Γραφείο Αποτυπώματος Άνθρακα στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία του πρώτου Περιφερειακού Γραφείου Αποτυπώματος Άνθρακα πανελλαδικά υπέγραψαν το μεσημέρι της Δευτέρας 5/5, στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Κομοτηνή, ο περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης, ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας ΑΕ, Παναγιώτης Κετικίδης, και ο επιστημονικός υπεύθυνος του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος, Γεώργιος Ζαλίδης.
Ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση των δράσεων ανέρχεται σε 295.000 ευρώ, από ίδιους πόρους της περιφέρειας. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 24 μήνες. Ο περιφερειάρχης μίλησε για ουσιαστική πρωτοβουλία, που απαντάει στις προκλήσεις της εποχής και τις ευρωπαϊκές επιταγές και μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των περιβαλλοντικών, κλιματικών και οικονομικών στόχων, ενθαρρύνοντας την αειφόρο ανάπτυξη και τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και τον περιορισμό των συνεπειών της.
Στη συνέχεια, απαρίθμησε τα προσδοκώμενα οφέλη από τη συνεργασία, λέγοντας ότι «παρακολουθούμε και μειώνουμε τις εκπομπές άνθρακα σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η βιομηχανία, η αγροδιατροφή κ.ά. Εφαρμόζουμε πρακτικές που συνδυάζουν την οικονομική ανάπτυξη με τη μείωση των εκπομπών. Προωθούμε την ανάπτυξη βιώσιμων ενεργειακών πηγών, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μέτρα για την αειφόρο ανάπτυξη. Η ύπαρξη ενός γραφείου αποτυπώματος άνθρακα μπορεί να αυξήσει την έλξη επενδύσεων. Η προσήλωση στην αειφόρο ανάπτυξη και η μείωση των εκπομπών άνθρακα μπορούν να γίνουν θετικοί παράγοντες για εταιρείες που επιθυμούν να εγκατασταθούν στην περιοχή».
Ακολούθως, εξήγησε τις δυνατότητες που δίνει στην περιφέρεια η συνεργασία, όπως είναι «να συνδέει το ανθρακικό αποτύπωμα με τη βιωσιμότητα και την οικονομική σκοπιμότητα επενδύσεων και αλλαγών σε καλλιεργητικές πρακτικές και μεταποιητικές διεργασίες».
Τενάγη Φιλίππων
Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι στην περιφέρεια βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους επιφανειακούς τυρφώνες της Ευρώπης, τα «Τενάγη Φιλίππων», επομένως η περιοχή μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο για την επίτευξη των στόχων της χώρας και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. «Με το γραφείο άνθρακα εξυπηρετούμε αυτούς τους στόχους. Δημιουργούμε έναν κόμβο ενημέρωσης και διασύνδεσης των χρηστών σε όλη την αλυσίδα αγροδιατροφής από γεωργούς και κτηνοτρόφους, μέχρι γεωπόνους, κτηνιάτρους, εταιρείες και επιχειρήσεις».
Ο κ. Κετικίδης τόνισε ότι χρειάζεται η συνεργασία όλων, με αφετηρία τους αγρότες. «Το αποτύπωμα άνθρακα δεν είναι μόνο περιβαλλοντολογικό, είναι οικονομικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό» είπε, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία. Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι 42η από 123 χώρες στον παγκόσμιο δείκτη καινοτομίας και στις συνεργασίες 118η στις 123.
Credits άνθρακα
Ο κ. Ζαλίδης χαρακτήρισε το γραφείο «εργαλείο» για επιχειρηματίες και φορείς. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν το ακτινίδιο και το αμπέλι μειώνουν τους ρύπους του διοξειδίου του άνθρακα, απάντησε καταφατικά, λέγοντας πως «είναι από τις δύο χρήσεις γης που θα επιδιώξουμε να αυξηθούν».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «όλες οι αγροτικές αγροδασικές εκτάσεις και ιδιαίτερα τα δάση απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα μέσω του μηχανισμού της φωτοσύνθεσης και ελπίζουμε να μετρήσουμε αυτή την αποθήκευση που κάνουν». Σημείωσε, ακόμη, ότι το αποτέλεσμα εξαρτάται από τις πρακτικές που εφαρμόζει ο κάθε αγρότης.
«Ο κάθε αγρότης, επομένως, θα πάρει τα δικά του credits άνθρακα στη χρηματιστηριακή αγορά άνθρακα που ανοίγει την 1η Ιανουαρίου 2028». Για τον τυρφώνα στα Τενάγη, ανέφερε πως χρειάζεται να εξεταστούν οι βέλτιστες αγροτικές πρακτικές, ώστε να κρατήσουν τον άνθρακα που αποθηκεύεται εκεί για την Ελλάδα και να μειώσουν τις εκροές από τον τυρφώνα, προσθέτοντας και τον ευνοϊκό παράγοντα της βιοποικιλότητας στο οικοσύστημα των Τεναγών.
Ο κ. Ζαλίδης ενημέρωσε, επίσης, ότι όλα τα δεδομένα θα είναι δημόσια, το σύστημα παρακολούθησης θα βασίζεται σε ευρωπαϊκά πρωτόκολλα που έχουν τις αρχές Παρατήρησης Γης, οι οποίες «έχουν όλα τα εργαλεία από δεδομένα που συλλέγονται από αισθητήρες στο έδαφος και το Διάστημα, το οποίο μειώνει και αισθητά το κόστος», με στόχο να μειωθεί το επίγειο κόστος. Τέλος, είπε ότι «για να εξαχθούν τα προϊόντα της περιφέρειας ζητείται να έχουν αποτύπωμα άνθρακα».