Γρεβενά: Ανησυχία των αγροτών για τo ενδεχόμενο μη ένταξής τους στο πρόγραμμα των βιολογικών

Γρεβενά: Ανησυχία των αγροτών για τη μη ένταξή τους στο πρόγραμμα των βιολογικών

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Γρεβενών σχετικά με την πορεία του προγράμματος βιολογικών, καθώς έκδηλο είναι το ενδεχόμενο, όπως υπογραμμίζουν, να μην καταφέρουν να ενταχθούν σε αυτό. Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γρεβενών Χρυσόστομος Παυλίδης, έχουν ήδη ξεκινήσει ενέργειες προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και να δοθεί λύση, και να μην αποκλειστούν οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας από το πρόγραμμα.

Το θέμα επισημαίνει σε επιστολή του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γρεβενών προς τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας (επιστολή που κοινοποιήθηκε προς τους βουλευτές του νομού, αντιπεριφερειάρχες, δημάρχους και παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου).

«Ο αριθμός των αιτήσεων των παραγωγών σε όλη την επικράτεια για το Μέτρο 11 ‘’Βιολογική γεωργία και κτηντροφία’’ μετά από δύο παρατάσεις της ημερομηνίας υποβολής έχει φτάσει στις 60.000 περίπου και συνεχίζει με καταληκτική ημερομηνία την Δευτέρα 13/3/2017. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός για τα υπόμετρα 11.1 και 11.2 είναι 100 εκατ. και 343 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ σύμφωνα πάντα με πληροφορίες για να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις τα κονδύλια θα πρέπει να κυμανθούν περίπου στο 1,2 δις ευρώ» ενημερώνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός. Και εξηγεί:

«Με βάση αυτά τα δεδομένα φυσικό επακόλουθο είναι να ενεργοποιηθούν τα κριτήρια επιλογής που είναι πρώτον οι περιοχές NATURA και δεύτερον οι περιοχές υψηλής φυσικής αξίας. Τα κριτήρια αυτά ευνοούν συγκεκριμένες περιοχές (Θεσσαλία και Ήπειρος) ενώ αφήνουν έξω τους βιοκαλλιεργητές και βιοκτηνοτρόφους του νομού Γρεβενών αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας γενικότερα. Να θυμίσουμε σε όλους την βαθιά παράδοση της περιοχής στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία αλλά και τις σύγχρονες καθετοποιημένες μονάδες που λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια. Φυσικά θα πρέπει να συνυπολογίζουμε ότι πλέον το μέτρο 11 δεν απαγορεύει παραγωγούς να συμμετέχουν σε άλλα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα (μέτρο 10 ΠΑΑ – π.χ. νιτρορύπανση).

Συνολικά, εφόσον ισχύσουν τα κριτήρια θα θέλαμε τουλάχιστον ο προϋπολογισμός του έργου να βγει για κάθε περιφέρεια χωριστά όπως ισχύει και στο πρόγραμμα των νέων αγροτών ώστε να αμβλυνθούν οι αδικίες. Παρακαλούμε λοιπόν για τις δικές σας ενέργειες».