Ήπειρος: Ενεργοποιούνται νέες δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας το 2019

Ικανοποίηση για την πορεία του επιχειρησιακού προγράμματος

perifereia-ipeirou
-Διαφήμιση-
gaia-sense
Έως το τέλος του 2019, εκτιμάται ότι θα έχει ενεργοποιηθεί το σύνολο των δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», με το ποσοστό των συμβάσεων να ανέρχεται στο 75% και των δαπανών στο 36%.

Σύμφωνα με τον περιφερειράρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, η Ήπειρος είναι αρκετά προχωρημένη στο Πρόγραμμα 2014-2020 χάρη στη συνεργασία που υπάρχει. «Δεν είναι τυχαίο π.χ. ότι στα θέματα στερεών αποβλήτων συνεργαστήκαμε με όλους τους φορείς, κάναμε προγραμματικές συμβάσεις, δουλέψαμε όλοι μαζί και είμαστε η μόνη περιφέρεια που δεν είχε για όλα αυτά τα χρόνια πρόστιμα από την ΕΕ. Σε λίγες ημέρες, θα ξεκινήσει η λειτουργία του εργοστασίου, ώστε να είμαστε η περιφέρεια που, το 2019, θα πιάσει το ζητούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, της ανακύκλωσης τουλάχιστον του 50% των απορριμμάτων».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του ΕΠ ανέρχεται σε 337.076.281 ευρώ, ο οποίος χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (84,4%) και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (15,6%). Αναλυτικά:

  • Υλοποιείται η αναστήλωση και η αποκατάσταση των πέντε αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, στο πλαίσιο της ΟΧΕ Πολιτιστικής Διαδρομής. Περιλαμβάνονται, επίσης, και στοχευμένα έργα υποδομών.
  • Χρηματοδοτείται η κατασκευή έργων συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων, κυρίως σε 28 οικισμούς στον Αμβρακικό κόλπο και στα παράλια του Ιονίου, εξυπηρετώντας 48.000 πολίτες και συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον, εκδόθηκε 2η πρόσκληση για την ολοκλήρωση των επενδύσεων στη διαχείριση λυμάτων οικισμών γ΄ προτεραιότητας στην Περιφέρεια.
  • Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι η μοναδική στην Ελλάδα που έχει ενεργοποιήσει την επιχειρηματικότητα με 23,5 εκατ. ευρώ, με την έκδοση πέντε προσκλήσεων και τη συνεισφορά της στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, και εντός του 2019 θα ενεργοποιηθούν άλλες δύο προσκλήσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ.
  • Χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται δράσεις στον τομέα της πρόνοιας σε όλη την περιφέρεια.
-Διαφήμιση-