Η επικοινωνία στην υπηρεσία της ΚΑΠ και των παραγωγών

Η επικοινωνία στην υπηρεσία της ΚΑΠ και των παραγωγών
Το έργο GAIA CAP συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η παρούσα δημοσίευση στα πλαίσια του έργου (Δράση Α3) χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η δημοσίευση δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που παρέχονται σε αυτήν.

Στις αρχές του χρόνου, σε διάσκεψη που διοργάνωσε η Ολλανδική Προεδρία με θέμα το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, η Επίτροπος Προϋπολογισμού, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διερωτήθηκε εάν η αναθεωρημένη ΚΑΠ, η οποία στοιχίζει πάνω από 57 δισ. € ετησίως, έχει επιτύχει έναν αρκετά υψηλό βαθμό ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας που να δικαιολογεί αυτούς τους πόρους. Λίγο αργότερα, παραδέχθηκε ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι διαχρονικά το προϊόν μίας σταθερής ισορροπίας μεταξύ εκείνων που υπερασπίζονται την ΚΑΠ και εκείνων που τη μάχονται.

Μερικούς μήνες μετά, 100 ΜΚΟ υπέγραψαν κοινή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνοντας την αποτυχία της ΚΑΠ να εκπληρώσει τους στόχους της και ζητώντας να διενεργηθεί άμεσα «διαγνωστικός έλεγχός» της.

Οι παραπάνω περιπτώσεις καλύπτουν ένα πολύ μικρό ποσοστό της τάσης που διαχρονικά θέλει την ΚΑΠ να υποχρεούται αφενός να τεκμηριώνει την παροχή υπηρεσιών που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών – φορολογουμένων και αφετέρου να «ανταγωνίζεται» άλλες πολιτικές, πιο «μοντέρνες» (έρευνα & καινοτομία), πιο «επίκαιρες» (μετανάστευση) ή πιο εμφανώς επωφελείς για το κοινωνικό σύνολο (περιβάλλον, δημόσια υγεία), οι οποίες διεκδικούν μερίδιο των κοινοτικών πόρων σε ένα όλο και πιο δυσχερές οικονομικό περιβάλλον.

Πέρα, όμως, από αυτή την ήδη γνωστή τάση, αποτελεί κοινή διαπίστωση των αγροτικών λόμπι στην ΕΕ ότι ο πρωτογενής τομέας έχει χάσει και συνεχίζει να χάνει έδαφος, όχι μόνο χρηματοδοτικά, αλλά και σε ό,τι αφορά στον καθορισμό της πολιτικής θεματολογίας. Οι συναφείς με την ΚΑΠ πολιτικές, που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας ή με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, κυριαρχούν, πλέον, στη δημόσια σφαίρα των Βρυξελλών και αυτό δεν αφορά μόνο στην πολιτική αλλά και στην οργανωτική τους διάσταση. Χαρακτηριστική, για παράδειγμα, είναι η ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνεται πλέον στην εκπροσώπηση των ΜΚΟ στις Ομάδες Κοινωνικού Διαλόγου της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ασφαλώς, το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί δεν είναι προϊόν μιας μάχης μεταξύ «καλών» και «κακών» ή λιγότερο σημαντικών πολιτικών. Έχει περισσότερο να κάνει με την επίλυση της δύσκολης πολιτικής εξίσωσης για την ορθή και δίκαιη αντιστοίχηση προτεραιοτήτων και προκλήσεων, όπου ο άγνωστος Χ δεν είναι άλλος από τον Ευρωπαίο πολίτη, στο όνομα του οποίου λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Και δυστυχώς, στην περίπτωση της ΚΑΠ, ο άγνωστος αυτός Χ δεν φαίνεται να λειτουργεί υποστηρικτικά, καθώς αποτελεί κοινή διαπίστωση το όλο και μεγαλύτερο χάσμα επικοινωνίας μεταξύ αγροτικού κόσμου και κοινωνίας στην ΕΕ. Ένα χάσμα το οποίο, στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης, λαμβάνει κάποιες φορές ακραίες διαστάσεις, φέρνοντας ακόμα και σε σφοδρή αντιπαράθεση τους αγρότες με άλλες επαγγελματικές τάξεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εντοπίσει, ήδη από το 2000, την έλλειψη κατανόησης και ενημέρωσης από την οποία υποφέρει η ΚΑΠ και για τον λόγο αυτό χρηματοδοτεί δράσεις επικοινωνίας που απευθύνονται τόσο στους αγρότες και τους παράγοντες του αγροτικού κόσμου όσο και στο ευρύτερο κοινό. Ωστόσο, ενώ οι δράσεις αυτές έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην ενημέρωση του αγροτικού κόσμου, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο με τις δράσεις που στοχεύουν στο ευρύτερο κοινό.

Πρόκειται για τη διαπίστωση πρόσφατης αξιολόγησης που διενεργήθηκε από τη ΓΔ Γεωργίας, όπου αναφέρεται ότι η μελλοντική στόχευση των δράσεων αυτών θα πρέπει να επικεντρωθεί όχι στην επεξήγηση της ΚΑΠ, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά στην αντιμετώπιση των παρανοήσεων που υπάρχουν γύρω από τη γεωργία και το ρόλο της στην κοινωνία. Είναι ιδιαίτερα θετικό που από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταγράφεται αυτή η πρόθεση. Όμως, η ευθύνη του ανοίγματος του αγροτικού κόσμου στην κοινωνία δεν αφορά μόνο την Κομισιόν, αλλά και τους ίδιους τους φορείς του αγροτικού κόσμου.

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ έχει αναπτύξει σημαντική ενημερωτική δραστηριότητα από τα πρώτα της κιόλας της βήματα. Αποτελώντας ένα ολιστικό εγχείρημα για την υποστήριξη των Ελλήνων παραγωγών και των οργανώσεών τους, έχει πλήρη συναίσθηση της σημασίας διαμόρφωσης ενημερωμένων παραγωγών και πολιτών για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα και την ΕΕ.

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ κατέθεσε το συνεκτικό πρόγραμμα δράσεων επικοινωνίας και ενημέρωσης GAIA CAP στη ΓΔ Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πέτυχε να λάβει χρηματοδότηση εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, κατέθεσε το συνεκτικό πρόγραμμα δράσεων επικοινωνίας και ενημέρωσης GAIA CAP στη ΓΔ Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πέτυχε να λάβει χρηματοδότηση εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού.

Στόχος του προγράμματος, το οποίο θα ολοκληρωθεί το επόμενο έτος, είναι η ενημέρωση των Ελλήνων παραγωγών γύρω από τους μελλοντικούς προσανατολισμούς της ΚΑΠ (περιβάλλον, γνώση και καινοτομία, ανταγωνιστικότητα) και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του σήμερα.

Με τον τρόπο αυτό, η GAΙΑ EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ θα εξακολουθήσει να συνεισφέρει στην αποτελεσματική ενημέρωση του αγροτικού κόσμου γύρω από την ΚΑΠ αλλά και θα επιχειρήσει, μέσα από ειδικά σχεδιασμένες δράσεις, να συμβάλει και στη μείωση του χάσματος με την κοινωνία που αδικεί τους αγρότες, διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή και οδηγεί σε μη ισορροπημένες πολιτικές αποφάσεις.

Έλλη Τσιφόρου, υπεύθυνη του Γραφείου Βρυξελλών της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
Έλλη Τσιφόρου, υπεύθυνη του Γραφείου Βρυξελλών της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ