Εκλογές 2023 – Γιώργος Στύλιος, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΝΔ: «Τέσσερα χρόνια δουλειάς για τον πρωτογενή τομέα»

Με τη χώρα να βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές, η «ΥΧ» συνεχίζει τον διάλογο με υποψήφιους βουλευτές και πολιτικά στελέχη των κομμάτων, καλώντας τους να τοποθετηθούν σχετικά με τις κινήσεις που θα κάνουν, αν εκλεγούν, για να αναδείξουν τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα της περιοχής τους. Σήμερα τοποθετείται ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Άρτα, Γιώργος Στύλιος.

O πρωτογενής τομέας της χώρας μας αυτά τα τέσσερα χρόνια έκανε βήματα μπροστά. Παρά τις αλλεπάλληλες προκλήσεις, το σχέδιο που εφάρμοσε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα αποδίδει καρπούς. Η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η παγκόσμια ενεργειακή και πληθωριστική κρίση δοκίμασαν τις αντοχές του ελληνικού πρωτογενούς τομέα. Κατέδειξαν, όμως, και τη σημασία του ως εγγυητή της επισιτιστικής μας ασφάλειας.

Σε αυτές τις συνθήκες, απέναντι σε αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προστατεύσαμε την ελληνική παραγωγή. Εξαντλήσαμε όλους τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για να σταθούμε δίπλα στους παραγωγούς μας. Τα έκτακτα μέτρα που υλοποιήσαμε για τη στήριξη των παραγωγών μας αυτά τα τέσσερα χρόνια ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ.

Οι ενισχύσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ για την αγορά λιπασμάτων, τα 94 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για την αγορά ζωοτροφών και η επαναφορά του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, είναι μερικές από τις δράσεις μας που ακολουθούσαν μία και μόνο λογική, τη στήριξη όσων πραγματικά παράγουν.

Για τον ίδιο λόγο, το κύριο βάρος των προσπαθειών μας επικεντρώθηκε σε μόνιμες θεσμικές παρεμβάσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα των παραγωγών μας. Στην ελάφρυνση της φορολογίας του τομέα, μέσα από:

✱ τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα από το 13% στο 6%,

✱ τη μείωση της φορολογίας των κερδών των συλλογικών αγροτικών σχημάτων στο 10%,

✱ τη μείωση κατά 7 μονάδες, στο 22%, του φόρου των αγροτικών επιχειρήσεων,

✱ τη μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 50% στους αγρότες που μετέχουν σε συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών ή ασχολούνται με τη συμβολαιακή γεωργία.

Με αυτές τις παρεμβάσεις, δημιουργούμε ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον στον πρωτογενή τομέα. Δίνοντας κίνητρα στους παραγωγούς να αναπτύξουν τις καλλιέργειες και τις εκμεταλλεύσεις τους και προσελκύοντας νέες επενδύσεις σε έναν τομέα που συνεχώς αναβαθμίζει την οικονομική και κοινωνική του σπουδαιότητα. Ιδιαίτερα στο περιβάλλον που διαμορφώνει η μεγάλη πρόκληση του μέλλοντος, η κλιματική κρίση.

Είναι, μάλιστα, αυτή η ανάγκη ανασυγκρότησης και μετάβασης του πρωτογενούς τομέα σε ένα διαφορετικό φιλοπεριβαλλοντικό μοντέλο, που ορίζουν την ανάγκη να περάσουμε από την ενεργοβόρο και σπάταλη σε πρώτες ύλες «μηχανική γεωργία», στην «ευφυή γεωργία» και στη «γεωργία ακριβείας».

Για αυτό και το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο ενσωματώνει κοινές ευρωπαϊκές στρατηγικές, όπως είναι η Πράσινη Συμφωνία, η Farm to Fork και η ατζέντα για τη Βιοποικιλότητα, που έχουν ξεκάθαρο φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο, την ίδια στιγμή που εγγυώνται την επισιτιστική μας ασφάλεια και την παραγωγή ασφαλέστερων, θρεπτικότερων και πιο υγιεινών τροφίμων. Με τους πόρους ύψους 19,3 δισ. της ΚΑΠ (2020-2022 και 2023-2027) αλλά και με τα τα 2,2 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αυτό το σχέδιο υλοποιείται ήδη.

Και αυτό έγινε εφικτό σε μεγάλο βαθμό λόγω του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του υπουργείου μας, με καινοτομίες όπως ο «ηλεκτρονικός φάκελος». Εργαλεία που μας απάλλαξαν από την περιττή γραφειοκρατία και επέτρεψαν οι χρόνοι αξιολόγησης και έκδοσης των τελικών αποτελεσμάτων, από τους 18 με 12 μήνες να μειωθούν στους 6 μήνες.

Παράλληλα, προχωρήσαμε και στην καλύτερη στοχοθεσία και χρονοπρογραμματισμό των προσκλήσεών μας, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μπορούν να οργανώσουν τα επενδυτικά τους πλάνα κατάλληλα και σε βάθος χρόνου.

Με αυτές τις παρεμβάσεις βάλαμε τέλος στις συνεχείς παρατάσεις και καθυστερήσεις έκδοσης αποτελεσμάτων των δράσεων στήριξης και των αναπτυξιακών προγραμμάτων του υπουργείου μας. Σε μια εχθρική για τους παραγωγούς και αποθαρρυντική για τους επενδυτές κουλτούρα αναβλητικότητας.

Μα κυρίως πετύχαμε να υπερδιπλασιάσουμε την απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων που δικαιούμαστε, αυξάνοντάς την από τα 600 εκατ. ευρώ στο 1,3 δισ. ευρώ. Απελευθερώνοντας πόρους:

✱ για επενδύσεις σε υποδομές,

✱ για τη μετάβαση σε νέες καλλιέργειες και σύγχρονες πρακτικές,

✱ για την αντιμετώπιση δομικών προβλημάτων του τομέα.

Ήδη, χρηματοδοτούμε αρδευτικά έργα και αγροτικές οδοποιίες που ξεπερνούν τα 330 εκατ. ευρώ σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, 180 εκατ. ευρώ θα δοθούν για τη στήριξη επενδυτικών σχεδίων και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής από τα «Σχέδια Βελτίωσης», ενώ η δράση «Νέοι Γεωργοί», ύψους 525 εκατ. ευρώ, πριμοδότησε 14.000 νέους, ώστε να γίνουν επαγγελματίες αγρότες.

Κατάγομαι από έναν νομό, αυτόν της Άρτας, με σημαντική αγροτική παραγωγή. Γνωρίζω, συνεπώς, πως οι αγρότες μας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Η στήριξή τους είναι μια διαρκής υποχρέωσή μας ως πολιτεία. Ωστόσο, η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητάς τους είναι το μεγάλο στοίχημα για μας.

Η προσέλκυση νέων επενδύσεων στον τομέα και η διασύνδεσή του με τον τουρισμό και τη γαστρονομία είναι το κλειδί για να το πετύχουμε. Το ίδιο και η προώθηση νέων αποδοτικών καλλιεργειών, η πιστοποίηση ΠΟΠ και ΠΓΕ των προϊόντων μας και η μεταποίησή τους, που θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακας.

Αυτή την τετραετία κάναμε την αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας. Βάλαμε τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός σύγχρονου πρωτογενούς τομέα. «Πράσινου», ψηφιακού, καινοτόμου και πρωτίστως ανταγωνιστικού. Σε όσα πετύχαμε, θα στηριχτούμε την επόμενη μέρα. Εργαζόμενοι σταθερά και τολμηρά, για να πάμε τον πρωτογενή μας τομέα μπροστά.