Γιώργος Χριστοδουλάκης: Βιωματική και καινοτόμος εκπαίδευση στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες

Ηδη, από το 2003, οι καινοτόμες πρακτικές, οι σύγχρονες εγκαταστάσεις και η πρακτική εκπαίδευση ήταν χαρακτηριστικά της ΕΠΑΣ Κρήτης, όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο Γιώργος Χριστοδουλάκης, ο οποίος και αποφοίτησε εκείνη τη χρονιά από τη σχολή.

Σήμερα, με τα εφόδια που έλαβε, διαχειρίζεται τις δικές του θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις στο Τυμπάκι Κρήτης, καλλιεργώντας ντομάτες και αγγούρια. «Προέρχομαι από αγροτική οικογένεια και από μικρός βοηθούσα στις αγροτικές εργασίες. Θέλοντας, λοιπόν, να συνεχίσω στο συγκεκριμένο επάγγελμα και πιστεύοντας ότι ένας αγρότης πρέπει να έχει γνώσεις, πήρα την απόφαση να πάω στην ΕΠΑΣ Κρήτης», αναφέρει ο Γιώργος στην «ΥΧ».

Η βιωματική εξάσκηση στο θερμοκήπιο και η μεταφορά της θεωρίας στην πράξη ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά που γοήτευσαν τον ίδιο. «Έλαβα γνώσεις γενικής παιδείας, αλλά και πιο εξειδικευμένες και καινοτόμες πάνω στις καλλιέργειες και στις εγκαταστάσεις. Με γοήτευσε ιδιαίτερα το βιωματικό κομμάτι. Εφαρμόζαμε τη θεωρία στην πράξη και αυτό κρατούσε ζωντανό το ενδιαφέρον μου. Ήδη, από εκείνη τη χρονιά, υπήρχε ενημέρωση και εκπαίδευση και για πιο καινοτόμες πρακτικές, όπως η υδροπονία», εξηγεί ο Γιώργος.

Ο ίδιος πιστεύει ότι η εκπαίδευση για έναν σύγχρονο αγρότη είναι ιδιαίτερα σημαντική, τον εξειδικεύει, τον προστατεύει και τον βοηθά να καινοτομεί και να εξελίσσεται.

Ο 35χρονος αγρότης σήμερα έχει μπει στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών για να εξελίξει την καλλιέργειά του, ενώ για οποιαδήποτε βοήθεια ή πληροφορία επικοινωνεί με τη σχολή, στην οποία, όπως αναφέρει, «είναι πάντα όλοι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν σε ό,τι κι αν χρειαστούμε».