Με απόφασή του στις 28 Μαρτίου, το γαλλικό Κοινοβούλιο αναγνώρισε ως «γενοκτονία» τον Μεγάλο Λιμό της Ουκρανίας επί Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος συνοδεύτηκε από τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων τη δεκαετία του 1930 στην περιοχή. Στο σχετικό ψήφισμα που πέρασε με 168 ψήφους υπέρ, οι Γάλλοι βουλευτές κάλεσαν την κυβέρνηση να πράξει κι εκείνη το ίδιο, υπό το σκεπτικό ότι η τρέχουσα ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναβιώνει μνήμες από τη θηριωδία που διαπράχθηκε στη χώρα τη δεκαετία του 1930.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν πως ο συγκεκριμένος λιμός, γνωστός με την ονομασία «Γολoντομόρ» (στα ουκρανικά σημαίνει ομαδική εξόντωση μέσω της πείνας), ήταν απόρροια της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η Σοβιετική Ένωση υπό την ηγεσία του Ιωσήφ Στάλιν και ειδικότερα ενός εκδικητικού –προς ομάδες αγροτών– προγράμματος κολεκτιβοποίησης που εφαρμόστηκε εκείνη την εποχή.

Σύμφωνα με το Κίεβο, όσα συνέβησαν το διάστημα 1932-1933 ήταν μια σκόπιμη πράξη γενοκτονίας από το καθεστώς του Στάλιν, με στόχο την εξάλειψη της αγροτιάς. Όπως υποστηρίζεται, η εκστρατεία του σταλινικού καθεστώτος για αναγκαστική «κολεκτιβοποίηση» οδήγησε σε κατασχέσεις σιτηρών και άλλων τροφίμων, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους να λιμοκτονήσουν.

Η Μόσχα απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Κιέβου, τοποθετώντας τα γεγονότα στο ευρύτερο πλαίσιο των λιμών που εξάλειψαν τους πληθυσμούς περιοχών σε Κεντρική Ασία και Ρωσία εκείνη την περίοδο.

Η τρέχουσα ρωσική εισβολή έχει τροφοδοτήσει φόβους ότι η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί. Η στοχοποίηση ουκρανικών εγκαταστάσεων αποθήκευσης σιτηρών από τη Ρωσία και ο μέχρι προσφάτως αποκλεισμός των εξαγωγών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα έχουν πυροδοτήσει καταγγελίες ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως εργαλείο πολέμου.

Ο Ζελένσκι χαιρέτισε αμέσως την «ιστορική απόφαση», όπως τη χαρακτήρισε μέσω tweet, ευχαριστώντας τους Γάλλους βουλευτές. Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, το Κίεβο προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να κηρύξει μαζικά τον εν λόγω λιμό ως «γενοκτονία».

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε περάσει ψήφισμα που χαρακτηρίζει τον Μεγάλο Λιμό της Ουκρανίας ως γενοκτονία, όπως έπραξε και η Βουλγαρία τον περασμένο μήνα. Οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ που έχουν αναγνωρίσει το Γολoντομόρ ως γενοκτονία είναι το Βέλγιο, η Τσεχία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.