Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι: «Περισσότερα κίνητρα, λιγότερη υποχρεωτικότητα για τους αγρότες»

Στην ανάγκη η ΕΕ να προσφέρει στους αγρότες υποστήριξη και ενθάρρυνση για την επίτευξη βιωσιμότητας, αντί να τους υποχρεώνει μέσω πρόσθετων κανόνων και στόχων, στάθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε πρόσφατο συνέδριο που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες από τη δεξαμενή σκέψης Reimagine Europa.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να δώσει το παράδειγμα στην προώθηση της βιωσιμότητας», δήλωσε ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι ενώπιον του κοινού της εκδήλωσης με τίτλο «Αειφορία στη Γεωργία και τα Συστήματα Τροφίμων: Καινοτομία, Δείκτες και Εφαρμογή». Ως παράδειγμα ανέφερε την αναθεωρημένη ΚΑΠ, η οποία «παρέχει ισχυρότερα κίνητρα για να βοηθήσουμε τους αγρότες μας να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα, διατηρώντας παράλληλα την παραγωγικότητα και την οικονομική βιωσιμότητα».

Ο επίτροπος της ΕΕ επικαλέστηκε ως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ της Ισπανίας. «Το σχέδιο υποστήριξε πάνω από 200 επενδύσεις για να βοηθήσει τους αγρότες να εκσυγχρονίσουν τα συστήματα άρδευσης και να αυξήσουν την αποδοτικότητα της χρήσης του νερού. Παράλληλα, διοχέτευσε οικονομική βοήθεια σε πάνω από δέκα εκατομμύρια στρέμματα βιολογικής γεωργίας, με στόχο να τεθεί υπό βιολογική διαχείριση το 20% του συνόλου της καλλιεργούμενης γης της Ισπανίας.

Η σταθερότητα και η ανθεκτικότητα των αγροτικών κοινοτήτων της Ισπανίας διαφυλάσσεται μέσω μιας υπολογίσιμης εισοδηματικής ενίσχυσης, με υψηλότερα επίπεδα στήριξης για όσους τη χρειάζονται περισσότερο, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών μικρής κλίμακας, των νέων αγροτών και των αγροτών που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες δυσκολίες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπήρξε οικονομική μέριμνα για σκοπούς «εκπαίδευσης και παροχής συμβουλών για πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα, με έμφαση στη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων».

Ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι επεσήμανε, επίσης, το ζήτημα της ανανέωσης των γενεών, οριοθετώντας το ποσό για τη στήριξη των νέων αγροτών μέσω των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ στα 8,5 δισ. ευρώ. Ακόμη, χαρακτήρισε την «έρευνα και την καινοτομία» ως «κομβικής σημασίας για το μέλλον μας», υπογραμμίζοντας τα 9 δισ. ευρώ που δόθηκαν μεταξύ 2021 και 2027 για έρευνα και καινοτομία πάνω στο πεδίο «Τρόφιμα, Βιοοικονομία, Φυσικοί Πόροι, Γεωργία και Περιβάλλον», στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon Europe.

«Για παράδειγμα, ως μέρος της αποστολής μας για τα εδάφη, ‘‘A Soil Deal for Europe’’, διερευνούμε την ανάπτυξη τεχνικών γεωργίας άνθρακα, οι οποίες μπορούν να αποφέρουν οφέλη για την υγεία του εδάφους, τη δέσμευση άνθρακα και τα εισοδήματα των αγροτών», είπε.

Σύμφωνα με τον επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, τέτοιες γεωργικές τεχνικές δέσμευσης άνθρακα καταδεικνύουν το πώς θα πρέπει να συνδυαστούν οι περιβαλλοντικές ανησυχίες και οι οικονομικές προβλέψεις. «Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να οδηγήσουμε τους αγρότες στη βιωσιμότητα με περισσότερους κανόνες και στόχους, ωστόσο εγώ πιστεύω ότι μπορούμε να σημειώσουμε μεγαλύτερη επιτυχία παρέχοντάς τους ισχυρότερα κίνητρα, πιο στρατηγικές εφαρμογές πολιτικής και πιο έξυπνες καινοτομίες», σχολίασε ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι.

«Με αυτή την υποστήριξη, μπορούμε να επιτρέψουμε στους ίδιους τους αγρότες να γίνουν οι κινητήριες δυνάμεις της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων και να ηγηθούν της προόδου στην πορεία προς τη μακροπρόθεσμη επισιτιστική ασφάλεια», κατέληξε.