H Κωνσταντίνα και o Λευτέρης μας γνωρίζουν την Aithra

Η Κωνσταντίνα και ο Λευτέρης μάς περιγράφουν πώς πάντρεψαν τη Γεωλογία με τα βιολογικά αλκοολούχα ποτά αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν. Ας τους γνωρίσουμε…

Πώς ξεκίνησε η Aithra Premium Organic Spirits;

Η Aithra Premium Organic Spirits είναι μια μικρή ποτοποιία βιολογικών αλκοολούχων ποτών που εδρεύει στην Πάτρα. Όλα άρχισαν το 2018 από ένα δώρο Χριστουγέννων του συνεργάτη και συντρόφου μου. Τότε ήμασταν μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ένα λικέρ φράουλα λοιπόν, με πολύ έντονο κόκκινο χρώμα, σε όμορφο μπουκάλι. Όμως, γευστικά δεν ήταν αυτό για το οποίο με προϊδέαζε η εμφάνισή του. Κάπως έτσι, αρχίσαμε να ασχολούμαστε ερασιτεχνικά με την παραγωγή αλκοολούχων ποτών.

Συμμετείχαμε σε σεμινάρια επιχειρηματικότητας και σε διαγωνισμούς καινοτομίας. Μάλιστα, κερδίσαμε το Mindspace Challenge 2019 και σχεδόν αμέσως προέκυψε μια συνεργασία με τη γαλλική πρεσβεία, όπου δοκίμασαν το ποτό μας περισσότεροι από 5.000 καλεσμένοι.

Βλέποντας το κενό που υπάρχει στην ελληνική αγορά των βιολογικών προϊόντων και έπειτα από πολλή δουλειά και πειραματισμούς, αποφασίσαμε να ανοίξουμε την εταιρεία στις αρχές του 2020.

Με ποιο σκοπό δημιουργήσατε το brand και τι πρεσβεύετε;

Η ονομασία Aithra, ή Αίθρα στα ελληνικά, προέρχεται από τη μυθολογία. Πίσω από αυτή κρύβεται ένας πικάντικος μύθος, ο οποίος μας ενέπνευσε για το όνομα της εταιρείας. Τα ονόματα που δίνουμε στα προϊόντα μας σχετίζονται όλα με τη Γεωλογία, θέλοντας να κρατήσουμε τη σύνδεση με την προηγούμενη ενασχόλησή μας.

Το brand δημιουργήθηκε με σκοπό την παραγωγή βιολογικών αλκοολούχων ποτών με εναλλακτικούς τρόπους γλύκανσης, χωρίς συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσης. Έτσι, φτιάχτηκε και το πρώτο προϊόν της Aithra, αλλά και της σειράς  Amber. Η Amber Classic Edition παντρεύει προϊόντα Πελοποννήσου και Κρήτης. Τα επόμενα χρόνια προσδοκούμε σε παντρέματα και με άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε;

Μπορεί ως ιδέα η Aithra να υπάρχει από το 2018, αλλά ως εταιρεία ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2020, ακριβώς πριν από την πανδημία.

Οι δυσκολίες που έχει μια νέα εταιρεία στα πρώτα της βήματα είναι πολλές, όπως για παράδειγμα η  γνωστοποίηση και η καθιέρωση των προϊόντων της στην αγορά. Σε συνδυασμό με τα lockdown και όλα όσα προκάλεσε η πανδημία, οι δυσκολίες έγιναν ακόμα περισσότερες.

Ξεκινήσαμε με ένα μικρό ιδιωτικό κεφάλαιο και το έπαθλο των 8.000 ευρώ δημιουργώντας ένα ποτοποιείο από το μηδέν.

Όσο για τα διαδικαστικά και τις άδειες, η ταλαιπωρία ήταν μεγάλη. Είμαστε όμως τυχεροί που έχουμε δίπλα μας τις οικογένειες και τους φίλους μας. Με τη δική τους στήριξη καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε και να κάνουμε την εταιρεία να ορθοποδήσει.

Τι κάνει τα προϊόντα σας να ξεχωρίζουν;

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία μας διαθέτει τη σειρά Amber. H Amber Classic Edition (19% vol.) διατίθεται ήδη στην αγορά. Στα τέλη Νοεμβρίου, θα κυκλοφορήσει και η Amber Pure Edition (28% vol.).

Πρόκειται για ένα προϊόν με αυθεντικότητα, καθαρότητα και αγνότητα. Κορινθιακή σταφίδα, βανίλια Μαδαγασκάρης και μπαχαρικά βαπτίζονται σε ένα blend βιολογικών αποσταγμάτων και οίνων Κρήτης και Πελοποννήσου, δημιουργώντας ένα πλούσιο και κομψό ποτό με κεχριμπαρένιο χρώμα, πλούσιο άρωμα και επίμονη επίγευση με μακρύ τελείωμα. Είναι προϊόν 100% φυσικής εκχύλισης, χωρίς ζάχαρη, χημικά και ενισχυτικά γεύσης.

Τον Σεπτέμβριο προστέθηκε στην οικογένειά μας ο ΑΛΙΤΗΣ, βιολογικό τσίπουρο (38% vol.). Διαυγές, καθαρό απόσταγμα διπλής απόσταξης, με φίνα αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, μπανάνας, αχλαδιού, καθώς και νύξεις από τριαντάφυλλο. Το σώμα είναι αρκετά μαλακό, ισορροπημένο, με ευχάριστα γλυκό τελείωμα.

Αυτό που κάνει τη σειρά Amber να διαφέρει είναι πως πρόκειται για το πρώτο στην Ελλάδα πιστοποιημένο βιολογικό αλκοολούχο ποτό που απορρίπτει τη χρήση της ζάχαρης και στηρίζεται στα φυσικά σάκχαρα της κορινθιακής σταφίδας για να αποκτήσει τη γλυκιά και πολύ σωστά ισορροπημένη γεύση του.

Ποιες πρώτες ύλες χρησιμοποιείτε;

Ενδιαφερόμαστε πολύ για την ποιότητα των πρώτων υλών. Όλες, η κρητική τσικουδιά, δυο γηγενείς ποικιλίες οίνου της Πελοποννήσου, η κορινθιακή σταφίδα, τα μπαχαρικά, που χρειάζονται για τη δημιουργία του τελικού προϊόντος, είναι πιστοποιημένες βιολογικά και προσεκτικά επιλεγμένες ύστερα από έρευνα και γευστικές δοκιμές.

Υπάρχουν κάποια προϊόντα σας που ξεχωρίζετε;

Η αλήθεια είναι πως το πρώτο δημιούργημά μας, η Amber, μας έχει κλέψει την καρδιά. Όμως, γευστικά και ποιοτικά δεν ξεχωρίζουμε κανένα από τα προϊόντα μας.

Πηγή: a8inea.com