ΓΕΩΤΕΕ Θράκης: Εσπερίδα για την κλιματική αλλαγή στο Σουφλί
Ο Δήμος Σουφλίου, σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης, διοργανώνει μια πολύ ενδιαφέρουσα εσπερίδα, η οποία πραγματοποιείται σήμερα, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, στο Σουφλί, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο, στις 18:00, με θέμα «Κλιματική αλλαγή στην αγροτική παραγωγή της Θράκης. Επιπτώσεις και αντιμετώπιση».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης, Τριαντάφυλλο Παπαδάκη, η διοργάνωση της εσπερίδας έγκειται στο ότι οι υπεύθυνοι εντόπισαν την έλλειψη τεκμηριωμένης διά ζώσης ενημέρωσης των παραγωγών γύρω από την κλιματική αλλαγή από καθηγητές πανεπιστημίου και ερευνητές. «Αποφασίσαμε να διοργανώσουμε μια εσπερίδα και να παρουσιάσουμε τι περιμένουμε για την κλιματική αλλαγή στη Θράκη και πόσο θα επηρεάσει η μεγάλη πυρκαγιά του Έβρου το μικροκλίμα», σημειώνει. Το Σουφλί επελέγη εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών του 2023, που κατέκαψαν 938 τ. χλμ. στον Έβρο, ανάμεσά τους το 57,74% του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, συνολικής έκτασης 424.248 στρεμμάτων.
Στα προβλήματα καταγράφονται, για παράδειγμα, οι συνέπειες στη μελισσοκομία του Έβρου, καθώς οι μέλισσες δεν βρίσκουν άνθη να βοσκήσουν και οι μελισσοκόμοι υποχρεώνονται σε περισσότερες μετακινήσεις
Στους ομιλητές περιλαμβάνονται ο καθηγητής Δενδροκομίας στη Γεωπονική Σχολή του ΔΠΘ, Χρήστος Χατζησαββίδης, και ο καθηγητής Βελτίωσης Φυτών στη Γεωπονική του ΑΠΘ, Αθανάσιος Μαυρομάτης, οι οποίοι θα αναπτύξουν θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή. «Πόσο θα επηρεάσει την αγροτική παραγωγή η άνοδος της θερμοκρασίας, η αύξηση των συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα και η έλλειψη βροχοπτώσεων; Επίσης, υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που δεν σημειώνεται ιδιαίτερα και αφορά την αύξηση της περιόδου ηλιοφάνειας, η οποία επηρεάζει τους καρπούς», αναφέρει ο κ. Παπαδάκης. Το προσκλητήριο απευθύνεται σε γεωπόνους, παραγωγούς, όπως και φοιτητές του πανεπιστημίου της Ορεστιάδας. Οι διοργανωτές σχεδιάζουν να προβάλουν την εσπερίδα μέσω της σελίδας του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης στο facebook και να παραμείνει στο νέφος (σ.σ. στο διαδίκτυο).
Στα προβλήματα καταγράφονται, για παράδειγμα, οι συνέπειες στη μελισσοκομία του Έβρου, καθώς οι μέλισσες δεν βρίσκουν άνθη να βοσκήσουν και οι μελισσοκόμοι υποχρεώνονται σε περισσότερες μετακινήσεις. Στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Παπαδάκης υπογραμμίζει ότι εντοπίζονται και θετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, με την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα, τα φυτά φωτοσυνθέτουν και παίρνουν περισσότερη τροφή, φτιάχνοντας έτσι μεγαλύτερη φυλλική επιφάνεια.
Αλλαγή τρόπου καλλιέργειας
Ο μεγαλύτερος αρνητικός παράγοντας είναι η έλλειψη νερού και βροχοπτώσεων. Εστιάζοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Παπαδάκης εξηγεί πώς μπορεί να γίνει αλλαγή στον τρόπο άρδευσης, για να επιδείξουν κλιματική ανθεκτικότητα. Το σύστημα είναι πολυπαραγωγικό και πολυπαραμετρικό, γι’ αυτό και η αντιμετώπιση του φαινομένου είναι, επίσης, πολύπλοκη. Επομένως, η συζήτηση γίνεται στην παρούσα φάση επί της αλλαγής του τρόπου καλλιέργειας με την εισαγωγή νέων καλλιεργητικών τεχνικών και όχι των καλλιεργειών. «Για παράδειγμα, στη βαμβακοκαλλιέργεια όταν πρόκειται για ξηρικό χωράφι και δεν βρέχει, θα πρέπει να φυτευτούν λιγότερα φυτά στο μέτρο, ώστε να εκμεταλλευτεί το κάθε φυτό περισσότερο χώρο», τονίζει.
Τέλος, ο κ. Παπαδάκης διευκρινίζει πως το Σουφλί επελέγη και για δημογραφικούς λόγους, καθώς πρόκειται για τον δήμο που έχει τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού. Η επόμενη εσπερίδα θα γίνει στην Ξάνθη.