Η Βρετανία ποντάρει σε εναλλακτικές πρωτεΐνες με νέο ερευνητικό κέντρο για έντομα
Τα μπιφτέκια με βάση τα έντομα και οι μπριζόλες που καλλιεργούνται στο εργαστήριο θα μπορούσαν σύντομα να αποτελέσουν βασικό συστατικό της βρετανικής διατροφής, χάρη σε ένα νέο κυβερνητικό ερευνητικό κέντρο.
Με την υποστήριξη κρατικής χρηματοδότησης ύψους 18 εκ. ευρώ, το νέο Εθνικό Κέντρο Καινοτομίας για τις Εναλλακτικές Πρωτεΐνες (NAPIC) θα εργαστεί για να βάλει εναλλακτικές επιλογές στα ράφια των σούπερ μάρκετ και να τις κάνει πιο ελκυστικές στο κοινό.
Η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για το ένα πέμπτο περίπου των εκπομπών θερμοκηπίου του πλανήτη. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ εκτιμά ότι η κατανάλωση κρέατος θα μπορούσε να διπλασιαστεί μέχρι το 2050.
Σε αυτό το πλαίσιο, η απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα στη διατροφή μας αποτελεί βασική λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αποφασισμένο να καινοτομήσει.
Καλύπτοντας ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού εναλλακτικών πρωτεϊνών, η NAPIC στοχεύει να προωθήσει την καινοτομία: από τις φυτικές πρωτεΐνες και τα κρέατα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο μέχρι τα πλούσια σε πρωτεΐνες φύκια.
Ευρωπαϊκές χώρες και εναλλακτικές πρωτεΐνες;
Ο κλάδος των εναλλακτικών πρωτεϊνών τυγχάνει ανάμεικτης υποδοχής σε όλο τον κόσμο και, φυσικά, στην ΕΕ.
Το Ην. Βασίλειο εγκρίνει το κρέας εργαστηρίου για τροφές για κατοικίδια
22/07/2024 5' διάβασμα
Το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ενέκρινε τον Ιούλιο το κρέας εργαστηρίου για τροφές για κατοικίδια ζώα, δίνοντας το πράσινο φως σε ένα προϊόν από κοτόπουλο.
Η Σιγκαπούρη, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν επίσης εγκρίνει την πώληση καλλιεργημένου κρέατος.