Η κλιματική αλλαγή ζημιώνει την αμερικανική οικονομία και οξύνει την ανισότητα

Βάλλεται ο Νότος, μεγαλώνουν οι γεωργικές δαπάνες

Σ. Φάμελλος:

Η ανεξέλεγκτη πορεία της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να κάνει τις ΗΠΑ φτωχότερες και να ανοίξει την ψαλίδα της ανισότητας ανάμεσα στις πολιτείες της, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο αμερικανικό περιοδικό Science. Οι οικονομικά ασθενέστερες περιοχές ενδέχεται να υποστούν ζημία που θα ανέλθει έως και στο 20% του εισοδήματός τους, σε περίπτωση που η αύξηση της θερμοκρασίας συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς.

Ο αμερικανικός Νότος και οι Μεσοδυτικές πολιτείες που βρίσκονται νοτιότερα στον χάρτη, είναι σε γενικές γραμμές φτωχότερες και με θερμότερο κλίμα από τον μέσο όρο των ΗΠΑ. Από ό,τι φαίνεται, αυτές είναι που θα δοκιμαστούν με τη μεγαλύτερη ένταση από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Οι δαπάνες για την υγεία, τη γεωργία και την ενέργεια αναμένεται να αυξηθούν, ενόσω οι οικονομικές ευκαιρίες θα μετατοπίζονται προς τα βόρεια και τα δυτικά. Πιο συγκεκριμένα, οι ψυχρότερες και πλουσιότερες περιοχές κατά μήκος των βόρειων συνόρων, αλλά και στα Βραχώδη Όρη, είναι εκείνες που υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν περισσότερο από αυτήν τη συγκυρία.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν η τρέχουσα πορεία συνεχιστεί, μπορεί να οδηγηθούμε στη μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου από τους φτωχούς στους πλούσιους στην ιστορία της χώρας. Σίγουρα είναι μια τάση που… θυμίζει Ευρώπη, καθώς, όπως έχει παρατηρηθεί, οι μεσογειακές χώρες αναμένεται να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα από την κλιματική αλλαγή από ό,τι ο ψυχρότερος και οικονομικά ισχυρός Βορράς.

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των G20 στο Αμβούργο, οι ΗΠΑ φάνηκαν να επιστρατεύουν μια ατζέντα επαναδιαπραγμάτευσης της Συμφωνίας του Παρισιού, παρά να επιθυμούν απαραίτητα την οριστική και αμετάκλητη αποχώρησή τους από αυτή. Ωστόσο, οι G20 επεσήμαναν την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, με τους ηγέτες των άλλων μελών της να συντάσσονται στο ότι η συμφωνία για τον περιορισμό των παγκόσμιων αυξήσεων της θερμοκρασίας είναι μη διαπραγματεύσιμη.

Πάντως, το ανακοινωθέν των G20 φαίνεται να αναγνωρίζει στις ΗΠΑ την προσπάθεια να βοηθήσουν τις άλλες χώρες ώστε «να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα πιο καθαρά και πιο βιώσιμα». Αποτυπώνεται έτσι μια στρατηγική από πλευράς προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να ενισχυθούν οι εξαγωγές της χώρας του σε φυσικό αέριο. Άλλωστε, εφόσον ο τελευταίος αποσκοπεί στο να κάνει τις ΗΠΑ τη μεγαλύτερη παραγωγό ενέργειας στον κόσμο, το φυσικό αέριο είναι ένας βασικός άξονας αυτής της ενεργειακής πολιτικής. Πρόκειται, όμως, για μια πολιτική που είναι θεμελιωδώς άδικη, τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά.