Γλυπτά στο Λίβερπουλ για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας

Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στο Λίβερπουλ οπτικοποιείται σε τρία όλο χρώμα γλυπτά της Alicja Biała, τα έργα της οποίας δίνουν φυσική μορφή σε περιβαλλοντικά δεδομένα.

Εγκατεστημένα στην προκυμαία της πόλης, τα γλυπτά Merseyside Totemy εστιάζουν στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν δείχνουν το πώς θα είναι η περιοχή το 2080 αν οι πάγοι στους Πόλους συνεχίζουν να λιώνουν και να ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας με τους σημερινούς ρυθμούς. Κάθε ένα από τα χαλύβδινα γλυπτά είναι αφιερωμένο σε μια περιοχή του Merseyside: το κέντρο της πόλης, το Formby και το Birkenhead. Τα σκουριασμένα κάτω μέρη τους δείχνουν το ποσοστό του εδάφους σε σχέση με το πλήρες ύψος του γλυπτού που θα βρεθεί κάτω από το νερό σε διάστημα μικρότερο των 60 χρόνων.

«Καθώς ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας, αυτά τα τοτέμ θα αναδύονται από την επιφάνεια του νερού ως παράξενες σημαδούρες, κάνοντας σινιάλο στον περαστικό και θυμίζοντάς του μιαν εποχή στην οποία η επιλογή τού πώς να οδηγήσεις την κλιματική αλλαγή ήταν ακόμη εφικτή» είπε η Πολωνή καλλιτέχνις.

Οι επισκέπτες μπορούν να σκανάρουν κώδικες QR στη βάση των γλυπτών για να έχουν πρόσβαση σε πλήρεις πληροφορίες σχετικά με τα δεδομένα που παρουσιάζονται, τα οποία συνέλεξε η καλλιτέχνις μαζί με τους Jason Kirby και Timothy Lane, ερευνητές στο Liverpool John Moores University.