Η νέα τάση στα πουλερικά θέλει έτοιμα προϊόντα κρέατος

Τα ψημένα ή τα προψημένα προϊόντα κοτόπουλου κερδίζουν συνεχώς έδαφος, υποβοηθούμενα και από τη διείσδυση του air fryer στα νοικοκυριά
19/12/2024
7' διάβασμα
i-nea-tasi-sta-poulerika-thelei-etoima-proionta-kreatos-341888

Η ευκολία και η ταχύτητα έχουν μπει ως προτεραιότητες στη ζωή του Έλληνα καταναλωτή εδώ και αρκετά χρόνια. Τα social media και τα viral video μαγειρικής ήρθαν στην καραντίνα, ενώ η εμφάνιση των συσκευών air fryer στα τέλη του 2023 έχει σαρώσει στην ελληνική αγορά, καθώς συνδυάζει όλα τα παραπάνω στοιχεία, ευκολία, ταχύτητα και social media trend. Και ποιο κρέας ταιριάζει απόλυτα με το air fryer, κατά γενική ομολογία; Το κοτόπουλο.

Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο είδος κρέατος δεν χρειαζόταν τις παραπάνω «τάσεις» για να κερδίσει έδαφος έναντι των άλλων κρεάτων στη λιανική αγορά. Την τελευταία δεκαετία που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, δηλαδή από το 2012 έως το 2022, η κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος πουλερικών έχει αυξηθεί από 16 σε 24 ευρώ/κιλό στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, την τελευταία πενταετία η κατανάλωση κοτόπουλου έχει αυξηθεί στην Ελλάδα περίπου 9%-10%. Η ετήσια αύξηση κυμαίνεται σε περίπου 2%, επίδοση που αποδίδεται τόσο στη χαμηλή τιμή/κιλό συγκριτικά με άλλα προϊόντα κρέατος όσο και στα θρεπτικά στοιχεία του προϊόντος.

Οι παγκόσμιες αγορές πουλερικών σημειώνουν καλές επιδόσεις λόγω του χαμηλότερου κόστους παραγωγής και της σταθερής ανάκαμψης της ζήτησης

Παγκοσμίως, υπάρχει μια ανάπτυξη στην πώληση του κοτόπουλου, επιβεβαίωσε η Χάιντυ Κατσάρα, Strategic Sourcing Manager της Αμβροσιάδης ΑΕ, γεγονός που, σύμφωνα με την ίδια, «οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Είναι και θέμα οικονομικό, είναι και θέμα έλλειψης άλλων κατηγοριών κρέατος. Επίσης, είναι ελαφρύ και πιο υγιεινό κρέας, ενώ προτιμάται για δίαιτες και αθλούμενους. Επιπλέον, τώρα τον χειμώνα η κοτόσουπα είναι το ιδανικό φαγητό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού».

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση (Σεπτέμβριος του 2024) της RaboResearch για τις ζωικές πρωτεΐνες, οι προοπτικές για τις παγκόσμιες αγορές πουλερικών είναι ανοδικές, λόγω της επιτάχυνσης της αύξησης της κατανάλωσης σε πολλές αγορές. Μετά από αρκετά χρόνια αργής ανάπτυξης, η παγκόσμια κατανάλωση πουλερικών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,5%-3% το 2024, σηματοδοτώντας την επιστροφή σε ιστορικά υψηλά.

Οι παγκόσμιες αγορές πουλερικών σημειώνουν καλές επιδόσεις λόγω του χαμηλότερου κόστους παραγωγής και της σταθερής ανάκαμψης της ζήτησης. Ο Nan-Dirk Mulder, ανώτερος αναλυτής ζωικών πρωτεϊνών της RaboResearch, ανέφερε ότι «η ισχυρή θέση των πουλερικών σε σχέση με άλλες πρωτεΐνες στις περισσότερες αγορές, σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση στο λιανικό εμπόριο, την ανάκαμψη της ζήτησης στην εστίαση και τις αυξανόμενες στρατηγικές βιωσιμότητας που υποστηρίζουν τη ζήτηση κοτόπουλου, συμβάλλουν στην ταχεία ανάπτυξη».

Τα νέα προϊόντα

Ρωτήσαμε την κα Κατσάρα ποια καινοτόμα προϊόντα προτιμούν οι καταναλωτές πουλερικών και γιατί. Όπως η ίδια απάντησε, «μεγάλη ζήτηση έχουν τα chicken nuggets premium με 100% κοτόπουλο φιλέτο και τα chicken sticks, που είναι λωρίδες φιλέτο κοτόπουλο, παναρισμένες. Γενικότερα, η τάση είναι η στροφή προς το έτοιμο προτηγανισμένο φαγητό ή αυτό που χρειάζεται απλό ζέσταμα, όπως είναι τα κεφτεδάκια και άλλα finger foods από κοτόπουλο. Όλος ο κόσμος, αυτήν τη στιγμή, θέλει να μαγειρέψει γρήγορα και εύκολα με air fryer».

Καινοτόμα προϊόντα κοτόπουλου, όπως τα «έτοιμα ψημένα» (κροκέτες, κοτομπουκιές, μπιφτέκια, πανέ, φιλετάκια ψημένα κ.λπ.) αποδίδουν και μπορούν να προωθηθούν εύκολα στην εγχώρια και στις ξένες αγορές, όπου η ζήτηση αυξάνεται.

Η Χάιντυ Κατσάρα, Strategic Sourcing Manager της Αμβροσιάδης ΑΕ, και ο Μάκης Αμβροσιάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Τα παραδοσιακά

Βέβαια, τώρα ενόψει των Χριστουγέννων, στη Βόρεια Ελλάδα κυρίως, μεγάλη ζήτηση θα έχουν τα νωπά κοκόρια, όπως μάς είπε η κα Κατσάρα, τονίζοντας ότι η παράδοση δεν έχει ξεχαστεί για χάρη της ευκολίας. «Έχει μεγάλη σημασία να φτάνει φρέσκο κοτόπουλο ημέρας στο τραπέζι του καταναλωτή, κάτι που το καταφέρνουμε σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με το εκτεταμένο δίκτυο διανομής που έχουμε και την εκτροφή πουλερικών κατά 70% σε δικά μας πτηνοτροφεία, με δικές μας ζωοτροφές, στους πρόποδες του Ολύμπου», συμπλήρωσε.

Περαιτέρω αύξηση της παραγωγής και της κατανάλωσης πουλερικών βλέπει η ΕΕ

Στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη, αναφέρονται τα εξής: «Το 2024, η παραγωγή πουλερικών στην ΕΕ συνέχισε να αυξάνεται στο πλαίσιο της περιορισμένης ανάπτυξης του προηγούμενου έτους, της σταθερής ζήτησης, καθώς και του ευνοϊκού κόστους ζωοτροφών και των τιμών παραγωγής.

Χάρη στην αλλαγή των καταναλωτικών προτύπων, η κατανάλωση πουλερικών στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,5% ετησίως μεταξύ του μέσου όρου 2022-2024 και του 2035. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της ετήσιας κατά κεφαλήν κατανάλωσης από 24,2 σε 25,8 κιλά. Η άνοδος αυτή, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες εξαγωγικές ευκαιρίες, αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή πουλερικών της ΕΕ κατά 770.000 τόνους από τώρα έως το 2035 (+0,5% ετησίως μεταξύ του μέσου όρου 2022-2024 και του 2035).

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, η εμφάνιση της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) αναμένεται να επεκταθεί σε ολόκληρο το έτος αντί να είναι εποχικό γεγονός και θα αποτελέσει πρόκληση για τον τομέα των πουλερικών και ειδικότερα για τα συστήματα παραγωγής ελευθέρας βοσκής.

Μετά από κάποια μείωση τα τελευταία χρόνια, οι εξαγωγές πουλερικών της ΕΕ αναμένεται να ανακάμψουν τα επόμενα χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές προβλέπεται να αυξηθούν κατά 0,8% ετησίως μεταξύ του μέσου όρου της τελευταίας τριετίας και του 2035, φθάνοντας σε επίπεδο άνω των 2 εκατ. τόνων. Οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να παραμείνουν ισχυρές και θα υπάρξει αυξανόμενη ζήτηση από την υποσαχάρια Αφρική και ορισμένες ασιατικές χώρες.

Από πλευράς εισαγωγών, η ΕΕ θα έχει ανάγκη περισσότερα πουλερικά για τον εφοδιασμό υπηρεσιών εστίασης και τη μεταποίηση τροφίμων. Επιπλέον, η συμφωνία αφορολόγητης ποσόστωσης με την Ουκρανία (που ισχύει έως τον Ιούνιο του 2025) έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εισαγωγών. Συνολικά, μέχρι το 2035, οι εισαγωγές αναμένεται να έχουν αυξηθεί κατά 0,9% ετησίως σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας, σε επίπεδο 904.000 τόνων.

Οι τιμές των πουλερικών στην ΕΕ αναμένεται να μειωθούν ελαφρώς, όταν σταθεροποιηθεί το τρέχον πληθωριστικό πλαίσιο. Ωστόσο, προβλέπεται ότι θα αυξηθούν σταδιακά σε περίπου 2.730 ευρώ/τόνο έως το 2035, κυρίως λόγω της διατηρούμενης ζήτησης στην ΕΕ και των εξελίξεων των τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο».

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: