαρτήτως καλλιέργειας. Η υποδομή που δημιουργείται από το έργο αναμένεται να έχει τεράστιο αποτύπωμα στην ελληνική ύπαιθρο.

Το έργο με αριθμούς

Ο Βαγγέλης Μόσχος.

Αναφερόμενος στην αριθμητική ταυτότητα του έργου, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι η δράση αυτή υποστηρίζεται από 3.000 σταθμούς συλλογής δεδομένων και άλλους 50 επαυξημένης ακρίβειας. Τα 15 περιφερειακά κέντρα διανομής και υποστήριξης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον συντονισμό.

Μαζί με τα επίγεια μέσα, υπάρχουν και πέντε πάροχοι δορυφορικών δεδομένων ανοιχτών και υψηλής ακρίβειας. Παράλληλα, στο έργο συλλέγονται δεδομένα από 50 πειραματικά αγροτεμάχια (με 21 καλλιέργειες), στα οποία προσαρμόζονται αλγόριθμοι μοντέλων θρέψης, φυτοπροστασίας, άρδευσης και υποστηρίζονται από 50 συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣμηΕΑ). Τέλος, σημαντικά δεδομένα θα παρέχουν 13 υποσυστήματα σε ενιαία πλατφόρμα λογισμικών για την ευφυή γεωργία.

Εντοπισμός και εκτίμηση φυσικών καταστροφών

Στη συνέχεια, ο κ. Πελεκάνος παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας των υποστηρικτικών σταθμών συλλογής δεδομένων, καθώς και των σταθμών επαυξημένης ακρίβειας. Μίλησε για την κατανομή των σταθμών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, καλύπτοντας σημαντικό ποσοστό των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Ο Μαρίνος Βογιατζής.

Αναφερόμενος στα δορυφορικά δεδομένα, είπε ότι έρχονται να παίξουν σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό της κατάστασης των καλλιεργειών, ενώ αξιοποιούνται, επίσης, για τον εντοπισμό και την εκτίμηση φυσικών καταστροφών. Το ίδιο ισχύει και για τα συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία με τακτικές πτήσεις στα πειραματικά αγροτεμάχια συλλέγουν εικόνες, συμβάλλοντας στη βελτιστοποίηση των καλλιεργητικών διαδικασιών.

Με τη συνεργασία των 15 Κέντρων Διανομής και Υποστήριξης σε κάθε περιφέρεια, υπήρξε καλύτερη οργάνωση και υλοποίηση εγκαταστάσεων και ενεργειών τεχνικής υποστήριξης του δικτύου. Κλείνοντας, ο ίδιος παρουσίασε τη διαδικτυακή πύλη πρόσβασης υπηρεσιών και δεδομένων για τους χρήστες του έργου, η οποία αποτελεί το κεντρικό σημείο πρόσβασης στα υποσυστήματα της πλατφόρμας, ώστε να αξιοποιούνται για παραγωγικούς, επιστημονικούς ή ερευνητικούς σκοπούς.

Συνοψίζοντας, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ο Μαρίνος Βογιατζής, Sales Account Manager της Neuropublic AE, αναφέρθηκε στο έργο, λέγοντας ότι αποτελεί μια καινοτομία στον αγροτικό τομέα, όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. «Τα αποτελέσματα από την ολοκλήρωση του έργου αναμένονται σύντομα και οι παραγωγοί θα έχουν στα χέρια τους ένα πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση της παραγωγικότητάς τους».

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα
www.digiagro.gr. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: