Η Γαλλία αντιτίθεται στην ανανέωση κυκλοφορίας του glyphosate στην ΕΕ

Η Γαλλία αντιτίθεται στην ανανέωση κυκλοφορίας του glyphosate στην ΕΕ

Τη στιγμή που η βελγική ένωση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, Phytofar, ζητά την ακύρωση της απόφασης που απαγορεύει τη χρήση φυτοφαρμάκων που περιέχουν glyphosate στη Βαλλωνία, η Γαλλία ανακοίνωσε πως θα καταψηφίσει την πρόταση της Ευρωπαικής Επιτροπής για την ανανέωση της κυκλοφορίας του ζιζανιοκτόνου για άλλα δέκα χρόνια, καθώς υπάρχουν αμφιβολίες για τη καρκινογόνο δράση του.

Η Phytofar ζήτησε από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο του Βελγίου να ακυρώσει την απόφαση που έλαβε τον Μάρτιο η περιφερειακή διοίκηση της Βαλλωνίας, με την οποία απαγόρευε τη χρήση φυτοφαρμάκων που περιέχουν glyphosate, επιτρέποντας τη χρήση του μόνο στους επαγγελματίες κηπουρούς, μέχρι τα μέσα του 2018.

Επίσης, η Phytofar άσκησε προσφυγή κατά παρόμοιας απόφασης των Βρυξελλών, η οποία απαγόρευε τη χρήση του glyphosate τόσο για ιδιωτική όσο και για δημόσια χρήση, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει κατά της φλαμανδικής διοίκησης, η οποία από την πλευρά της απαγόρευσε τη χρήση τέτοιου είδους φυτοφαρμάκων σε ιδιώτες.

Το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο έχει συζητηθεί ευρέως, με επιστημονικές μελέτες να αποδίδουν αντικρουόμενα αποτελέσματα. Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μαζί με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το glyphosate είναι «πιθανώς καρκινογόνο», ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν προκαλεί καρκίνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την εκ νέου αδειοδότηση κυκλοφορίας του glyphosate, με τα κράτη-μέλη να έχουν υποβάλει παρατηρήσεις στην Επιτροπή.

Ωστόσο, ο Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Vytenis Andriukaitis, απευθύνθηκε πρόσφατα στους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ, λέγοντας ότι δεν θα εγκρίνει εκ νέου το glyphosate «χωρίς ειδική πλειοψηφία κρατών-μελών» για την υποστήριξη των σχεδίων.