Πέλλα: Μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες από το χαλάζι

03/07/2024
3' διάβασμα
pella-megales-katastrofes-stis-kalliergeies-apo-to-chalazi-325223

Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες και κτήματα προκάλεσε η χαλαζόπτωση που έπληξε την Έδεσσα το απόγευμα της Τρίτης, 2 Ιουλίου.

Το χαλάζι, σε  μέγεθος καρυδιού, έπεφτε για μισή ώρα στην περιοχή και κατέστρεψε ακόμη και στο 100% καλλιέργειες με κεράσια, ροδάκινα, μήλα κ.ά.

Πηγή: pellanews.gr

Η κακοκαιρία έπληξε όλη την περιοχή της Βεγορίτιδας σε Άρνισσα, Παναγίτσα, Ζέρβη, Άγιο Αθανάσιο, Ξανθόγια, αλλά και τα χωριά Κερασιά, Καρυδιά, Νησί και Κορυφή του Δήμου Έδεσσας.

Στον Άγιο Αθανάσιο, οι ισχυροί άνεμοι έσπασαν δέντρα.

Έντονα καιρικά φαινόμενα σημειώθηκαν στο νομό Πέλλας και συγκεκριμένα ισχυρή χαλαζόπτωση, μάλιστα σε μια περίοδο που στην περιοχή καλλιεργούνται κεράσια και ροδάκινα, και είναι περίοδος συγκόμισης.

Ο κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, μίλησε για τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που έπληξαν αρκετές περιοχές.

«Δυστυχώς η ειδοποίηση που μας είχε δοθεί ότι θα έχουμε προβλήματα χαλαζοπτώσεων βγήκε αληθινή. Είχαμε χαλάζι στην ορεινή περιοχή της Έδεσσας, σε περιοχές όπως η Καρυδιά, στην ευρύτερη περιοχή της Παναγίτσας , Αγίου Αθανασίου. Έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα και στο κέντρο του νομού και σε άλλες περιοχές. Αυτή τη στιγμή έχουμε βροχή. Αυτό μόνο δε θέλαμε καθώς είναι περίοδος συγκόμισης προϊόντος, είναι τα κεράσια, τα ροδάκια της Πέλλας. Στις ορεινές περιοχές έχουμε κεράσια που αυτή την περίοδο μαζεύονται», ανέφερε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3.

Παραγωγοί της περιοχής και εκπρόσωποι του δήμου Έδεσσας κάνουν λόγο για εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες κερασιών, ροδάκινων, συμπύρηνων ροδάκινων, μήλων κ.ά., σε όλο σχεδόν τον ορεινό όγκο της περιοχής, σε μια έκταση που ξεπερνά τα 50.000 στρέμματα.

«Το 80% με 90% της παραγωγής κερασιού στον δήμο μας έχει καταστραφεί. Δυστυχώς μέσα σε 15 λεπτά η ισχυρή χαλαζόπτωση κατέστρεψε τη φετινή παραγωγή. Το χαλάζι είχε μέγεθος καρυδιού και μέσα σε λίγα λεπτά ισοπέδωσε τα πάντα στον ορεινό όγκο πάνω από την Έδεσσα, σε μια έκταση χιλιάδων στρεμμάτων. Εκτός από τις μεγάλες καταστροφές στα κεράσια, σημαντικές ζημιές έχουν γίνει, σε μήλα και σε χωράφια με συμπύρηνα ροδάκινα τα οποία θα συγκόμιζαν σε λίγες μέρες οι παραγωγοί, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβαν». ανέφερε στο ypaithros.gr, o παραγωγός Γιώργιος Γιώρας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι την δυνατή χαλαζόπτωση ακολούθησε ισχυρή ανεμοθύελλα, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του δήμου Έδεσσας, κλιμάκια εκτιμητών του ΕΛΓΑ θα μεταβούν από αύριο Πέμπτη (4 Ιουλίου) στις πληγείσες αγροτικές περιοχές προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές.

 

 
Με πληροφορίες από: ertnews.gr