Η ΕΕ σταματά τις ελεύθερες εισαγωγές ουκρανικού μελιού

21/08/2024
2' διάβασμα
i-ee-stamata-tis-eleftheres-eisagoges-oukranikou-meliou-329793

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τρίτη, 20 Αυγούστου, ότι ο όγκος των εισαγωγών ουκρανικού μελιού υπερέβη το όριο που καθορίζεται στον κανονισμό για τον καθορισμό των εμπορικών πλεονεκτημάτων για το Κίεβο, προκαλώντας την επαναφορά των δασμολογικών ποσοστώσεων.

Για να στηρίξει τον αγροδιατροφικό τομέα του Κιέβου εν μέσω της ρωσικής εισβολής, η ΕΕ θέσπισε αυτόνομα εμπορικά μέτρα (ΑΤΜ) το 2022 για την κατάργηση των δασμών στις ουκρανικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων.

Τα εμπορικά οφέλη, τα οποία παρατάθηκαν για ένα ακόμη έτος τον Ιούνιο, καθόρισαν μέγιστες ποσότητες εισαγωγών για επτά «ευαίσθητα» προϊόντα: αυγά, πουλερικά, ζάχαρη, βρώμη, αραβόσιτο, σιτηρά και μέλι.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το μέλι έγινε το τελευταίο προϊόν που έφτασε το καθορισμένο όριο, ενεργοποιώντας το φρένο έκτακτης ανάγκης.

Ο μέγιστος όγκος εισαγωγών για το προϊόν ήταν 44.417,56 τόνοι, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, που αντιστοιχεί στον μέσο όγκο από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 έως το 2023.

Από αύριο, το ουκρανικό μέλι που εισάγεται στο μπλοκ θα εμπίπτει στις δασμολογικές ποσοστώσεις της ζώνης ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Ουκρανίας (DCFTA) του 2016.

Όμως, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εισαγόμενο μέλι από την Ουκρανία υπερβαίνει ήδη τους όγκους που προβλέπονται στην DCFTA.

«Οι πρόσθετες εισαγωγές θα υπόκεινται σε δασμούς των πλέον ευνοούμενων χωρών (ΜΕΧ)», αναφέρεται στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε την Τρίτη.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ ανέφερε ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2025 έως τον Ιούνιο του 2025, θα ισχύσει νέα δασμολογική ποσόστωση που ορίζεται σε 18.507,32 τόνους για το μέλι.

Μέχρι σήμερα, τα πουλερικά και ο αραβόσιτος είναι τα μόνα «ευαίσθητα» προϊόντα που δεν έχουν υπερβεί τα αντίστοιχα όρια στο πλαίσιο των ΑΤΜ, αλλά δεν απέχουν πολύ από το να το κάνουν.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ, και τα δύο έχουν φθάσει σχεδόν στο 70% των μέγιστων ποσοτήτων που ορίζει ο κανονισμός.

 

Πηγή: Euractiv

ΓΡΑΦΕΙ: