Η Σαμοθράκη ως γαστρονομικός προορισμός, με τίμια τοπικά προϊόντα

Μεγάλη επιτυχία και ευχάριστες εκπλήξεις επεφύλασσε στους συμμετέχοντες το διήμερo θεματικό εργαστήριο για την ανάδειξη της Σαμοθράκης ως τουριστικού και γαστρονομικού προορισμού, που πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Απριλίου στο νησί, με τίτλο «Βιωματικές περιηγητικές εμπειρίες στον γαστρονομικό τουρισμό της Σαμοθράκης».
Το επόμενο σεμινάριο, με θέμα «Βιωματικές περιηγητικές εμπειρίες στον γαστρονομικό τουρισμό του Κεντρικού και Νοτίου Έβρου», πραγματοποιήθηκε στο Σουφλί στις 5 και 6 Μαΐου, με τη συμμετοχή παραγωγών τοπικών προϊόντων, επιχειρηματιών και εργαζομένων στον κλάδο του γαστρονομικού τουρισμού. Τα εργαστήρια διοργανώνει η Δημοσυνεταιριστική Έβρος ΑΕ και το πρώτο έγινε με τη στήριξη του Δήμου Σαμοθράκης.
Τα εργαστήρια αφορούν σε δράση του διακρατικού και διατοπικού σχεδίου συνεργασίας «LOCAL TOUR», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Υπομέτρου 19.3 CLLD/LEADER, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Είναι μια διακρατική συνεργασία μεταξύ 20 Ομάδων Τοπικής Δράσης από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Στόχοι
Πρωταρχικός στόχος ήταν η εκπαίδευση τοπικών παραγωγών, μεταποιητών και επιχειρηματιών του τουρισμού, όπως σημειώνει ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Βαγγέλης Καζάκης. «Αντικείμενο είναι η διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα των περιοχών παρέμβασης με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, παράλληλα με την προώθηση δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής. Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη του τίμιου προϊόντος, με το οποίο θα συνδέεται κάθε περιοχή ως γαστρονομικός προορισμός», συμπληρώνει. Στους στόχους συμπεριλαμβάνονται η δημιουργία ισχυρής τοπικής γαστρονομικής ταυτότητας και η διασύνδεση με τα τοπικά γεωργικά, κτηνοτροφικά και αλιευτικά προϊόντα, ταυτόχρονα με τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών, υπό τη διάσταση της ζήτησης της αγοράς, μαζί με την ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού. Ο κ. Καζάκης προσθέτει την αξιοποίηση και την ανταλλαγή των εμπειριών, αλλά και τη δικτύωση των τοπικών και περιφερειακών φορέων για την προώθηση των προϊόντων.
Στρώσανε τραπέζι
«Είχαμε πολύ σπουδαίες παρουσιάσεις από καθηγητές πανεπιστημίου και διακεκριμένους ομιλητές από τον τομέα του τουρισμού και της γαστρονομίας. Σε τοπικό εστιατόριο έγινε workshop με χρήση τοπικών πρώτων υλών, που γνώρισαν οι συμμετέχοντες και παρασκευάστηκαν εκλεκτά εδέσματα», σημειώνει επίσης ο κ. Καζάκης.
Να σημειωθεί ότι στη δράση συμμετείχε και ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών «Η ΝΙΚΗ», ενώ στο μενού της Δευτέρας περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η σαλάτα Σαμοθράκης, κεφτέδες από κατσίκι Σαμοθράκης μαγειρεμένοι σε σάλτσα και τοπικό φλωμάρι και καζάν ντιπί από πρόβειο φρέσκο γάλα και ροδόνερο Σαμοθράκης.
Την Τρίτη έγιναν βιωματικά εργαστήρια σε τοπικό ζαχαροπλαστείο, με θέμα τη διατήρηση της ντόπιας ζαχαροπλαστικής από τοπικά προϊόντα. Επίσης, η Μικροζυθοποιία Σαμοθράκης παρουσίασε τη φρέσκια μπύρα που παρασκευάζει. Το δεύτερο μέρος είχε θέμα master class μαγειρικής και story telling τοπικής γαστρονομίας. Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα παρουσίασε βιωματικό παιχνίδι για οινοτουρίστες.
Τέλος, ο κ. Καζάκης διαπιστώνει με ικανοποίηση το μεγάλο ενδιαφέρον των νέων να υπηρετήσουν την ανάδειξη του νησιού σε γαστρονομικό προορισμό, με τη χρήση «τίμιων προϊόντων», δηλαδή «προϊόντων που ανταποκρίνονται απόλυτα σ’ αυτό που πληρώνει ο καταναλωτής και παράγονται τοπικά, από ντόπιες πρώτες ύλες».