Αυτό το άρθρο είναι 95 μηνών

Η Καμπούλ θρηνεί 80 νεκρούς από επίθεση αυτοκτονίας

24.07.2016
2' διάβασμα
i-kaboul-thrinei-80-nekrous-apo-epithesi-aftoktonias-43428

Ημέρα εθνικού πένθους η Κυριακή 24/7 στο Αφγανιστάν, καθώς η Καμπούλ θρηνεί και κηδεύει τους νεκρούς της την επομένη της πολύνεκρης επίθεσης, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Η πλατεία ΝτεχΜαζάνγκ, όπου σημειώθηκε το Σάββατο 23/7 η επίθεση, μετονομάστηκε σε “πλατεία Μαρτύρων” από τον πρόεδρο Ασράφ Γάνι ως φόρος τιμής στους 80 νεκρούς και τους 213 τραυματίες, μέλη κυρίως της σιιτικής μειονότητας Χαζάρα.

Η διπλή επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκε στο σημείο όπου διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για μια διαδρομή γραμμής ηλεκτρικού ρεύματος που αποκλείει την επαρχία Μπαμιάν, προπύργιο των Χαζάρα, επί μακρόν παραμελημένο από την κεντρική κυβέρνηση.

Μπροστά στο νοσοκομείο Ιστικμπάλ, το πλησιέστερο στον τόπο της επίθεσης, τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα από συγγενείς των θυμάτων που ζητούν να ενημερωθούν.

Στο γειτονικό τζαμί Μαζαρί, οι αρχές έχουν απλώσει μια τεράστια αφγανική σημαία, τη σημαία που μετέφεραν το Σάββατο οι διαδηλωτές. Προσωπικά αντικείμενα των νεκρών είναι συγκεντρωμένα στο σημείο αυτό: παπούτσια, ρούχα, όλα ματωμένα. 

Πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση που έχει σημειωθεί στην Καμπούλ μετά την αμερικανική εισβολή και την εκδίωξη των Ταλιμπάν το 2001, και η μεγαλύτερη που έχει διαπράξει το ΙΚ στην πρωτεύουσα αυτή των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων.

Η ένταση παραμένει μεγάλη στο κόσμο που κατηγορεί τους οργανωτές της διαδήλωσης όπως και την αστυνομία για την ανικανότητά τους να εγγυηθούν την ασφάλεια της κινητοποίησης.

Το βράδυ της 23/7 ο πρόεδρος της χώρας έδωσε εντολή για τη συγκρότηση επιτροπής που θα διεξαγάγει “εκτενή” έρευνα για την επίθεση. 

Για τις δέκα επόμενες ημέρες το υπουργείο Εσωτερικών έχει απαγορεύσει οποιαδήποτε συγκέντρωση ή πορεία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΓΡΑΦΕΙ: