Προσφυγές ετοιμάζει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Κόκκινο πανί το... μπλοκάκι

gewtee-spiros-mamalisΣτην αντεπίθεση περνάει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, και αναλαμβάνει δράση κατά της διάταξης που αφορά στην απασχόληση των γεωτεχνικών στα φυτώρια με μπλοκάκι, αλλά και των διατάξεων για το ασφαλιστικό και τους δασικούς χάρτες. Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Σπύρος Μάμαλης, στο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς προβλέπεται οι γεωτεχνικοί στα φυτώρια να απασχολούνται με μπλοκάκι. «Με το δεύτερο Μνημόνιο αντικαταστάθηκε η υποχρέωση των φυτωριούχων να απασχολούν υπεύθυνο επιστήμονα με πλήρη απασχόληση με επιστήμονα μερικής απασχόλησης. Και τώρα, και χωρίς την πίεση της Τρόικας, η σημερινή κυβέρνηση πήγε ένα βήμα παραπέρα, επιβάλλοντας το μπλοκάκι».

Στόχος να προστατευτεί το επάγγελμα του γεωτεχνικού

Τα εργασιακά τους δικαιώματα ουσιαστικά χάνουν περίπου 200-300 υπεύθυνοι επιστήμονες, με κίνδυνο να περιοριστεί ο αριθμός των απασχολουμένων. Όπως επισημαίνει ο κ. Μάμαλης, το ΓΕΩΤΕΕ αναμένει το προεδρικό διάταγμα προκειμένου να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της εν λόγω διάταξης.

Παράλληλα, το ΔΣ αποφάσισε να προσφύγει κατά των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου και δη για την μη κοινή αντιμετώπιση των ήδη ασφαλισμένων γεωτεχνικών σε σχέση με άλλους. Κι αυτό γιατί οι γεωτεχνικοί επιστήμονες που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ εξαιρούνται από τις μεταβατικές διατάξεις του νέου ασφαλιστικού, ως προς την παροχή εκπτώσεων στους ασφαλισμένους άνω της πενταετίας. Ο κ. Μάμαλης εξηγεί ότι στο αρχικό σχέδιο ούτε οι νέοι γεωτεχνικοί είχαν τις εκπτώσεις που προβλέπονταν για τους άλλους ασφαλισμένους. «Χρειάστηκε να παρέμβει το ΓΕΩΤΕΕ για να μπουν τελικά οι νέοι». Μάλιστα, το επιμελητήριο θα ζητήσει επίσημα από όλους τους γεωτεχνικούς βουλευτές να πάρουν επίσημα θέση επί του θέματος. Όσο για τους δασικούς χάρτες, «οι αντιδράσεις θα ενταθούν. Αυτό που πάνε να κάνουν είναι ενάντια στη δημόσια περιουσία και τις δασικές υπηρεσίες».