Greenathon|AI4good Challenge: Οι νικητές του διαγωνισμού καινοτομίας για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός καινοτομίας Greenathon|AI4good Challenge από τη γενική γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν να κινητοποιήσει start up εταιρίες, ερευνητές, επιστήμονες και φοιτητές, να προτείνουν λύσεις σε σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αξιοποιώντας τις βάσεις δεδομένων της γενικής γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου.

Χαιρετισμό στον διαγωνισμό απηύθυναν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός, Νίκος Ταγαράς, η πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Μαρία Παπαδοπούλου, ενώ τον συντονισμό όλης της εκδήλωσης είχε ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης.

Οι νικητές του διαγωνισμού Greenathon|AI4good Challenge

1η θέση – EXM Environmental IoT

Πρόκειται για μια πλατφόρμα (platform SaaS) – μια ολοκληρωμένη και οικονομικά βιώσιμη λύση Internet of Things για την παρακολούθηση, ανάλυση και διανομή περιβαλλοντικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, με στόχο την ενοποίηση υφιστάμενων δεδομένων και τον εμπλουτισμό τους, από νέους αυτόνομους αισθητήρες περιβάλλοντος. Εκπρόσωπος: Μανώλης Νικηφοράκης (Διαχειριστής EXM)

2η θέση – AIRBOTS

Πρόκειται για ένα σύστημα που προσεγγίζει την αγροτική παραγωγή με λύσεις υψηλής τεχνολογίας μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και το κόστος της, χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα, drones, IoT και μηχανική μάθηση για να καθορίσει και να αυτοματοποιήσει την άρδευση και άλλες αγροτικές εργασίες διευκολύνοντας τους αγρότες και τους γεωπόνους. Εκπρόσωπος: Θεόδωρος Ποτήρης (Managing Director)

3η θέση – Στην τρίτη θέση ισοβάθμισαν οι ομάδες ECOMPOST και EVLoader.

ECOMPOST: Το προϊόν είναι ένα θρεπτικό υπόστρωμα φυτών. Δίνει τη δυνατότητα σε αγροκτηνοτροφικές επιχειρήσεις να συλλέγουν τα απόβλητά τους και μέσω της θερμόφιλης βιοαποικοδόμησης των οργανικών υλικών (κομποστοποίηση) να παράγουν ένα άριστο θρεπτικό υπόστρωμα για τα φυτά. Εκπρόσωπος: Σταμάτης Καβασίλης (Γεωπόνος – Εδαφολόγος MSc)

EVLoader: Μια πλατφόρμα ανοιχτών δεδομένων για σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Οι οδηγοί μπορούν μέσω της εφαρμογής να κάνουν κρατήσεις στους διαθέσιμους σταθμούς και να ενημερώνονται για χρονικά διαστήματα, κατά τα οποία μπορούν να φορτίζουν το όχημά τους με χαμηλότερο κόστος. Εκπρόσωπος: Χρήστος Στεφανάτος (Project Lead)

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Μαρία Παπαδοπούλου, «το ενδιαφέρον για τις start ups είναι μεγάλο και ο ΟΦΥΠΕΚΑ θα ήθελε την καινοτομία και τις γνώσεις που φέρνουν τέτοιες επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσει να τις αξιοποιήσει. Θα θέλαμε να προβούμε σε κάποιες δράσεις που να αφορούν και start ups, αλλά πάντα με άξονα την διατήρηση των προστατευόμενων περιοχών, ώστε η αξιοποίηση καινοτομιών να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς και στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής».

«Είναι κρίσιμο οι φορείς της Πολιτείας να αγκαλιάσουν τέτοιες καινοτόμες προσπάθειες και να γίνουμε όλοι μέρους αυτού του συστήματος, που λέγεται διαχείριση της πληροφορίας, με έμφαση στο περιβάλλον», ανέφερε η πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ