Φ.Χόγκαν αποκλειστικά στην “ΥΧ”: Στήριξη εκατομμυρίων σε Έλληνες αγρότες μέχρι το τέλος του 2016

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Φίλ Χόγκαν αρμόδιος για θέματα γεωργίας γράφει στην "ΥΧ"

Έχει κοπάσει πλέον ο θόρυβος από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιούλιο που μας πέρασε να στηρίξει τον γαλακτοκομικό τομέα της ΕΕ με μια νέα δέσμη μέτρων συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό, σχεδόν 1,7 εκατομμύρια θα δοθούν ως βοήθεια στους αγρότες στην Ελλάδα,  μια κίνηση που μπορεί πραγματικά να στηρίξει τους γαλακτοπαραγωγούς στην Ελλάδα που υφίστανται τις συνέπειες από την παρατεταμένη κρίση του συγκεκριμένου τομέα.

Με την κατάργηση των γαλακτοκομικών ποσοστώσεων το 2015, ήταν αναπόφευκτο ότι θα ακολουθούσαν ορισμένες διαταράξεις στην αγορά. Ως απάντηση, η Επιτροπή κινητοποίησε νέους πόρους ύψους, 1,5 δισ. Ευρώ, για να βοηθήσει τον ευρωπαϊκό τομέα γεωργικών προϊόντων διατροφής σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Σε μια εποχή εξαιρετικά ανταγωνιστική όσον αφορά τη ζήτηση σε δημοσιονομικούς πόρους, αυτό πρέπει να θεωρείται ως ένα σημαντικό επίτευγμα.

Αντανακλά ακριβώς τη σοβαρότητα της τρέχουσας κρίσης των τιμών που επηρεάζει τους γαλακτοπαραγωγούς της ΕΕ, ενώ επίσης υποδηλώνει τη σταθερή δέσμευση της Επιτροπής να υποστηρίξει τις ίδιες οικογενειακές γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Μεγάλωσα σε μια μικρή μικτή φάρμα στην Ιρλανδία και καταλαβαίνω πολύ καλά πόσο σκληρά δουλεύουν οι αγρότες και πόσο επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις των τιμών.

Οι προηγούμενες παρεμβάσεις της Επιτροπής είχαν ήδη θετικό αντίκτυπο στον τομέα του χοιρείου κρέατος, σε σημείο όπου μπορούμε πλέον να επιβεβαιώσουμε τη σταθερή ανάκαμψη των τιμών. Ελπίζω ότι αυτή η τελευταία δέσμη μέτρων μπορεί να έχει παρόμοια καθοριστική επίδραση στις τιμές του γάλακτος για τους γεωργούς.

Η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) είναι περισσότερο προσανατολισμένη στην αγορά από ό,τι στο παρελθόν, εντούτοις η αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων χαρακτηρίζεται ακόμα από αστάθεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απαιτείται η υλοποίηση μιας νέας δέσμης μέτρων. Από το συνολικό ποσό των 500 εκατ. ευρώ, 150 εκατ. ευρώ προορίζονται στην παροχή κινήτρων για σημαντική μείωση της παραγωγής μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για ένα απλό και άμεσο σύστημα σε επίπεδο ΕΕ, σχεδιασμένο να παρέχει άμεση οικονομική ενίσχυση στους γαλακτοπαραγωγούς που μειώνουν εθελοντικά την παραγωγή τους.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί