Αυτό το άρθρο είναι 6 μηνών

Η Starbucks σχεδιάζει καφέ ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή

Η εταιρεία αγοράζει «καινοτόμα» αγροκτήματα που επενδύουν στην ευφυή γεωργία
08/10/2024
2' διάβασμα
i-starbucks-schediazei-kafe-anthektiko-stin-klimatiki-allagi-334354

Η Starbucks, η οποία προμηθεύεται το 3% του παγκόσμιου καφέ, αυξάνει τις επενδύσεις της στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς οι ειδικοί αναμένουν ότι οι θερμότερες θερμοκρασίες και η αλλαγή του κλίματος θα μεταμορφώσουν δραματικά την παραγωγή και θα συρρικνώσουν στο μισό την έκταση της γης που είναι κατάλληλη για καλλιέργεια μέχρι το 2050.

Άλλωστε, η εταιρεία προμηθεύεται και καβουρδίζει μόνο κόκκους Arabica, οι οποίοι είναι ευαίσθητοι στις υψηλές θερμοκρασίες, αφού ακόμα και μισός βαθμός διαφοράς τη λάθος στιγμή μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην απόδοση, τη γεύση και το άρωμα του καφέ.

Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει καταστρέψει την παραγωγή σε πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο, τη στιγμή μάλιστα που η παγκόσμια ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται – η ημερήσια κατανάλωση καφέ στις ΗΠΑ έφτασε το 2024 σε υψηλό 20ετίας, ενώ η ζήτηση συνεχίζει να ενισχύεται σε χώρες όπως η Κίνα.

Η καινοτομία στην πρώτη γραμμή

Στο καινοτόμο αγρόκτημά της, Hacienda Alsacia στην Κόστα Ρίκα, η Starbucks ανέπτυξε μια ποικιλία ανθεκτική στη σκουριά του καφέ, η οποία προκαλεί σημαντικά χαμηλές αποδόσεις και παραμένει ένα πιεστικό ζήτημα στη Λατινική Αμερική. 

Παράλληλα, στα «νέα» αγροκτήματα της Starbucks στην Ασία, την Κόστα Ρίκα, τη Γουατεμάλα και αλλού, η καλλιέργεια καφέ γίνεται με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και υβριδικές ποικιλίες, γεγονός που θα φέρει την εταιρεία στην αιχμή της έρευνας και της καινοτομίας σε όλες σχεδόν τις περιοχές καλλιέργειας της «ζώνης καφέ».

Πέρα από την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, η Starbucks ερευνά επίσης λύσεις για τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Η αλυσίδα έχει ως στόχο την επίτευξη «ουδέτερου σε άνθρακα καφέ» έως το 2030.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: