Γιώργος Τσαρίδης: «Οι γνώσεις είναι το βασικότερο πράγµα στη γεωργία του σήµερα»

Ο Γιώργος Τσαρίδης θέλει να προσαρµόσει τη µελλοντική επαγγελµατική δραστηριότητά του στα δικά του θέλω και φιλοδοξίες.

Ο Γιώργος Τσαρίδης θέλει να προσαρµόσει τη µελλοντική επαγγελµατική δραστηριότητά του στα δικά του θέλω και φιλοδοξίες.
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Τη σχολική χρονιά που ολοκληρώθηκε, ο Γιώργος Τσαρίδης φοίτησε στη Β’ τάξη του Επαγγελµατικού Λυκείου της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής. Με ώριµο και µεστό λόγο, ο 17χρονος µαθητής εκφράζει στην «ΥΧ» πώς η σχολή εµπλούτισε τις εµπειρίες του, τις παραστάσεις που του έδωσε από την αγροτική δραστηριότητα µέσω της πρακτικής και τις βλέψεις του ίδιου να συνεχίσει την αγροτική οικογενειακή δραστηριότητα µε τον δικό του τρόπο.

Ο τόπος καταγωγής του Γιώργου είναι τα Κύµινα Θεσσαλονίκης. Μεγαλώνοντας εκεί, συνεισέφερε τόσο στη γεωργική, όσο και στην αλιευτική δραστηριότητα της οικογένειας.

«Ο πατέρας µου είναι αγρότης και ψαράς. Διατηρεί στην περιοχή στρέµµατα στα οποία καλλιεργεί ρύζι, βαµβάκι και καλαµπόκι, ενώ διαθέτει και αλιευτικό σκάφος για τη δεύτερη δραστηριότητά του. Εγώ από µικρή ηλικία βοηθούσα, τόσο στο χωράφι όσο και στο ψάρεµα. Αυτό που µοιραία όλοι διαπιστώνουµε, λόγω της φορολογίας που συνεχώς αυξάνεται, είναι ότι όσο περνάει ο καιρός δυσκολεύουν όλο και περισσότερο οι συνθήκες στα επαγγέλµατα αυτά. Όµως, δεν το βάζουµε κάτω».
-Διαφήμιση-

Για τον Γιώργο, η επιλογή της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής έγινε πιο θελκτική µέσα από τα θετικά σχόλια φίλων και συγγενών. Μεταξύ αυτών, ήταν και ο θείος του, ο οποίος αποφοίτησε από τη σχολή το 1994. Από τότε, βέβαια, πολλά έχουν αλλάξει για τη σχολή µε έδρα τη Θέρµη Θεσσαλονίκης, και ο 17χρονος µαθητής µας µιλά για αυτά.

«Βλέποντας ως σύνολο τα εφόδια που µου προσφέρει η σχολή, αυτό που µου αρέσει είναι ότι αυτά που διδασκόµαστε στη θεωρία στο πρωινό πρόγραµµα, τα εµπεδώνουµε µέσω της πρακτικής το απόγευµα.
Το γεγονός ότι η θεωρία συµβαδίζει µε την πράξη είναι σηµαντικό, διότι έτσι η γνώση εντυπώνεται στο µυαλό και σου µένει. Έχοντας µεγαλώσει σε χωριό, γνώριζα αρκετά για το επάγγελµα λόγω του αγροτικού υπόβαθρου που έχω. Μέχρι στιγµής, δεν έχουµε έρθει σε επαφή µε κάποια αγροτική εργασία που µου ήταν παντελώς άγνωστη πριν από την έλευσή µου στη σχολή. Αυτό που έχω κερδίσει µέσα από τη φοίτησή µου είναι ότι τώρα πια έχω εµπλουτίσει τις γνώσεις µου στα αγροτικά και τις έχω κάνει πιο συγκεκριµένες, κάνοντας κτήµα µου πτυχές της εργασίας που δεν γνώριζα. Τη βασική γνώση που είχα, την εµπλούτισα».

«Οι γνώσεις είναι το βασικότερο πράγµα στη γεωργία του σήµερα»

«Τη βασική γνώση που είχα την εµπλούτισα» , τονίζει ο Γιώργος Τσαρίδης στην «ΥΧ»
«Τη βασική γνώση που είχα την εµπλούτισα» , τονίζει ο Γιώργος Τσαρίδης στην «ΥΧ»

Η καθηµερινή τριβή που έχει εξασφαλίσει ο Γιώργος µε το χωράφι της σχολής τον έχει βοηθήσει να αντιληφθεί την πραγµατική αξία της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Αυτή η διαπίστωση έρχεται κόντρα στο εµπειρικό µοντέλο του παρελθόντος.

«Παίζει πάρα πολύ µεγάλο ρόλο να έχεις γνωστικά εφόδια πάνω στο αντικείµενο. Βλέπω να δουλεύουν στα χωράφια άνθρωποι ηλικιακά µεγαλύτεροι του πατέρα µου, οι οποίοι δεν είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν αυτήν τη γνώση, ίσως και λόγω οικονοµικής αδυναµίας.
Έµαθαν, λοιπόν, από τους γονείς τους πώς να είναι αγρότες, πρακτικά. Και αυτό που έµαθαν τότε, αυτό συνεχίζουν να κάνουν µέχρι και σήµερα. Δεν γνωρίζουν, όµως, πώς θα µπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο. Με το πέρασµα του χρόνου τα πάντα εξελίσσονται.
Με την πρόοδο της τεχνολογίας, τα µηχανήµατα γίνονται πιο σύγχρονα. Επίσης, τα φυτοφάρµακα και τα λιπάσµατα που χρησιµοποιούνται στη γεωργία γίνονται όλο και περισσότερα και η χρήση τους πιο πολύπλοκη και εξειδικευµένη. Άρα, καταλήγουµε στο συµπέρασµα ότι το να κατέχει κανείς γνώσεις στη γεωργία σήµερα είναι το σηµαντικότερο πράγµα».

Παρότι δεν έχει διαµορφώσει ακόµα µε λεπτοµέρεια τα πλάνα του, ο Γιώργος βρίσκεται σε θέση να µιλήσει για κάποιες βασικές µελλοντικές προσδοκίες. Αυτές περιλαµβάνουν τη συνέχιση της οικογενειακής παράδοσης, προσαρµόζοντας όµως τη µελλοντική δραστηριότητα στα δικά του θέλω και φιλοδοξίες.
«Ένα από τα όνειρα που έχω είναι να ανοίξω µια αποθήκη µε γεωργικά φάρµακα και, παράλληλα, να καλλιεργώ και τα χωράφια. Ακόµα όµως είναι νωρίς, καθώς έχω πολλά πράγµατα να µάθω στη Γ’ τάξη του Επαγγελµατικού Λυκείου», καταλήγει.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki