Γρηγόρης Χατζηκώστας: Νεοφυείς επιχειρήσεις «ζέβρες» χρειάζεται ο αγροδιατροφικός τομέας

συνέντευξη στον Αντώνη Ανδρονικάκη

O Γρηγόρης Χατζηκώστας αντιπροέδρος του FoodScaleHub

Η «ΥΧ» ξανασυναντά τον Γρηγόρη Χατζηκώστα στον νέο του πλέον ρόλο, του αντιπροέδρου του FoodScaleHub. Γνώστης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα, με δραστηριότητα επί συναπτά έτη σε Ελλάδα, Σερβία, αλλά και με εμπειρία σε ευρωπαϊκά έργα εκατομμυρίων ευρώ, ο ίδιος μας παρέθεσε τις ενδιαφέρουσες απόψεις του για τις τάσεις στο οικοσύστημα των αγροstart ups και τις ψηφιακές τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα.

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αγροδιατροφικού τομέα σε σχέση με τη νεοφυή επιχειρηματικότητα;

Η ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στα μοντέλα και στις ιστορίες επιτυχίας των τεχνολογικών επιχειρήσεων, κυρίως στη Silicon Valley, αλλά και στην Ευρώπη. Πλήθος νεοφυών επιχειρήσεων, οι λεγόμενοι «μονόκεροι» (unicorns), κατάφεραν να επιτύχουν κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και να εμπνεύσουν νέους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, να ξεκινήσουν και αυτοί/ές μια επιχείρηση και να υλοποιήσουν τα όνειρά τους.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις – «μονόκεροι» βασίστηκαν στη δυνατότητά τους να προσελκύουν πολύ γρήγορα μεγάλα ποσά από επενδυτικά κεφάλαια (venture capital funds) και να αναπτύσσονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, χωρίς να λογοδοτούν πάντα στην κοινωνία σε σχέση με δικαιώματα εργαζομένων (π.χ. Uber) ή πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών (π.χ. YouTube).

Καταλαβαίνουμε όλοι ότι αυτό το μοντέλο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στον αγροδιατροφικό τομέα, όπου ο χρόνος μετριέται σε καλλιεργητικές περιόδους, η παραγωγή είναι στενά συνδεδεμένη με τις τοπικές κοινωνίες και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τεχνολογιών επηρεάζουν την αειφορία ολόκληρου του διατροφικού συστήματος.

Επομένως, στον αγροδιατροφικό τομέα δεν μπορούμε να μιλάμε για «μονόκερους»: Οι νεοφυείς επιχειρήσεις του μέλλοντος θα πρέπει να έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά: Να συνδυάζουν την κερδοφορία με ένα σημαντικό θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα (οι λεγόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις «ζέβρες», όπως τις έχει αποκαλέσει η επιχειρηματίας Jennifer Brandel, και να είναι ικανές να επιβιώσουν σε συνθήκες, όπως οι σημερινές, που τα επενδυτικά κεφάλαια είναι πιο διστακτικά (οι λεγόμενες «καμήλες» κατά τον ειδικό στις επενδύσεις καινοτομίας, Alexander Lazarow).

Σε πρόσφατη εκδήλωση του Ευρωκοινοβουλίου, αναφέρατε ότι ο κόσμος θα πρέπει να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες από τις ψηφιακές τεχνολογίες στον γεωργικό τομέα. Ποιες τεχνολογίες θεωρείτε πιο ώριμες και ποιες, κατά τη γνώμη σας, έχουν περιθώρια εξέλιξης;

Νομίζω πως στην πλειονότητά τους οι τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας είναι πλέον ώριμες και οι επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές (π.χ. δορυφορικά δεδομένα από Copernicus) τις καθιστούν προσβάσιμες, ακόμη και μικρομεσαίους αγρότες. Υπάρχουν, βεβαίως, και τεχνολογίες από τις οποίες ο αγροτικός κόσμος έχει να περιμένει πολλά, αλλά σήμερα βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της πειραματικής ανάπτυξης. Ενδεικτικά, θα αναφέρω τη ρομποτική και τις τεχνολογίες αλυσίδας συστοιχιών (blockchain), με τις οποίες ο αγροδιατροφικός τομέας θα μπορέσει να αντιμετωπίσει προκλήσεις, όπως η έλλειψη εργατικού δυναμικού για αγροτικές εργασίες και η ιχνηλασιμότητα των διατροφικών προϊόντων.

Τι είναι το FoodScaleHub και ποιος είναι ο δικός σας ρόλος; Υπάρχουν ή θα υπάρξουν συνέργειες με Έλληνες start uppers;

Το FoodScale Hub είναι μία δομή που επιλεγμένα υποστηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα στην ανάπτυξη και στη διεθνή δικτύωσή τους. Ιδρύθηκε στη Σερβία από επιχειρηματίες του κλάδου με εμπειρία στην ευρωπαϊκή και αμερικανική αγορά και πρόσφατα ξεκίνησε τη δραστηριότητά της και στην Ελλάδα (στη Θεσσαλονίκη) ακριβώς για να στηρίξει και να συνεργαστεί με ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα. Ο δικός μου ρόλος ως αντιπροέδρου για την επιχειρηματική ανάπτυξη είναι η προετοιμασία και η υλοποίηση διεθνών συνεργασιών και η ανάπτυξη του δικτύου μας σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Γενικά, και παρά την αρνητική συγκυρία λόγω πανδημίας, πιστεύουμε πολύ στη δυναμική του επιχειρηματικού οικοσυστήματος της Ελλάδας, αλλά και στην εξωστρέφεια και των Ελλήνων start uppers. Ως οργανισμός, με διεθνή δραστηριότητα επενδύουμε πολύ στα πολλαπλασιαστικά οφέλη της διασυνοριακής συνεργασίας και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ένα συμβιωτικό επιχειρηματικό οικοσύστημα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για την αγροδιατροφή.

Πού θα πρέπει να αναζητήσουμε την επόμενη μεγάλη ιδέα σε ό,τι αφορά τις νεοφυείς επιχειρήσεις αγροτεχνολογίας;

Κατ’ αρχάς, κοντά στην αγροδιατροφική παραγωγή. Είναι εξαιρετικά ευχάριστο ότι πολλές επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις του κλάδου στη χώρα μας έχουν ρίζες στην ελληνική ύπαιθρο. Επίσης, πρέπει να τις αναζητήσουμε τόσο στα ερευνητικά εργαστήρια και στις δομές στήριξης επιχειρηματικότητας που βλέπουμε να ετοιμάζονται σε όλη την ελληνική επικράτεια. Σε ό,τι αφορά τις τεχνολογίες, πέρα από τις δύο που ανέφερα προηγουμένως (ρομποτική, blockchain), στο FoodScale Hub εξετάζουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τεχνολογίες για εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών, μείωσης σπατάλης τροφίμων και μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Αλλάζει τα δεδομένα στις αροτραίες καλλιέργειες το Διαδίκτυο των Πραγμάτων