Γιορτή πεπονιού στο Διμήνι με πολιτιστικές εκδηλώσεις και… πεπονίσια εδέσματα

Με στόχο τη διατήρηση της παράδοσης, αλλά και την ανάδειξη του τοπικού προϊόντος της περιοχής, ο Δήμος Βόλου σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Διμηνίου και τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο διοργάνωσαν με επιτυχία και παρουσία πλήθους κόσμου τη Γιορτή Πεπονιού στην πλατεία του χωριού. Με φαγητό, ποτά, ζωντανή μουσική και πολύ χορό και τραγούδι εκατοντάδες Βολιώτες διασκέδασαν, με τον Ματθαίο Γιαννούλη και την ορχήστρα του να δίνουν τον τόνο.

Ο τοπικός δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος καταφέρνει και συσπειρώνει γύρω του τους δημότες του Διμηνίου και υπηρετεί υποδειγματικά τον πολιτισμό και την παράδοση, ενώ έχει πετύχει να καταστεί η γιορτή θεσμός για την ευρύτερη περιοχή.

Το πεπόνι του Διμηνίου θεωρείται κορυφαίας ποιότητας και είναι αναγνωρισμένο όχι μόνο σε ελληνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Στο Διμήνι δραστηριοποιούνται περίπου 15 παραγωγοί πεπονιού, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις ιδανικές εδαφολογικές συνθήκες και τα αλμυρά νερά της περιοχής και έτσι πετυχαίνουν να παράγουν ένα νόστιμο γλυκό προϊόν, το οποίο είναι ανάρπαστο κυρίως στην ελληνική αγορά.

Φέτος, όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» παραγωγοί του Διμηνίου, «δυστυχώς, οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν την παραγωγή, με αποτέλεσμα αυτή να επηρεαστεί, ποσοτικά και ποιοτικά. Εξίσου και οι τιμές δεν είναι αντάξιες του αυξημένου κόστους παραγωγής». Παρ’ όλα αυτά, οι παραγωγοί είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν να επενδύουν σε ένα προϊόν το οποίο γνωρίζουν καλά και το πιστεύουν.