Hydrosat: Ο δρόμος για την κλιματική επιβίωση της γεωργίας περνά από το… Διάστημα

«Αβγατίζει» το επενδυτικό ενδιαφέρον για νεοφυείς επιχειρήσεις διαστημικής τεχνολογίας

Η αμερικανική startup ανάλυσης γεωχωρικών δεδομένων Hydrosat ανακοίνωσε πρόσφατες κρατικές επιχορηγήσεις και ιδιωτικές επενδύσεις σειράς Α, συνολικού ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να κλιμακώσει την εκστρατεία της για τη μέτρηση της υδατικής καταπόνησης των φυτών και άλλων δεικτών κλιματικής αλλαγής στον γεωργικό τομέα.

Με έτος ίδρυσης το 2017 και έδρα την Ουάσινγκτον, η Hydrosat αναδεικνύεται πλέον σε μια προηγμένη πάροχο υπηρεσιών ανάλυσης δεδομένων δορυφορικής απεικόνισης σχετικά με την υγεία των φυτών. Στόχος της αμερικανικής startup είναι να προσφέρει σε καθημερινή βάση υψηλής ανάλυσης θερμικές και υπέρυθρες φωτογραφίες ολόκληρου του πλανήτη, καθώς και να δημιουργήσει αναλυτικά στοιχεία και προϊόντα πάνω σε αυτά τα πολύτιμα δεδομένα.

«Η ικανότητα παρατήρησης όχι μόνο του θερμικού αποτυπώματος της Γης, αλλά και της διαπνοής των φυτών, ανοίγει εντελώς νέες δυνατότητες σε γεωργικά ζητήματα, όπως η άρδευση ακριβείας, η διατήρηση του νερού και η πρόβλεψη των αποδόσεων. Στόχος της startup είναι να καταστήσει τη γεωργία, πιο ανθεκτική, βιώσιμη και αποτελεσματικά ανταποκρινόμενη σε τρέχουσες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις, όπως η διαχείριση του κλίματος», σημειώνει ο Wojtek Walniczek, της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων OTB Ventures.

Οι υπηρεσίες της εταιρείας περιλαμβάνουν την παρακολούθηση, τη μέτρηση και τη διαχείριση των δεδομένων που συλλέγονται από το Dιάστημα, δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα να τις μετατρέπουν σε καινοτόμα επιχειρηματικά προϊόντα. «Η εταιρεία συνεργάζεται με πολλούς συνεργάτες και ήδη έχει κάνει σημαντικά βήματα. Το εργαλείο πρόβλεψης των αποδόσεων αποδίδει ήδη καρπούς, παρέχοντας ταχύτερα και πιο αναλυτικά δεδομένα. Αυτό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο έτος δοκιμών. Αυτά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα με κάνουν να πιστεύω πολύ στη Hydrosat», σημειώνει ο Walniczek.

Όπως δήλωσε στο SpaceNews ο Pieter Fossel, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Hydrosat, η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τη νέα χρηματοδότηση για «να κατασκευάσει δύο δορυφόρους, να επεκτείνει το προσωπικό της και να φέρει στην αγορά ένα νέο εμπορικό προϊόν σύντηξης δεδομένων και ανάλυσης». Οι δύο πρώτες δορυφορικές αποστολές της Hydrosat έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές του 2024.

Όχι απλά μια πρόσκαιρη τάση

Όπως εξηγεί ο Fossel, «η κοινωνική ανάγκη για περισσότερα δεδομένα σχετικά με την υδατική και κλιματική καταπόνηση αυξάνεται συνεχώς και αυτό τροφοδοτεί μια σημαντική ανάγκη της αγοράς για γνώσεις που αντλούνται από το Διάστημα».

Πράγματι, χάρη στη ραγδαία τεχνολογική πρόοδο των τελευταίων χρόνων, ολοένα και περισσότεροι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στη διαστημική τεχνολογία. Φέτος, έχουν επενδυθεί μέχρι στιγμής 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε 85 συμφωνίες διαστημικής τεχνολογίας παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του PitchBook. Οι νέες τεχνολογίες έχουν κάνει το Διάστημα πιο προσιτό και η κρατική υποστήριξη -όπως συνέβη με την πρώτη διαστημική στρατηγική της ΕΕ για την ασφάλεια και την άμυνα, με στόχο «τη διασφάλιση μιας ισχυρότερης και ανθεκτικότερης ΕΕ» που ξεκίνησε νωρίτερα αυτό το έτος- αύξησαν τη δημοτικότητα της διαστημικής τεχνολογίας.

Μπορεί οι συνάψεις συμφωνιών να έχουν υποχωρήσει ελαφρώς από την κορύφωση που κατέγραψαν το 2021, ωστόσο οι επενδυτές προβλέπουν ότι ο κλάδος θα συνεχίσει να προσελκύει επενδυτικό ενδιαφέρον παρά την οικονομική ύφεση. «Από τότε που αρχίσαμε να εξετάζουμε τέτοιες επενδύσεις το 2017, η δυναμική και ο ενθουσιασμός έχουν αυξηθεί εκθετικά. Το 2023 δεν θα είναι διαφορετικό», δήλωσε ο Benedikt von Schoeler, γενικός συνεργάτης της εταιρείας επενδυτικών κεφαλαίων Vsquared Ventures. «Τα προϊόντα και οι λύσεις ωριμάζουν συνεχώς. Η εμπορευματοποίηση γίνεται πιο απτή».