Γιγαντώνεται το ρεύμα των περιβαλλοντικών και κοινωνικών κριτηρίων στις επενδύσεις

Κυβερνήσεις, εταιρείες και άλλα funds συγκέντρωσαν πέρυσι το ποσό ρεκόρ των 490 δισ. δολαρίων πουλώντας πράσινα, κοινωνικά και βιώσιµα οµόλογα

Η υιοθέτηση περιβαλλοντικών και κοινωνικών κριτηρίων, καθώς και κριτηρίων Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) στην επενδυτική διαδικασία αποτελεί μια διεθνώς ανερχόμενη τάση μετά το μιλένιουμ. Πλέον, στην εποχή της πανδημίας COVID-19, εκτοξεύεται σε νέα ύψη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, κυβερνήσεις, εταιρείες και άλλοι σχηματισμοί συγκέντρωσαν πέρυσι το ποσό ρεκόρ των 490 δισ. δολαρίων πουλώντας πράσινα, κοινωνικά και βιώσιμα ομόλογα. Ακόμη 347 δισ. δολάρια διοχετεύθηκαν σε επενδυτικά ταμεία με κριτήρια περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης, καταγράφοντας και εκεί ιστορικό υψηλό.

Η επίκληση σε ηθικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνα κριτήρια τόσο από την πλευρά των επενδυτών, όσο και από τους διαχειριστές κεφαλαίων αναμένεται να συνεχιστεί με την ίδια θέρμη και μέσα στο 2021. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου Moody’s, οι εκδόσεις «πράσινων» ή «βιώσιμων» ομολόγων θα φτάσουν τα 650 δισ. δολάρια, ενώ οι ροές χρημάτων σε επενδύσεις ESG δεν δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης. «Οι μεγάλες οικονομίες προσπαθούν να ενσωματώσουν τις πρωτοβουλίες τους για την οικονομική ανάκαμψη και δημιουργία θέσεων εργασίας με τις μακροπρόθεσμες προσπάθειές τους για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση του οίκου.

Μεταξύ της εκλογής του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, της ανάπτυξης περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και του πολλαπλασιασμού των στόχων καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα που ανακοινώθηκαν από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, οι πωλήσεις πράσινων ομολόγων πρόκειται να αυξηθούν. Η Γερμανία, η Μ. Βρετανία, η Ισπανία και η Ιταλία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να εκδώσουν πράσινα ομόλογα.

«Αναμένουμε ότι η έκδοση πράσινων ομολόγων θα αυξηθεί κατά 39% φέτος, καθώς η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει και οι εκδότες επιδιώκουν όλο και περισσότερο τη χρηματοδότηση με δανειακά κεφάλαια για φιλικά προς το περιβάλλον έργα», εξηγεί ο Matthew Kuchtyak, αναλυτής του Moody’s.

«Η ζήτηση των επενδυτών για προϊόντα με ευαισθησίες για το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση σημειώνει και εκείνη αύξηση», δηλώνει ο Peter Krull, ιδρυτής της εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων Earth Equity Advisors, η οποία διαχειρίζεται περίπου 150 εκατ. δολάρια, σχεδόν όλα εκ των οποίων είναι προσανατολισμένα σε βιώσιμες επενδύσεις.

Ο ίδιος επισημαίνει μια έκθεση της Morgan Stanley, που αναφέρει ότι το 95% των millennials (όλοι όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996) ενδιαφέρονταν για βιώσιμες επενδύσεις το 2019, μια αύξηση της τάξης του 9% από το 2017.

«Αυτός είναι ένας μεγάλος όγκος αγοραστικής δύναμης και βοηθά να κατανοήσουμε γιατί οι μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των BlackRock Inc., Vanguard Group και State Street Global Advisors, πλημμυρίζουν την αγορά με κεφάλαια που εστιάζουν σε επενδύσεις ESG», ξεκαθαρίζει ο Krull.