Γλυφοσάτη: Η Κομισιόν προτείνει την ανανέωση της δραστικής ουσίας για δέκα χρόνια

Την Τετάρτη 20/09 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να παραταθεί κατά δέκα χρόνια η έγκριση της ΕΕ για τη χρήση της γλυφοσάτης, του γνωστού δραστικού συστατικού που χρησιμοποιείται από τους παραγωγούς στη ζιζανιοκτονία εδώ και δεκαετίες. Για τον σκοπό αυτόν, κατέθεσε σχέδιο κανονισμού.

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο Reuters, «το 2015 η ερευνητική αρχή για τον καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γλυφοσάτη είναι πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο. Ωστόσο, άλλοι φορείς, συμπεριλαμβανομένων της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών, έχουν ταξινομήσει το glyphosate ως μη καρκινογόνο».

Μεγάλες επιχειρήσεις εισροών που παράγουν προϊόντα με τη δραστική ουσία υποστηρίζουν ότι μελέτες δεκαετιών έχουν δείξει ότι αυτά είναι ασφαλή. Η πρόταση της Επιτροπής θα τεθεί σε ψηφοφορία στα κράτη-μέλη στις 13 Οκτωβρίου από τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια «ειδική πλειοψηφία», που θα πρέπει να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 65% του «μπλοκ», να απαιτείται είτε για να υποστηρίξει είτε για να μπλοκάρει την πρόταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και αν η πρόταση της Επιτροπής περάσει από τα ευρωπαϊκά κράτη, η ανανέωση της άδειας μπορεί να αναθεωρηθεί οποιαδήποτε στιγμή.

Τον περασμένο Ιούλιο, το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ήταν ότι δεν είχε εντοπίσει «κρίσιμους τομείς ανησυχίας» για να αποτρέψει την ανανέωση της έγκρισης. Ωστόσο, από τον τρόπο που ήταν γραμμένα τα κείμενα που υποστήριζαν το πόρισμα, αλλά και από το εύρος αυτών ήταν φανερό ότι υπήρχαν αρκετά ασαφή σημεία ως προς την ασφάλεια της γλυφοσάτης και τις επιπτώσεις της στη βιοποικιλότητα και στο περιβάλλον.

Μετά την πρόσφατη εξέλιξη, η «Ομάδα Ανανέωσης Γλυφοσάτης» στην οποία συμμετέχουν οκτώ εταιρείες (οι περισσότερες από την Ευρώπη) ανάρτησε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, αναφέροντας ότι «η Ομάδα χαιρετίζει το σχέδιο κανονισμού, το οποίο βασίζεται στα ισχυρά επιστημονικά συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων».

Στον αντίποδα, το οικολογικό δίκτυο Pesticide Action Network (PAN) Europe υποστηρίζει ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις αξιολογήσεις ασφάλειας και ότι οι δημοσκοπήσεις σε έξι χώρες της ΕΕ έδειξαν ότι οι πολίτες δεν υποστήριξαν την επέκταση της έγκρισης της γλυφοσάτης. Αρκετοί ευρωβουλευτές έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην ανανέωση της έγκρισης της ουσίας.