Τηλέμαχος Γκουλέτσας: Ανεβάζει το επίπεδο των κτηνοτρόφων η γαλακτοκομική Ελασσόνας

Συνέντευξη με τον 42χρονο κτηνοτρόφο, που σπουδάζει γαλακτοκομία - τυροκομία

ktinotrofos-galaktokomiki-elassonas

«Μια σχολή-σταθμός για την παραολύμπια περιοχή»

Μία από τις πλέον κτηνοτροφικές περιοχές της χώρας μας, η Ελασσόνα, έχει από τον Σεπτέμβριο τη δική της σχολή. Η Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας, όπως είχε προαναγγελθεί από την τότε ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τον δήμαρχο Ελασσόνας, Νίκο Ευαγγέλου, λειτουργεί κατά τον πρώτο της χρόνο ως ειδικότητα του 2ου ΙΕΚ Λάρισας, με στόχο να αποκτήσει σύντομα την πλήρη αυτονομία της. Η «ΥΧ» μίλησε με τον 42χρονο κτηνοτρόφο Τηλέμαχο Γκουλέτσα, ο οποίος όντας παρών από την πρώτη σεζόν λειτουργίας της σχολής έχει να πει πολλά και ενδιαφέροντα για την εκπαιδευτική εμπειρία στις τάξεις της.

Ο Τηλέμαχος είναι κτηνοτρόφος τρίτης γενιάς από το χωριό Γιαννωτά της Ελασσόνας. Σήμερα είναι παντρεμένος με δύο παιδιά. «Ο παππούς μου και οι γονείς μου είχαν ντόπιες αίγες, επομένως θα μπορούσαμε σχεδόν να πούμε ότι γεννήθηκα μέσα σε αυτό το επάγγελμα και πλέον είμαι ο συνεχιστής του έργου τους. Η κτηνοτροφία είναι τρόπος ζωής περισσότερο πάρα ένα απλό επάγγελμα. Κρατά ζωντανή την ελληνική ύπαιθρο, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό τον παππούδων μας».

«Μπήκα στη σχολή για να μείνω στο επάγγελμα»

Ο Τηλέμαχος είναι νέος αγρότης της πολύπαθης γενιάς του 2009 (σ.σ. δεν πήρε καν δικαιώματα), έχοντας μπει στο πρόγραμμα της Βιολογικής Κτηνοτροφίας. Οι χαμηλές τιμές στο γάλα, σε συνδυασμό με τη συγκυρία της έναρξης λειτουργίας της σχολής, ήταν το κίνητρό του, ώστε να εγγραφεί σε αυτήν. «Πέρσι φτάσαμε στο σημείο η τιμή του κατσικίσιου γάλακτος να διαμορφώνεται στα 40 με 50 λεπτά. Καταλαβαίνετε ότι υπό αυτές τις συνθήκες όχι απλά δεν μπορείς να είσαι βιώσιμος, αλλά στην πραγματικότητα είσαι καταδικασμένος. Όμως, εγώ έχω δύο μικρά παιδιά και κάπως πρέπει να τα ζήσω. Μόλις, λοιπόν, έμαθα ότι ανοίγει η συγκεκριμένη σχολή στην Ελασσόνα, ένιωσα ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος από το να εγγραφώ και να μάθω την τέχνη της τυροκόμησης, προκειμένου να καταφέρω να μείνω στο επάγγελμα. Ήταν η μόνη διέξοδος για μένα», υπογραμμίζει με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Τηλέμαχος, συμπληρώνοντας: «Ας μην γελιόμαστε όμως, καθώς το να γίνει ένας κτηνοτρόφος τυροκόμος, δεν είναι τόσο απλό. Εμένα το γάλα μου είναι πιστοποιημένο βιολογικό, οπότε αυτό μου προσφέρει μια καλή βάση. Παρ’ όλα αυτά, η σκέψη να ανοίξω ένα τυροκομείο παραμένει στο πίσω μέρος του μυαλού μου, διότι πρώτα θα πρέπει να πάρω τις κατάλληλες γνώσεις από τη σχολή και, στη συνέχεια, να πορευθώ, πάντοτε με γνώμονα το τι ζητάει η αγορά».

«Πρωτοβουλία που ανεβάζει το επίπεδο των κτηνοτρόφων και της επαρχίας»

Όπως τονίζει ο Τηλέμαχος, η λειτουργία μιας σχολής που προσφέρει δωρεάν επαγγελματική κατάρτιση, με πιστοποίηση στην ειδικότητα Τεχνικού Γαλακτοκομίας – Τυροκόμου, είναι μια πρωτοβουλία που είχε ιδιαίτερη ανάγκη η ευρύτερη περιοχή. «Λένε ότι η Ελασσόνα είναι πρώτη παγκοσμίως σε πυκνότητα αιγοπροβάτων. Για το ζωικό κεφάλαιο και τις χιλιάδες οικογένειες, που κατοικούν εδώ και ασχολούνται με την κτηνοτροφία, αυτή η σχολή είναι μεγάλη υπόθεση, καθώς ανεβάζει το επίπεδο των κτηνοτρόφων και της επαρχίας. Πιστεύω, λοιπόν, ότι θα αποτελέσει σταθμό για την παραολύμπια περιοχή και την κτηνοτροφία, αλλά και την τυροκομία».

Η Γαλακτοκομική Σχολή στην Ελασσόνα λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο ως ειδικότητα του 2ου ΙΕΚ Λάρισας

Μέσα από την παρακολούθηση των μαθημάτων του πρώτου εξαμήνου, ο Τηλέμαχος έχει ήδη διδαχθεί αρκετά πράγματα, τα οποία δεν γνώριζε για το γάλα. «Μαθαίνουμε τα πάντα γύρω από το προϊόν, από το πώς μετράμε το ph μέχρι το πώς γίνεται η παραλαβή στο εργοστάσιο. Αυτήν τη στιγμή, διανύουμε την εξεταστική περίοδο του πρώτου εξαμήνου, οπότε έχουμε δρόμο ακόμα. Ωστόσο, τα μαθήματα έχουν διαμορφωθεί έτσι, ώστε στο τέλος της διετούς φοίτησης να γνωρίζουμε, εκτός από την τυροκόμηση, το τι ισχύει σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας του γάλακτος, από τη στιγμή που παράγεται στον στάβλο μέχρι τη στιγμή που είναι έτοιμο να διατεθεί στον καταναλωτή. Την παστερίωση, την τυποποίηση, τη μεταποίηση, τη συσκευασία και την εμπορία. Καλή, λοιπόν, η εμπειρία, αλλά εδώ πλέον πάμε σε άλλο επίπεδο, κατανοώντας με επιστημονική τεκμηρίωση το τι πραγματικά συμβαίνει στο προϊόν. Αποκτούμε, δηλαδή, μια ανώτερη γνώση πάνω στο γάλα».

Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια μεταλαμπάδευσης γνώσεων είναι το καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολής. «Οι καθηγητές μας είναι χημικοί τροφίμων, γεωπόνοι, είναι γενικά άνθρωποι που κατέχουν το αντικείμενο. Επίσης, η βιβλιογραφία πάνω στην οποία διδασκόμαστε είναι υψηλού επιπέδου, γεγονός που μας δίνει ώθηση και εφόδια, ώστε να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα», επισημαίνει ο 42χρονος κτηνοτρόφος.

«Η πιστοποίηση της σχολής μπορεί να εξασφαλίσει μηδενική ανεργία στους νέους»

Επιπλέον, ο 42χρονος κτηνοτρόφος επισημαίνει ότι η Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας εγγυάται στους νέους σημαντικά εφόδια στην αγορά εργασίας και θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για εκείνους στην Ελλάδα της κρίσης. «Η σχολή συνιστά μια πολύ καλή επιλογή για την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων ανθρώπων. Υπάρχουν πολλά παιδιά που έρχονται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα και δεν είναι καν κτηνοτρόφοι. Αντιθέτως, είναι νέα άτομα που ψάχνουν για δουλειά. Κατά τη γνώμη μου, ως επιλογή ειδικότητας ΙΕΚ για ένα παιδί 20 χρονών, η πιστοποίηση της σχολής μπορεί να εξασφαλίσει μηδενική ανεργία. Ειδικότερα, εάν αναλογιστούμε τον αριθμό των τυροκομείων και την κτηνοτροφία που διαθέτει η περιοχή, αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα είναι εύκολο για αυτά τα παιδιά να απορροφηθούν».

«Θα αναπτυχθεί μια κουλτούρα για την τυροκόμηση στην Ελασσόνα»

Σε αυτήν τη μεταβατική πρώτη χρονιά, τα μαθήματα της σχολής φιλοξενούνται προσωρινά στο ΕΠΑΛ Ελασσόνας, ενόσω βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας οι εγκαταστάσεις που θα στεγάσουν τις εκπαιδευτικές δραστηριότητές της στον χώρο του παλιού καπνεργοστασίου της περιοχής. «Κάθε αρχή και δύσκολη, όπως λένε. Φέτος, είναι μόλις η πρώτη χρονιά, ωστόσο οι καθηγητές μας και η δημοτική αρχή κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μη μας λείψει τίποτα. Μας έχουν, μάλιστα, υποσχεθεί ότι θα προμηθευτούν ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σε υλικοτεχνική υποστήριξη πάνω στην τυροκόμηση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι έτσι θα μπορέσει να αναπτυχθεί μια κουλτούρα για την τυροκόμηση στην περιοχή. Εφόσον αυτό συμβεί, θα είναι μια τεράστια παρακαταθήκη για τον τόπο μας. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το τυρί δεν είναι μόνο φέτα», τονίζει με νόημα κλείνοντας.