Ουκρανία: Ψηφιακή εφαρμογή αποτιμά την οικολογική καταστροφή που προκαλείται λόγω του πολέμου

Το περιβάλλον της Ουκρανίας υπήρξε το «σιωπηλό θύμα» της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της χώρας, Ruslan Strilets, με τη ζημιά, τουλάχιστον μέχρι και το τέλος της φετινής άνοιξης, να έχει αποτιμηθεί σε πάνω από 56 δισ. ευρώ.
Μιλώντας στη Euractiv, ο Strilets κατέστησε σαφές ότι έχει μια προτεραιότητα στο μυαλό του: Να κάνει τη Ρωσία να πληρώσει για τη ρύπανση που προκάλεσε η εισβολή της στο έδαφος και στον αέρα της Ουκρανίας.
Με το βλέμμα στραμμένο στις μεταπολεμικές αποζημιώσεις ή τουλάχιστον στις μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ο υπουργός προέβλεψε ότι οι προσπάθειες αυτές θα οδηγήσουν στην «πρώτη περίπτωση στην ιστορία της ανθρωπότητας» που θα καταβληθούν περιβαλλοντικές αποζημιώσεις από ένα κράτος σε ένα άλλο.
«Περιπτώσεις οικοκτονίας»
Η Ουκρανία άρχισε να παρακολουθεί τις περιβαλλοντικές ζημιές από τον πόλεμο όταν ξεκίνησε η εισβολή το 2022. Έκτοτε, έχουν ήδη εντοπιστεί 5.000 περιστατικά, τα οποία θεωρεί περιβαλλοντικά εγκλήματα ή, κατά τα λεγόμενά του, «περιπτώσεις οικοκτονίας».
Οι πολίτες καλούνται να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή. Για να τους βοηθήσει να αναφέρουν δεδομένα, η Ουκρανία έχει αναπτύξει μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν για να αναφέρουν πυρκαγιές και διαρροές τοξικών ουσιών. Η εφαρμογή παρέχει, επίσης, στους Ουκρανούς τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με τη ρύπανση του αέρα, του εδάφους, του νερού και της ακτινοβολίας.
Όταν του ζητήθηκε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα οικοκτονίας, ο Strilets ανέφερε την καταστροφή του φράγματος Νόβα Καχόβκα τον Ιούνιο του 2023, που οδήγησε σε τεράστιες πλημμύρες. «Χάσαμε περισσότερα από 14 κυβικά χιλιόμετρα γλυκού νερού. Χιλιάδες τόνοι αποβλήτων, προερχόμενων από κατεδαφίσεις, ξεβράστηκαν στη Μαύρη Θάλασσα. Μια τεράστια έκταση του δάσους μας πλημμύρισε και καταλαβαίνουμε ότι το μισό από αυτό το δάσος θα πεθάνει», επεσήμανε ο Strilets.
Η Ουκρανία υπολογίζει το κόστος μόνο για το φράγμα σε 3,8 δισ. ευρώ.