Γίγαντες της αγροδιατροφής βλέπουν μετασχηματισμό της προσφοράς και της ζήτησης τροφίμων λόγω καταναλωτών

Στελέχη μεγάλων παικτών του κλάδου της παγκόσμιας βιομηχανίας τροφίμων, όπως η Archer Daniels Midland (ADM) και η Cargill, συνηγορούν ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε μετασχηματισμό της προσφοράς και της ζήτησης τροφίμων μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, εξαιτίας καταναλωτικών συμπεριφορών.

«Η πανδημία έχει αλλάξει τη συμπεριφορά των καταναλωτών και τις συνήθεις πρακτικές της εφοδιαστικής αλυσίδας», δήλωσε η Jane Kilmartin, επικεφαλής πληροφοριών για την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων της Cargill σε διαδικτυακό σεμινάριο. «Οι καταναλωτές έχουν πλέον συνηθίσει να πραγματοποιούν παραγγελίες στο διαδίκτυο και οι προμηθευτές τροφίμων έχουν μεταπηδήσει τάχιστα σε ψηφιακές πλατφόρμες», πρόσθεσε.

Παρ’ όλα αυτά, δεν συμφωνούν όλοι με την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι η βιομηχανία θα ανασυγκροτηθεί, ώστε να βασίζεται σε τοπικά συστήματα τροφίμων. «Το εμπόριο τροφίμων αφορά τη μεταφορά τροφίμων από περιοχές πλεονασμάτων σε περιοχές έλλειψης», δήλωσε ο Olivier Boujol, υψηλόβαθμο στέλεχος της ADM. «Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει».