Γιάννης Κόλλιας: Με νέες ποικιλίες και εξοπλισμούς αναδιάρθρωσε την καλλιέργεια καστανιάς και καρυδιάς στο Μαίναλο

Οι καλά χαραγμένες στο μυαλό παιδικές αναμνήσεις του φθινοπώρου, που συνδέονταν με τη συλλογή των κάστανων και των καρυδιών στους πρόποδες του Μαινάλου, αλλά και το ενδιαφέρον για τη φύση και τη γη, έγιναν το έναυσμα για τον 36χρονο Γιάννη Κόλλια να ασχοληθεί και να εξελίξει τις καλλιέργειες στην περιοχή.

Η οικογένειά του δεν ήταν αμιγώς αγροτική, καθώς τόσο ο παππούς του, όσο και ο πατέρας του, ασχολούνταν ερασιτεχνικά με την καλλιέργεια της γης. Ο ίδιος αποφάσισε από το 2010 να επενδύσει και να αυξήσει τη γη που έλαβε, να φυτέψει νέα δέντρα και ποικιλίες, να αγοράσει μηχανήματα και να προωθήσει τα προϊόντα του.

«Ξεκίνησα με 20-25 στρέμματα κοντά στο χωριό Χρυσοβίτσι, στους πρόποδες του Μαινάλου, τα οποία είχα λάβει από τον παππού μου και τον πατέρα μου. Στη γη υπήρχαν καστανιές και καρυδιές που καρποφορούσαν, καθώς το πρώτο δέντρο φυτεύτηκε, από ό,τι γνωρίζω, το 1952.

Εγώ, από τότε που ξεκίνησα να ασχολούμαι, μέχρι και σήμερα, επενδύω κάθε χρόνο σε νέα δέντρα, αυξάνοντας τη γη μου σε 55 στρέμματα, έχω φυτέψει νέες ποικιλίες και προσπαθώ να εμπλουτίσω και τον στόλο των μηχανημάτων που
διαθέτω, καθώς διευκολύνουν τη δουλειά μου», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Γιάννης.

Οι καστανιές που καλλιεργεί είναι ποικιλίας Αρκαδική και για τις καρυδιές, εκτός από τις παραδοσιακές ελληνικές ποικιλίες που προϋπήρχαν στην εκμετάλλευση, ο Γιάννης έχει φυτέψει και όψιμες γαλλικές ποικιλίες.

«Κάθε χρόνο προσπαθούσα να παίρνω και κάποιο μηχάνημα, έτσι ώστε να γίνεται η δουλειά μου πιο σωστά. Μετά από εννιά χρόνια που έχουν περάσει, έχω αποκτήσει ένα σύνολο αγροτικών μηχανημάτων, είτε αυτό αφορά γεωργικό ελκυστήρα, είτε παρελκόμενα μηχανήματα που βοηθούν στην κατεργασία του εδάφους, αλλά και σε άλλες εργασίες.

Επίσης, έχω φτάσει στο σημείο να μπορώ να διαχωρίζω τις ποιότητες του κάστανου με βάση το μέγεθος, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, με τη βοήθεια ενός διαλογέα. Ο διαλογέας χωρίζει το κάστανο σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος. Έπειτα έχω φτιάξει μία τράπεζα διαλογής όπου εκεί εντοπίζονται αυτά που ενδέχεται να είναι αλλοιωμένα
ή χτυπημένα».

Διαχείριση της καλλιέργειας

Πριν ο Γιάννης αναλάβει την καλλιέργεια, η δομή της ήταν άναρχη και δεν είχε γίνει ανάλυση εδάφους, καθώς δεν υπήρχε η συμβολή κάποιου γεωπόνου. Ο ίδιος, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, στο Τμήμα Γεωργικών Μηχανημάτων και Υδάτινων Πόρων, είχε λάβει τη θεωρητική κατεύθυνση που χρειαζόταν για να διαχειριστεί σωστά την καλλιέργειά του.

Επιπλέον, η απόφασή του να εστιάσει στην καλλιέργεια της καστανιάς για την πτυχιακή του εργασία τον έφερε σε επαφή με παραγωγούς, επιστήμονες και φυτωριούχους, από τους οποίους αποκόμισε πλούσια εμπειρία και γνώση στο κομμάτι της καλλιέργειας. «Μίλησα με παραγωγούς και επιστήμονες που ασχολούνται με την καταπολέμηση ασθενειών και άλλων διεργασιών και κατάφερα να μάθω πράγματα που ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα.

Προσπαθώ όσο μπορώ οι πρακτικές μου να είναι κοντά στα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας, καθώς κάποιες πρακτικές, όπως η καταπολέμηση των ζιζανίων, γίνονται με φυσικά μέσα. Σήμερα, συνεχίζω να διαβάζω για ό,τι σχετίζεται με τις καλλιέργειές μου για να μπορέσω να τις εξελίξω ακόμα πιο πολύ», αναφέρει ο Γιάννης.

Προώθηση προϊόντων

Ο Γιάννης αναπτύσσει όσο μπορεί το δίκτυο προώθησης των προϊόντων του, καθώς διαθέτει την καρυδόψυχα σε ζαχαροπλαστεία και ντελικατέσεν μαγαζιά στην Αθήνα και σε περιοχές της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας. Επίσης, τα κάστανα τα διαθέτει στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρκαδίας, σε εμπόρους στη Μεσσηνία και στην Αρκαδία και σε σημεία λιανικής πώλησης.

«Χτίζω το δίκτυό μου χρόνο με τον χρόνο. Με έχει βοηθήσει πολύ το διαδίκτυο, καθώς και η σελίδα μου στο Facebook. Συχνά δέχομαι τηλεφωνήματα από ανθρώπους που ψάχνουν προϊόντα της Αρκαδίας και μέσω του διαδικτύου εντοπίζουν και τη δική μας δραστηριότητα», εξηγεί ο Γιάννης.