Η επέλαση της κάμπιας στις πλαγιές του Μαυροβουνίου Αγιάς

Η επέλαση της κάμπιας στις πλαγιές του Μαυροβουνίου Αγιάς

Καταστροφική επιδρομή από κάμπιες καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες σε δασικές εκτάσεις του Δήμου Αγιάς.

Το πρόβλημα παρουσιάζεται ιδιαιτέρως έντονο στις πλαγιές του Κισσάβου αριστερά του δρόμου Αγιάς – Αγιοκάμπου από το ύψος περίπου της παλιάς χωματερής, ενώ δεξιά του δρόμου στις πλαγιές του Μαυροβουνίου υπάρχει καταστροφή σε μικρότερο όμως βαθμό. Η εικόνα που παρουσιάζουν οι εν λόγω εκτάσεις είναι εντυπωσιακή με την έννοια ότι από μακριά μοιάζει σαν να έχουν καεί από φωτιά.

Το ζήτημα ανέδειξε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας και γεωπόνος κ. Αθανάσιος Τριανταφύλλου κρούοντας ουσιαστικά τον κώδωνα του κινδύνου στη Δημοτική Αρχή και ζητώντας να ερευνηθεί το θέμα και να μεριμνήσει το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου γι’ αυτό.

Σήμερα αναμένεται κλιμάκιο γεωπόνων στην περιοχή, ώστε να διαπιστωθεί το πρόβλημα και το πόσο ανησυχητικό είναι, να συγκεκριμενοποιηθεί το είδος της κάμπιας που προσβάλλει τα φυτά, να προσδιοριστεί η έκταση που έχει προσβληθεί, να διαπιστωθεί επίσης αν κινδυνεύουν καλλιέργειες και να οριστεί ο τρόπος αντιμετώπισης αν χρειαστεί να γίνει.

Ολοκληρωτική καταστροφή έχουν κουμαριές, βελανιδιές και πουρνάρια, ενώ έχει παρατηρηθεί προσβολή μικρότερης έκτασης και σε καστανιές.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογα προβλήματα παρουσιάστηκαν στην πατρίδα μας αυτές τις ημέρες και σε δάση της Κοζάνης και της Αχαΐας.

Γ.Ρ.