Η Φλώρινα γίνεται νέα ζώνη καλλιέργειας φράουλας

Σε ένα δυναμικό εγχείρημα, που συνδυάζει την επιστημονική έρευνα, την αγροτική βιωσιμότητα και την οικονομική αναγέννηση της περιοχής της Φλώρινας, προχώρησε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Δενδροκομίας, επαναφέροντας στο προσκήνιο την καλλιέργεια φράουλας, προκειμένου να αναδειχθεί σε μια ιδιαίτερα υποσχόμενη επιλογή, που θα συνδυάζει υψηλή προστιθέμενη αξία με σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές. Επικεφαλής του φιλόδοξου εγχειρήματος είναι ο επίκουρος καθηγητής Γεωπονίας του ΠΔΜ, Δρ Ευάγγελος Καραγιάννης, ο οποίος, αξιοποιώντας τις κλιματολογικές συνθήκες, όπως το ψυχρό μικροκλίμα της Φλώρινας (δροσερά καλοκαίρια, ψυχροί χειμώνες, υψόμετρο 650 μέτρων), αλλά και τα ιδιαίτερα αγρονομικά χαρακτηριστικά της περιοχής, έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία μίας νέας δυναμικής ζώνης παραγωγής φράουλας, προσαρμοσμένης στη θερινή περίοδο.
Για τον σκοπό αυτόν, και υπό την καθοδήγηση του Δρ. Καραγιάννη, έγινε εγκατάσταση σύγχρονου διχτυοκηπίου, ώστε, σε πρώτη φάση, να γίνει πειραματικά ελεγχόμενη αξιολόγηση γενότυπων φράουλας, προσαρμοσμένων στις ανάγκες της θερινής παραγωγής. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή είναι πιλοτικές, ανεπτυγμένες από την εταιρεία Berryplasma, και επιλέχθηκαν βάσει ανθεκτικότητας, προσαρμοστικότητας και ποιοτικών χαρακτηριστικών. Πρόκειται για γενετικό υλικό που δεν περιορίζεται αποκλειστικά σε παραδοσιακές ή τοπικές ποικιλίες, αλλά αξιολογείται συστηματικά, ώστε να εντοπιστούν εκείνες οι ποικιλίες που θα μπορέσουν μακροπρόθεσμα να σταθεροποιηθούν και να αποτελέσουν τη βάση για την επανεγκατάσταση της καλλιέργειας φράουλας στην περιοχή.
Το μικροκλίμα της Φλώρινας καθιστά την περιοχή ευνοϊκή για την παραγωγή φράουλας υψηλής ποιότητας, με μακροπρόθεσμα οφέλη. Την περίοδο που η υπόλοιπη χώρα αντιμετωπίζει περιορισμούς και η παραγωγή σχεδόν μηδενίζεται, αυτός ο χρονικός διαχωρισμός προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, διευκολύνοντας τη διείσδυση στις εγχώριες, αλλά και διεθνείς αγορές.
Η ερευνητική προσπάθεια δεν περιορίζεται στη δοκιμή ποικιλιών. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ενεργά μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες και προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας, με αντικείμενο την εκπόνηση πειραμάτων στο πλαίσιο πτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών ερευνητικών προγραμμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται όχι μόνο η επιστημονική τεκμηρίωση των αποτελεσμάτων, αλλά και η εκπαίδευση νέου επιστημονικού δυναμικού σε σύγχρονες τεχνικές καλλιέργειας.
Πρότυπο αγροδιατροφικής αριστείας
«Η δημιουργία αυτής της νέας παραγωγικής ζώνης μπορεί να μετατρέψει τη Φλώρινα σε πρότυπο αγροδιατροφικής αριστείας, ενισχύοντας την τοπική οικονομία, προσφέροντας ευκαιρίες στους νέους αγρότες και επιστήμονες και προβάλλοντας την περιοχή σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής του ΠΔΜ.
Όσον αφορά την προοπτική της καλλιέργειας τα επόμενα χρόνια, ο Δρ Καραγιάννης σημειώνει: «Υπάρχει ήδη αυξανόμενο ενδιαφέρον από τοπικούς παραγωγούς και επιχειρήσεις, γεγονός που μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους. Το να δημιουργηθεί μία νέα ζώνη καλλιέργειας φράουλας, που να προέρχεται από πανεπιστημιακή πρωτοβουλία, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα σύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή. Παράλληλα, η ύπαρξη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού θα δώσει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να υποστηριχθούν τεχνικά και να εφαρμόσουν καινοτόμες καλλιεργητικές πρακτικές, κάτι που θα μεταφραστεί σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας».
Η εγκαθίδρυση της νέας καλλιεργητικής ζώνης αναμένεται να προσφέρει πολλαπλά οφέλη με ορατό αντίκτυπο, όπως αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων, ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης και δημιουργία νέων επαγγελματικών οδών, ανάσχεση της αστικοποίησης, διατηρώντας το ανθρώπινο δυναμικό στην επαρχία, και ανάδειξη της Φλώρινας ως προτύπου βιώσιμης γεωργίας και αγροδιατροφικής ταυτότητας.
«Καθοριστική θεωρείται και η συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς και επιχειρήσεις, καθώς μπορεί να προωθήσει, μέσω της γεωργίας ακριβείας, της χρήσης τεχνολογιών αιχμής και της ορθολογικής διαχείρισης των φυσικών πόρων –με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος– τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη και την καινοτομία σε τοπικό επίπεδο, διευκολύνοντας την ανάπτυξη νέων προϊόντων και την πρόσβαση σε διαφοροποιημένες αγορές», καταλήγει ο Δρ Καραγιάννης.