Σπύρος Λαφαζάνης: «Βόμβα στα θεμέλια του ελληνικού αμπελώνα»

«Η κατάσταση με την παραοικονομία στο κρασί είναι τόσο σοβαρή που, αν δεν ληφθούν μέτρα, σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει ελληνικός αμπελώνας», λέει ο Σπύρος Λαφαζάνης, ιδιοκτήτης της ομώνυμης οινοποιίας στη Νεμέα, εξηγώντας ότι η Ελλάδα παράγει φανερά 300.000 τόνους κρασί ετησίως και περίπου 200.000 τόνους, που δεν φαίνονται πουθενά.

«Όσο ο επίσημος αμπελώνας και κατ’ επέκταση το επίσημο κρασί συρρικνώνεται και αυξάνονται οι ποσότητες που διακινούνται παράνομα, τόσο το ελληνικό κράτος χάνει το επίσημο δικαίωμα παραγωγής οίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό», επισημαίνει. Ταυτόχρονα, εξηγεί ότι η Ελλάδα, οι οινοποιοί και οι αμπελουργοί της μπορούν να προβάλουν διεκδικήσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο για το νόμιμο κρασί που παράγεται. Όσον αφορά το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό αμπελουργών δεν κατέθεσε δήλωση συγκομιδής, ο κ. Λαφαζάνης θεωρεί ότι μπορεί και να έγινε από αμέλεια. Υπάρχουν και άλλες δικλείδες ασφαλείας για να καταγραφεί επισήμως το κρασί που παράγεται και, άρα, και η πρώτη ύλη.

Διαβάστε ακομη: Μόνο 27.000 παραγωγοί από τους συνολικά 150.000 έκαναν ηλεκτρονική δήλωση

«Αν έχουν παραδώσει την πρώτη ύλη σε ένα οινοποιείο επίσημα με παραστατικά αγοράς, τότε οι ποσότητές τους έχουν καταγραφεί και θα φορολογηθούν για αυτές. Το θέμα είναι όταν ο παραγωγός οινοποιεί μόνος του συχνά σταφύλια που προέρχονται από παράνομους αμπελώνες που θα έπρεπε να έχουν εκριζωθεί, ή δίνει τα σταφύλια του σε οινοποιείο χωρίς παραστατικά, οπότε δεν φαίνονται πουθενά, είναι σαν να μην υπάρχουν». Όπως επισημαίνει ο κ. Λαφαζάνης, «μεγάλο πρόβλημα είναι η οινοποίηση μη επιλέξιμων πρώτων υλών, όπως είναι η σουλτανίνα, η κορινθιακή σταφίδα και τα απόρωγα».

Η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης γιγάντωσε την παραοικονομία στο κρασί, εις βάρος των ποσοτήτων οίνου που διακινείται νόμιμα. «Μεγάλη ποσότητα κρασιού πωλείται 1-1,5 ευρώ, το λίτρο. Σε αυτή την τιμή, το κέρδος του οινοποιού είναι 0,5-0,10 ευρώ το λίτρο και 0,60 ευρώ ο ΦΠΑ και ο Ειδικός φόρος Κατανάλωσης. Είναι μεγάλο το κέρδος αν πουλήσεις χωρίς παραστατικά. Ο ΕΦΚ ανέδειξε πόσο μεγάλη είναι η παραοικονομία στο κρασί και αποτέλεσε ένα σοβαρό κίνητρο για να γιγαντωθεί», διευκρινίζει και επισημαίνει ότι «για να περιοριστεί σημαντικά η παραοικονομία στο κρασί αρκούσε ένας έλεγχος στα οινοποιεία στην αρχή και ένας στο τέλος του τρύγου. Όμως, οι κρατικές υπηρεσίες δεν επαρκούν, δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό, λένε οι υπεύθυνοι. Οι κρατικές υπηρεσίες δεν θέλουν. Αντίθετα, επωφελούνται από την άνθηση της παραοικονομίας».

  • Τάνια Γεωργιοπούλου