Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας: «Η καινοτομία είναι κλειδί για να προετοιμάσουμε το μέλλον του αγροτικού τομέα»

«Η καινοτομία είναι το κλειδί για την εύρεση λύσεων για ένα αγροτικό μέλλον στο οποίο οι αγρότες μπορούν να συμβαδίσουν με τις απαιτήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και τις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ». Αυτή ήταν η ομόφωνη απόφαση των υπουργών Γεωργίας των κρατών-μελών, όπως διατυπώθηκε στο Άτυπο Συμβούλιο στο Βουκουρέστι, που πραγματοποιήθηκε στις 3-4 Ιουνίου υπό την προεδρία της Ρουμανίας στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης. Η καινοτομία, η έρευνα και η βιο-οικονομία ήταν οι τομείς εστίασης, καθώς, όπως αναφέρθηκε, «βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας ΚΑΠ και αποτελούν καταλυτικούς παράγοντες για τον αγροτικό τομέα του μέλλοντος».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Ρουμάνος υπουργός Γεωργίας, Petre Daea, τόνισε ότι «στη διάρκεια του Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε ένα ντιμπέιτ σχετικά με τα θέματα της καινοτομίας, της έρευνας και της βιο-οικονομίας στον αγροτικό τομέα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να προωθήσει την έρευνα και την καινοτομία, αυξάνει τα κονδύλια σε 10 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027

Τα ζητήματα αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας ΚΑΠ και είναι τα κλειδιά που μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες να προσαρμοστούν πιο εύκολα στις νέες απαιτήσεις. Χρειάζονται, όμως, τα κατάλληλα όργανα για τη μεταφορά της γνώσης στους αγρότες, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα της έρευνας».

Ο ίδιος τόνισε ότι έχουν γίνει ήδη σημαντικά βήματα στην έρευνα στον αγροτικό τομέα μέσω του Ορίζοντα 2020, και πως η κατεύθυνση αυτή θα συνεχιστεί υπό νέα προσέγγιση.

Κεντρικός ο ρόλος των αγροτών στην καινοτομία

Σε ένα αγροτικό μέλλον στο οποίο η καινοτομία είναι αναπόσπαστο κομμάτι, αναφέρθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν. Ο επίτροπος διευκρίνισε ότι «στο επίκεντρο της ΚΑΠ βάζουμε την καινοτομία, καθώς είναι κλειδί για να προετοιμάσουμε τον αγροτικό τομέα για το μέλλον και σε αυτό το μέλλον κεντρικό ρόλο έχουν οι αγρότες». Ο ίδιος επίσης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να προωθήσει την έρευνα και την καινοτομία, αυξάνει τα κονδύλια σε 10 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027.

Τόνισε την επιθυμία του η ΚΑΠ να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της βιο-οικονομίας και εξήγησε ότι «οι αγρότες πρέπει να βρίσκονται στην καρδιά της βιο-οικονομίας, ώστε να παίξουν ρόλο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Τέλος, προέβλεψε ότι ο τομέας της βιο-οικονομίας μπορεί να δημιουργήσει 1 εκατομμύριο δουλειές μέχρι το 2030.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Νέων Αγροτών (CEJA), Jannes Maes, ο οποίος παρευρέθηκε στο άτυπο συμβούλιο, σχολίασε ότι «υπάρχει ανάγκη για επιτυχημένη έρευνα σε στρατηγικές βιο-οικονομίας, οι οποίες θα χρηματοδοτούνται επαρκώς και θα είναι σχετικές με τις ανάγκες των αγροτών και κυρίως των μικρότερων σε ηλικία αγροτών».

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα και καινοτομία

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αυξήσει τα κονδύλια για την έρευνα και την καινοτομία επιβράβευσε κατά την ομιλία του ο ευρωβουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πάολο Ντε Κάστρο. Κατά τις δηλώσεις του, τόνισε ότι «ο αγροτικός τομέας χρειάζεται περισσότερη έρευνα και καινοτομία, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουν οι αγρότες τις μελλοντικές προκλήσεις».