Η ευλογιά επέστρεψε για τα καλά στην περιφέρεια

Σε απόγνωση οι παραγωγοί
04/07/2025
3' διάβασμα
i-evlogia-epestrepse-gia-ta-kala-stin-perifereia-357086

Καθημερινά, πλέον, ξεσπούν νέα κρούσματα εμφάνισης ευλογιάς στα αιγοπρόβατα των νομών Λάρισας και Μαγνησίας, οδηγώντας σε απόγνωση τόσο τους κτηνοτρόφους, τα ζώα των οποίων, αφού νόσησαν, θανατώθηκαν, όσο και τους παραγωγούς ζωοτροφών κυρίως μηδικής, οι οποίοι, λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται, δεν μπορούν να πουλήσουν τη σοδειά τους.

Το πρόβλημα δεν είναι η εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης, με τις ζώνες προστασίας (5 χλμ.) και επιτήρησης (20 χλμ.) που απαγορεύουν τις μετακινήσεις, αλλά βαθύτατα οικονομικό, αφού οι κτηνοτρόφοι ακόμη περιμένουν τις ενισχύσεις του υπουργείου για να αγοράσουν ζωοτροφές για τα σταβλισμένα –αναγκαστικά εδώ και μήνες– ζώα τους. Οι εξελίξεις με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και οι ανακατατάξεις στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ «πάγωσαν» κάθε κίνηση που αφορούσε την καταβολή ενίσχυσης.

Το διάστημα από 3 έως 26 Ιουνίου ξέσπασαν 25 νέα κρούσματα στη Μαγνησία και 35 στον Νομό Λάρισας, ενώ υπολογίζεται ότι θανατώθηκαν περίπου 800 ζώα σε κάθε νομό. Αντιθέτως, οι νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας είναι καθαροί και ελεύθεροι για μετακινήσεις.

Τα αιτήματα

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προτείνει τη λήψη άμεσων και στοχευμένων μέτρων οικονομικής ενίσχυσης για την αποτροπή κατάρρευσης του δικτύου παραγωγής και εμπορίας ζωοτροφών: Για παραγωγούς χορτονομών και σιτηρών (κριθάρι, καλαμπόκι κ.λπ.), εντός των ζωνών προστασίας, που δεν δύνανται να διαθέσουν τα προϊόντα τους, προτείνεται αποζημίωση ύψους 300 ευρώ/στρέμμα. Για τη μηδική, που αποδίδει πολλαπλές κοπές, η ενίσχυση κρίνεται ακόμη πιο επιτακτική, καθώς αναμένονται άλλες τέσσερις συγκομιδές έως το τέλος της περιόδου. Για το άχυρο που προέρχεται από τις ίδιες περιοχές, προτείνεται αποζημίωση 3 ευρώ/στρέμμα.

Χρηματοδοτική στήριξη επιχειρήσεων: Ιδιωτικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις που έχουν ήδη προμηθευτεί κριθάρι, να έχουν πρόσβαση σε δάνεια με μηδενικό επιτόκιο, με κρατική εγγύηση έως την πώληση των αποθεμάτων, χρονικό διάστημα που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει από έξι έως οκτώ μήνες. Η ενίσχυση αυτή προτείνεται να υλοποιηθεί μέσω έκδοσης χρηματοδοτικού εργαλείου από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), κατόπιν εντολής του υπουργείου Ανάπτυξης. Η ΕΑΤ διαθέτει ήδη μηχανισμούς δανεισμού με εγγύηση έως 80% και χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο.

Σύσκεψη με πρωτοβουλία της ΕΟΑΣΝΛ

Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε νέα μαζική σύσκεψη στον Πλατύκαμπο, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), στην οποία έγινε ενημέρωση για τις επαφές και τις εξελίξεις και αποφασίστηκε να ζητηθεί άμεσα συνάντηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον αρμόδιο υπουργό. Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους παραγωγούς που έχουν πληγεί από την ευλογιά «να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, ώστε ανάλογα με τις εξελίξεις να διεκδικήσουμε αποφασιστικά και ενωτικά την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας και την επιβίωσή μας».

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: