Ιδανικό το έδαφος της Θεσσαλίας για καλλιέργεια καρυδιάς

Ιδανικό το έδαφος της Θεσσαλίας για καλλιέργεια καρυδιάς

Καλλιέργειες καρυδιάς στον θεσσαλικό κάμπο επισκέφτηκε ο γεωπόνος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης στο Ιράν Kourosh Vahdati, ο οποίος βρίσκεται στο θεσσαλικό διαμέρισμα, ύστερα από πρόσκληση του δρ Αλέξανδρου Παπαχατζή, καθηγητή Δενδροκομίας στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, διευθυντή του Εργαστηρίου “Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων.

«Η Ελλάδα και κυρίως η Θεσσαλία αποτελεί ιδανικό εδαφικό χώρο για καλλιέργεια της καρυδιάς, με πολύ καλές αποδόσεις ανά στρέμμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Kourosh Vahdati. Να σημειωθεί ότι ο κ. Παπαχατζής είχε πρώτος επισκεφθεί το Ιράν έπειτα από πρόσκληση του εν λόγω καθηγητή και του τότε υπουργού Γεωργίας της χώρας.

Ο κ.Vahdati, προσθέτει ο κ. Παπαχατζής, έχει εξειδίκευση στον πολλαπλασιασμό και στα διάφορα υποκείμενα της Καρυδιάς και είναι από το 2011 ο πρόεδρος στην “Ομάδα Εργασίας για την Καρυδιά”, στην “Διεθνή Κοινότητα για τις Δενδροκηπευτικές Επιστήμες”, στην οποία είμαι μέλος, διευκρινίζει ο ίδιος. 

Ο Έλληνας και Ιρανός καθηγητής επισκέπτονται καλλιέργειες καρυδιάς Καλιφόρνιας, σε φυτοριούχο στα Τρίκαλα, με τον οποίο έχουν κοινά επιστημονικά προγράμματα, όπως και τις σύγχρονες και πρωτοπόρες εγκαταστάσεις στο εργαστήριο “Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων”, για την τεχνική πολλαπλασιασμού της καρυδιάς με την επαναστατική μέθοδο της “Θερμοσυγκόλλησης” . 

Εκεί, τονίζει επίσης ο Έλληνας καθηγητής, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Kourosh Vahdati θα δει τα πειραματικά προγράμματα που έχουμε με τα Φυτώρια Εμβολιασμένης Καρυδιάς Καλιφόρνιας. 

Από το 1983, δεν παραλείπει ακόμα να τονίσει ο κ. Παπαχατζής, ασχοληθήκαμε με την καλλιέργεια στην Ελλάδα, της «Εμβολιασμένης Καρυδιάς με ποικιλίες Καλιφόρνιας», και έκτοτε το εργαστήριο Δενδροκηπευτικών είναι πρωτοπόρο στην διάδοση αυτής της καλλιέργειας στην Ελλάδα και σε άλλες Βαλκανικές και μη χώρες, όπως και τις νέες μεθόδους αναπαραγωγής των εμβολιασμένων δέντρων. 

Πηγή: ΑΠΕ