ΘΕΜΑ: Η κλιματική αλλαγή «σπέρνει» καταστροφές

Χείμαρροι απόγνωσης για αγρότες και κτηνοτρόφους

Έγκριση πιλοτικού ελληνικού έργου LIFE IP για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Με τον χειρότερο τρόπο βίωσαν οι κάτοικοι περιοχών από τη Θεσσαλονίκη έως τη Λακωνία την κλιματική αλλαγή για την οποία τόσο μελάνι έχει χυθεί τα τελευταία χρόνια. Νεκροί, πλημμύρες με εξωπραγματικές συνέπειες μέσα σε πόλεις και χωριά, αλλά και οι αγρότες αντιμέτωποι με το φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής αφού είδαν τις σοδειές τους να βουλιάζουν στις λάσπες της κακοκαιρίας που ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Μέσα σε 12 περίπου ώρες, η γη σε Μεσσηνία, Λακωνία, Ηλεία και Θεσσαλονίκη καλύφθηκε κυριολεκτικά από τον χείμαρρο που έπεφτε από τον ουρανό (σύμφωνα με τα μετεωρολογικά στοιχεία, έπεσαν περίπου δέκα τόνοι νερού ανά στρέμμα!). Αυτό που πολύ ψυχρά και τεχνοκρατικά ονομάζουμε «ακραία καιρικά φαινόμενα» δεν ήταν τίποτε άλλο από ισχυρότατες καταιγίδες που… ξύπνησαν ακόμη και ρυάκια και τα μετέτρεψαν σε ορμητικούς χειμάρρους, οι οποίοι παρέσυραν καλλιέργειες, θερμοκήπια και σοδειές απλωμένες για να δεχτούν τις ακτίνες του ήλιου.

Χάθηκαν σοδειές και ζώα στη Μεσσηνία

Σε ολόκληρη τη Μεσσηνία, τα μηνύματα καταστροφής της πρωτογενούς παραγωγής διαδέχονται το ένα το άλλο. Όπως ενημέρωσε την «ΥΧ» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, το ύψος της βροχής ξεπέρασε τα 150 χιλιοστά.

Στην περιοχή της Τριφυλίας, οι ζημιές εντοπίζονται στους Γαργαλιάνους και στα Φιλιατρά, με κυριότερες αυτές των θερμοκηπίων. Στην περιοχή από το Πεταλίδι μέχρι και το Ασπρόχωμα, εντοπίζονται εξίσου μεγάλες καταστροφές σε ό,τι αφορά τη φυτική παραγωγή, όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας, Κώστας Κατσούλης. Μία πρώτη εκτίμηση είναι πως στην περιοχή του Αβραμίου έχουν χαθεί περίπου 20-30 τόνοι σταφίδα, ενώ η πρωτοφανής κακοκαιρία έχει βλάψει στο σύνολό της τη φυτική παραγωγή αλλά και την κτηνοτροφία, χωρίς να υπάρχουν ακόμη ακριβή αριθμητικά στοιχεία.

Σχετικά με το ζωικό κεφάλαιο, ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος, δήλωσε στην «ΥΧ» ότι η εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι μεγάλες ζημιές στην περιοχή της Άνω Μεσσηνίας και στον κάμπο Μεσσήνης-Καλαμάτας. Εξίσου έχει πληγεί το μελισσοκομικό κεφάλαιο αλλά και οι υποδομές των θερμοκηπίων και, όπως αναμενόταν, οι υπαίθριες καλλιέργειες. Υπάρχουν σημεία όπου ακόμη και σήμερα, Παρασκευή, οι αγρότες δεν μπορούν να προσεγγίσουν, αφού η στάθμη των νερών παραμένει υψηλή.

Σαρώθηκαν οι καλλιέργειες στην Ηλεία

Στην Ηλεία, η απόγνωση των αγροτών είναι έκδηλη, αφού «πνίγηκαν» χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες σε κηπευτικά, καλαμπόκι, ελαιόδεντρα και αμπέλια, ενώ καταστράφηκε η πλειοψηφία των σταφιδοπαραγωγών της ευρύτερης περιοχής του Πύργου και της Αμαλιάδας.

Η ζημιά στους σταφιδοπαραγωγούς στο Περιστέρι, το Μαλαπάσι, το Χειμαδιό, το Σόπι, την Ώλενα, τον Ελαιώνα και σε άλλα σταφιδοχώρια είναι ανυπολόγιστη, αφού εκατοντάδες τόνοι σταφίδας που βρίσκονταν στα αλώνια για αποξήρανση καταστράφηκαν ολοσχερώς. Όσοι δεν πρόλαβαν να τρυγήσουν, έχασαν εντελώς τη σταφίδα και όσοι την είχαν στα αλώνια και δεν είχαν προλάβει να την τοποθετήσουν στις αποθήκες, έπαθαν μεγάλη ζημιά.

Σημαντικές καταστροφές σημειώθηκαν στα κατ’ εξοχήν αγροτικά χωριά Καρδαμά, Γεράκι και Δουνέικα, όπου οι αγρότες δεν μπορούν να πιστέψουν ότι οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς «πνίγηκαν». Όπου είναι δυνατόν, η καταγραφή των ζημιών ήδη ξεκίνησε από κλιμάκια της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας. Άμεση ήταν και η κινητοποίηση του προέδρου της ΟΠ Αμαλιάδας, Χρήστου Βαλλιανάτου, ο οποίος μετέβη στην Αθήνα και συναντήθηκε με τις ηγεσίες του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, στις οποίες τέθηκε και το θέμα των αποζημιώσεων της σταφίδας που βρίσκεται στο αλώνι και η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στα προϊόντα που αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ. Ένα είναι σίγουρο.

Για τους πληγέντες, η καταβολή αποζημιώσεων αποτελεί μονόδρομο, απλά για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Κι αυτό, ενώ υπάρχουν σταφιδοπαραγωγοί, οι οποίοι ακόμη περιμένουν αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν από βροχή και χαλάζι στις αρχές Οκτωβρίου του 2015!

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ «ΣΠΕΡΝΕΙ» ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Χωράφια και δρόμοι έγιναν ένα στη Θεσσαλονίκη

Η κακοκαιρία έπληξε και περιοχές στην άλλη πλευρά της Ελλάδας και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Οπωροκηπευτικά στην Επανωμή και στο Αγγελοχώρι καταστράφηκαν, ενώ ειδικά στον Δήμο Θερμαϊκού, τα 340 χιλιοστά βροχής που έπεσαν σε λιγότερο από 24 ώρες κατέστρεψαν σε σημαντικότατο ποσοστό και τους αγροτικούς δρόμους της περιοχής.

Σύμφωνα με τον Β. Μαυροσκά, αγρότη από την Επανωμή, όπου υπάρχουν και οι μεγαλύτερες καλλιέργειες, μεγάλες ζημιές έχουν προκληθεί στα χειμερινά κηπευτικά, αυτά που φυτεύτηκαν πρόσφατα, και στα όψιμα καλοκαιρινά, ενώ ξηλώθηκαν αρκετά μποστάνια. Ζημιές διαπιστώνονται και στον αγροτικό εξοπλισμό, όπως στα σταγονίδια ποτίσματος αλλά και σε εργαλεία. Οι καλλιέργειες βαμβακιών στην περιοχή δεν έχουν υποστεί ζημιές, αλλά μία ακόμη βροχή είναι σίγουρο θα προκαλέσει προβλήματα.

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ «ΣΠΕΡΝΕΙ» ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Φόβοι για το καλαμπόκι στη Θεσσαλία

Μπορεί στο θεσσαλικό κάμπο η ένταση των καιρικών φαινομένων να μην έφτασε το μέγεθος αυτών της Θεσσαλονίκης και της Πελοποννήσου, όμως, όπως ανέφεραν παραγωγοί, οι βροχοπτώσεις δημιούργησαν μικροπροβλήματα στη συγκομιδή του καλαμποκιού, με αποτέλεσμα να πάει πίσω το κόψιμο για περίπου 15 ημέρες. Κάτι τέτοιο δημιουργεί έντονο προβληματισμό στους παραγωγούς, οι οποίοι φοβούνται «ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος και περαιτέρω πτώση της τιμής». Αυτός είναι και ο λόγος που βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή, αφού από βδομάδα αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας.

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ «ΣΠΕΡΝΕΙ» ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Γράφουν: Νικολέτα Τζώρτζη, Γιώργος Αργυρίου, Γιώργος Ρούστας, Αφροδίτη Χρυσοχόου, Χριστίνα Καραβοκύρη