Η ομάδα Nepton των Λυκείων ΑΓΣ στον τελικό του πανελλαδικού διαγωνισμού μαθητικών εικονικών επιχειρήσεων

Θέση στο μαθητικό-επιχειρηματικό γεγονός της χρονιάς, τον 20ο πανελλαδικό διαγωνισμό του παγκόσμιου προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση – JA Company Program» του Junior Achievement Greece, εξασφάλισε η ομάδα Nepton των Λυκείων της ΑΓΣ. Θα διεξαχθεί την Τετάρτη 7 Μαΐου 2025, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και η καλύτερη εικονική επιχείρηση του 2025 θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό τελικό JA Europe GEN–E 2025 που φέτος θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα, 1 – 3 Ιουλίου.
Το όνομα Nepton προέρχεται από την σύνδεση των λέξεων Neptunus (Ποσειδών) και Triton (θεότητα της θάλασσας στην ελληνική μυθολογία). Τα μέλη εικονικής επιχείρησης αξιοποίησαν την τεχνολογία και τους 3d εκτυπωτές, σχεδιάζοντας και δημιουργώντας κοράλλι από υλικό υψηλής ανακύκλωσης PLA (Polylactic Acid). Το όραμα της ομάδας είναι η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού ώστε να δραστηριοποιηθεί και να συνεισφέρει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ενώ στόχος η προώθησή του σε όσο το δυνατόν περισσότερες εκπαιδευτικές μονάδες, και σε ιδιώτες που επιθυμούν να ενισχύσουν την μάθηση στο σπίτι. Το εκπαιδευτικού χαρακτήρα προϊόν της «Nepton» περιλαμβάνει: ενυδρείο, καινοτόμα 3d κοράλλια και ηχογραφημένο αναλυτικό κείμενο παρουσίασης του προβλήματος της καταστροφής των κοραλλιογενών υφάλων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, καθώς και προτεινόμενων λύσεων. Να σημειωθεί ότι το PLA είναι βιοδιασπώμενο πλαστικό, που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, όπως άμυλο αραβόσιτου η ζάχαρη από τεύτλα η ζαχαροκάλαμο. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή υλικά για 3d εκτύπωση λόγω της ευκολίας χρήσης του και της χαμηλής θερμοκρασίας τήξης του, ενώ θεωρείται φιλικό προς το περιβάλλον σε σχέση με άλλες πλαστικές ουσίες.
Να σημειωθεί ότι στην εμπορική μαθητική έκθεση της Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετείχαν 44 εικονικές επιχειρήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα και πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Mediterranean Cosmos, τιμήθηκε με το βραβείο της οικολογικής πρωτοπορίας (eco pioneer). «Οι μαθητές αποκομίζουν πλήθος οφελών, από την ενασχόλησή τους με τον εξωσχολικό όμιλο. Μαθαίνουν πώς λειτουργεί μία κανονική επιχείρηση και διαπιστώνουν αν θα ήθελαν να ασχοληθούν με τον κόσμο των επιχειρήσεων στο μέλλον. Ακόμη, αξιοποιούν τη δημιουργικότητα και την ευρηματικότητά τους και εκτιμούν την αξία της συνεργασίας για τον κοινό σκοπό της επιτυχίας της επιχείρησης. Ενισχύεται η συνέπειά τους, διότι καλούνται να φέρουν σε πέρας τις αρμοδιότητές τους σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση και άνεση στην έκφραση των ιδεών τους, αφού καλούνται να τις μοιραστούν με την ομάδα. Τέλος, αισθάνονται παραγωγικοί και σημαντικοί, γιατί ωφελούν την επιχείρηση με τις υπηρεσίες τους», είπε η υπεύθυνη και συντονίστρια του ομίλου Επιχειρηματικότητας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και μαθηματικός με ειδίκευση στη διοίκηση επιχειρήσεων, Γιώτα Χατζοπούλου. Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία 14 χρόνια ο όμιλος επιχειρηματικότητας βραβεύθηκε και διακρίθηκε για πολλά από τα καινοτόμα προϊόντα που παρουσίασε σε διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας.