Αλλαγή σελίδας στις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας
Αλλαγή σελίδας στις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας

Το ζήτημα της παραγωγικής αξιοποίησης των γεωθερμικών πεδίων της Ελλάδας αποτέλεσε συζήτηση και αίτημα των αγροτών και των κατοίκων της υπαίθρου. Ο λόγος είναι απλός: Συνεχής παροχή ενέργειας και συμβολή στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων, μεγάλη μείωση του κόστους θέρμανσης και παραγωγής.

Στο αφιέρωμα, του οποίου την αυλαία ανοίγει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, παρουσιάζοντας τις αρχές που διέπουν την πρόταση σχεδίου νόμου για τη γεωθερμία που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την Πέμπτη 19 Ιουλίου, αναλύονται τα ευεργετικά αποτελέσματα που αναμένεται να έχει για την ανάπτυξη της υπαίθρου και τη μετάβαση σε έναν αειφόρο, οικονομικά βιώσιμο και τεχνολογικά καινοτόμο πρωτογενή τομέα. Το πώς ακριβώς αυτή η μετάβαση θα είναι ομαλή και σε ποιους τομείς θα μπορεί η γεωθερμία να αξιοποιηθεί στον αγροτικό τομέα εξηγείται και παρουσιάζεται από την «ΥΧ» με την επιστημονική αρωγή του ΑΠΘ, λαμβάνοντας υπόψιν τα πλέον επικαιροποιημένα στοιχεία.

Ακολουθεί το άρθρο της Μαρίας Παπαχρήστου, μέλους του εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού του Τμήματος Γεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέσω του οποίου καταγράφεται η χρήση της γεωθερμίας στον αγροτικό τομέα της Ελλάδας και παρουσιάζονται οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Στο κείμενό της, τονίζει πως η Ελλάδα είναι μία χώρα ιδιαίτερα ευνοημένη από γεωθερμική άποψη, με πολλές περιοχές σημαντικού γεωθερμικού ενδιαφέροντος.

Επιπλέον, ακολουθεί η καταγραφή της χρήσης της γεωθερμίας στην παγκόσμια γεωργία, καθώς και τα περιθώρια ανάπτυξης που υπάρχουν για την «αγροτική» γεωθερμία, με τον γενικό γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γεωθερμικής Ενέργειας να δηλώνει στην «ΥΧ» πως «η γεωθερμική ενέργεια μπορεί να αποτελέσει μεγάλη ευκαιρία για τη βιομηχανία, τον αγροδιατροφικό τομέα και τις ιχθυοκαλλιέργειες της Ελλάδας, ενισχύοντας τις τοπικές οικονομίες». Τέλος, γίνεται αναφορά στα οφέλη μετά τις αλλαγές στο νομικό καθεστώς.

Διαβάστε περισσότερα στο ΑΦΙΕΡΩΜΑ – ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ, στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί!