Στα αρχεία του ΥΠΑΑΤ ο τελευταίος λόγος για το αφορολόγητο των αγροτών

Μπορεί να πλησιάζουμε στο τέλος Σεπτεμβρίου, ωστόσο ο Γολγοθάς των φορολογικών δηλώσεων δεν έχει ακόμα τελειώσει για ένα μεγάλο μέρος των επαγγελματιών της πρωτογενούς παραγωγής.

Ο λόγος για τους αγρότες εκείνους που είχαν την «ατυχία» να μη βρουν τον κωδικό 037-038 προσυμπληρωμένο στο φετινό E1, ακόμα και μετά τη νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων που είχε χορηγήσει μέσα στο καλοκαίρι το υπουργείο Οικονομικών (σ.σ. έληξε στις 21 Ιουλίου). Το αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύουν να χάσουν την έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ που, σύμφωνα με τον νόμο, δικαιούνται οι κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Πολλοί από τους παραγωγούς της κατηγορίας αυτής αποφάσισαν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους με επιφύλαξη και, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, έσπευσαν στα ΚΕΠΠΥΕΛ, προκειμένου να εξασφαλίσουν την απαραίτητη έντυπη βεβαίωση. Το χαρτί αυτό είχαν, εν συνεχεία, την υποχρέωση να το προσκομίσουν στην αρμόδια ΔΟΥ το πολύ μέσα σε 90 μέρες από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης. Σε αντίθετη περίπτωση, οι φορολογικές αρχές «απειλούσαν» να προχωρήσουν σε εκκαθάριση, μη λαμβάνοντας υπόψη την επιφύλαξη.

Νεότερη εγκύκλιος, ωστόσο, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΔΕΑΦ 1135549 ΕΞ 2017) αλλάζει για άλλη μια φορά τα δεδομένα, καθώς διευκρινίζει ότι, ακόμα και για τις δηλώσεις με επιφύλαξη, η εκκαθάριση θα πραγματοποιείται σε κάθε περίπτωση βάσει των τελευταίων ηλεκτρονικών αρχείων που –εξακολουθεί να– στέλνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη ΔΗΛΕΔ. Κι αυτό ανεξάρτητα από το αν ο φορολογούμενος προσκομίζει ή όχι έγγραφη βεβαίωση κατ’ επάγγελμα αγρότη από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο: «Με την ως άνω διαδικασία της αποστολής των ηλεκτρονικών αρχείων και της αντίστοιχης προσυμπλήρωσης – ενημέρωσης των κωδ.037-038, η εκκαθάριση των ως άνω δηλώσεων, καθώς και των δηλώσεων με επιφύλαξη, θα γίνει ορθά. Κατόπιν τούτου, είτε ο φορολογούμενος προσκομίσει έγγραφη βεβαίωση κατ’ επάγγελμα αγρότη από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) είτε όχι, η εκκαθάριση της δήλωσης πάντα θα γίνεται με βάση τα δεδομένα του τελευταίου ηλεκτρονικού αρχείου που έχει αποσταλεί. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι κωδ.037-038 θα είναι προσυμπληρωμένοι, εξασφαλίζοντας το ποιοι είναι οι δικαιούχοι που πρέπει να τύχουν της προβλεπόμενης έκπτωσης φόρου».

Μέχρι 31/10 τροποποιητικές

Mε λίγα λόγια, τα ηλεκτρονικά αρχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι αυτά που «έχουν τον τελευταίο λόγο» για την κατοχύρωση ή μη του αφορολόγητου, μοιάζει να λέει η ΑΑΔΕ, και όχι η φορολογική διοίκηση.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι όσοι επαγγελματίες αγρότες υπέβαλαν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους (άνευ επιφύλαξης), χωρίς ο κωδικός 037-038 να είναι προσυμπληρωμένος, έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2017 για να ασκήσουν το δικαίωμα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης δίχως να επιβαρύνονται με κάποιο πρόστιμο.